News Flash:

8 complicatii ale interventiilor chirurgicale la stomac

8 Iunie 2018
14099 Vizualizari | 0 Comentarii

Dupa rezectia gastrica (rezectia de stomac) sufera toate functiile de baza ale stomacului: de rezervor, de digestie si de evacuare ritmica. Primele doua functii sunt suplinite in parte de etajele subiacente; functia care sufera cel mai mult este aceea de evacuare ritmica. Efortul chirurgilor este indreptat catre realizarea unei guri de anastomoza, care sa poata suplini pilorul si care sa asigure o evacuare ritmica a continutului gastric in jejun. Aproape intotdeauna exista tulburari postoperatorii, fiind cunoscuta o perioada de adaptare intre 3 si 12 luni. In chirurgia bolii ulceroase se folosesc diferite tipuri de operatie; gastro-jeju-nostomia, gastrectomia subtotala (cu anastomoza gastro-jejunala sau cu anastomoza gastro-duodenala), gastrectomia totala, vagotomia, vagotomia selectiva (sectionarea numai a filetelor vegale destinate stomacului) si in ultimul timp antrectomia cu vagotomie. Iata cateva complicatii ale interventiilor chirurgicale la stomac:

Sindromul postprandial precoce. Mai este cunoscut si sub denumirea de „dumping-sin-drom" sau de sindrom jejunal si este destul de frecvent intalnit. Ultimele cercetari arata ca acest sindrom are la baza un mecanism neuro-hormonal: reflexe patologice pornite de la mucoasa jejunala. Simptomatologia este variata - uneori zgomotoasa, alteori mai stearsa. Tulburarile apar imediat dupa mese (la 10-20 de minute) si constau in: dureri, greata, mai rar varsaturi, borborisme, diaree. Mai pot sa apara ame­teli, transpiratii, tahicardie, migrena, lipotimii. Survin mai ales dupa mese bogate in lapte sau dulciuri; bolnavul simte nevoia sa se culce imediat sau chiar prefera sa manance stand culcat. Examenul radiologic arata anse jejunale dilatate si hipotonie. Laboratorul arata modificari ale glicemiei: hiperglicemie urmata de hipoglicemie; potasiul este scazut; volumul plasmatic este scazut. Tratamentul medical consta in dieta si medicatie antispastica. Dieta va exclude din alimentatie laptele, dulciurile si va reduce cantitatile de hidrati de carbon; in general, pranzurile vor fi fractionate (5 - 7/zi). Tratamentul chirurgical se face la cei cu suferinte mari, cu slabire pronuntata, la care Tratamentul medical este ineficient; se urmareste, de obicei, repunerea in circuit a duodenului.

Sindromul postprandial tardiv. Mai este cunoscut si sub numele de sindrom hipoglice­mie. Simptomatologia este destul de bine conturata: suferinta apare la 3-4 ore dupa mese si se manifesta cu cefalee, astenie, transpiratii, paloare, tremuraturi, extremi­tati reci, palpitatii, balonari, senzatie de foame exagerata. Simptomele variaza in functie de intensitatea hipoglicemiei, in cazurile grave putand merge pana la coma hipoglicemica. Bolnavul se calmeaza dupa o injectie cu 1 fiola de glucoza 33% sau dupa ingestia catorva bucatele de zahar sau lingurite cu dulceata. Tratamentul consta intr-o dieta saraca in hidrati de carbon si mai bogata in proteine si grasimi, cu mese fractionate (5 - 6/zi) si repaus la pat.

Sindromul de ansa aferenta. Este destul de chinuitor si de aparitia acestuia este vinovat chirurgul, care a lasat o ansa prea lunga sau prea scurta. Simptomatologia este variata; la inceput, greata, gust amar si senzatie de pre­siune epigastrica; apoi, dureri mari in hipocondrul drept sau localizate paraom­bilical drept, dupa care urmeaza varsaturi bilioase abundente, in urma carora bolnavul se linisteste; Abdomenul este dureros la palpare in epigastru si in hipocondrul drept. Uneori, se instaleaza infectii intestinale, cu febra, diaree. Tratamentul medical va urmari o dieta de crutare, cu proteine si fainoase, fara iritante pentru ansa jejunala. Se vor administra antispastice pentru dureri si, in ca­zul febrei sau al diareei, antibiotice. Celor denutriti li se vor da fermenti pancreatici, vitamine, electroliti. Rezultate bune sunt obtinute si prin drenaj biliar. Daca suferinta nu se calmeaza dupa 2-3 luni de tratament medical, atunci se recomanda interventia chirurgicala, care urmareste reintroducerea duodenului in circuit.

Ulcerul postanastomotic sau anastomotic. Apare mai frecvent dupa anastomozele gastrojejunale si in conditiile persistentei hiperclorhidriei. Dezvoltarea ulcerului postanastomotic este mai putin frecventa, dar nu exclusa, dupa anastomozele gastro-duodenale. Simptomatologia ulcerului postanastomotic are ca semn principal tot durerea, care este localizata paraombilical stang sau in epigastru, este mai intensa si mai de durata decat in ulcerul gastroduodenal. Durerea apare mai frecvent in timpul noptii sau la 4-6 ore dupa mese; uneori are periodicitate orara si mai rar sezoniera. Durerea cedeaza cu greutate sau nu cedeaza deloc la alcaline, antispastice sau sedative. Diagnosticul se confirma prin examenul radiologic. La fibroscopie, ulce­rul postanastomotic este greu vizibil si numai atunci cand este situat pe gura de anastomoza. Examenul secretiei gastrice dupa stimulare cu histamina arata hiperclorhidrie. Ulcerul postanastomotic este insotit de complicatii frecvente - nu prea mari, insa mici si repetate. Perforatia, cea mai intalnita dintre ele, poate provoca peritonite sau poate fi latenta, ascunsa; aceasta se produce mai ales in pancreas; cand penetrarea se face la colonul transvers, se realizeaza fistula gastro-colica, pentru decelarea careia este necesara si irigografia, pe langa celelalte examinari. Stenoza poate sa apara fie prin edem, fie prin procese de perijejunita si provoca dureri mari si varsaturi. Tratamentul medical este cel recomandat in ulcerul gastroduodenal, insa regi­mul alimentar implica mese mai reduse si mai frecvente, cu administrarea alcali­nelor de 4 - 6 ori/noapte, mergandu-se pana la alcalinizarea continua. Tratamentul chirurgical este frecvent impus de evolutia bolii, reinterventiile trebuind bine chibzuite.

Complicatii pe bontul gastric. Pe bontul gastric poate sa se manifeste o gastrita a bontului, care este destul de frecventa si constituie un factor de risc pentru malignizare; poate sa apara un ulcer al bontului - complicatie mai rara si cu simptomatologie obisnuita; cancerul bontu­lui apare mai des cand a existat un cancer ulcerat operat sau cand a fost operat un ulcer cu localizare gastrica. Complicatii pe gura de anastamoza. Pe gura de anastomoza complicatiile care pot surveni sunt: stomatita, manifes­tata, mai ales cu edem persistent (2 - 3 luni), prolapsul mucoasei gastrice, cancerul gurii de anastomoza. Complicatii pe ansa aferenta. Cea mai frecventa este jejunita, cu manifestarile ei de natura inflamatorie, dar si cu repercusiuni asupra procesului de nutritie. La acest nivel se mai pot intalni complicatii care constau in diskinezii ale ansei eferente.

Sindromul de denutritie. Este o complicatie foarte frecventa, cu o gravitate deosebita. Se manifesta prin tulburari in procesul de digestie: secretie gastrica redusa, bila este si ea in cantitate mai mica, iar secretia pancreatica exocrina este redusa la jumatate. Concomitent cu tulburarile digestive se manifesta si „enteropatia stomacului operat", care prezinta o serie intreaga de aspecte: tranzit intestinal accelerat, deficit de fermenti, jejunita, deficiente in digestie si absorbtie, pierderi de proteine - toate acestea cu consecinte nefaste pentru intreg organismul (pierdere ponderala, denutritie, hipoproteinemie, edem, pierderi de potasiu, de vitamine, fier, calciu, anemie, de obicei feripriva, si foarte rar megaloblastica, osteoporoza, osteomalacie). Tratamentul consta in: regim alimentar echilibrat, cu suficienta putere calorica, bogat in proteine si vitamine, cu mese reduse cantitativ si frecvente: corectarea tulburarilor de digestie cu fermenti pancreatici si cu saruri biliare; administrarea de antispastice si sedative pentru linistirea tranzitului; combaterea microbismului intestinal cu antibiotice; administrarea unor preparate de fier, anabolizante, vitamine, calciu, potasiu. Tulburarile se corecteaza dupa circa un an. Exista si cazuri in care sindromul de denutritie poate fi datorat unor greseli de tehnica operatorie, si atunci tratamentul medical trebuie sa fie completat cu reinterventia chirurgicala.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rezectie stomac complicatii ulcer sindromul postprandial
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1758 (s) | 32 queries | Mysql time :0.020675 (s)