News Flash:

8 boli care afecteaza colonul

12 Octombrie 2011
9752 Vizualizari | 0 Comentarii

Colonul este un organ care intra in alcatuirea intestinului gros. Intestinul gros este format din cec, colon si rect. Colonul este format din:
- colon ascendant;
- colon transvers;
- colon descendent;
- sigmoid.

Colonul are rol esential in reabsorbtia apei si a unor vitamine liposolubile. La nivelul colonului se gasesc numeroase colonii de bacterii saprofite, care fermenteaza materiile ce nu pot fi absorbite. Iata cateva boli care afecteaza colonul:

1. Sindromul de intestin iritabil
Este o afectiune care nu are o cauza organica. Se caracterizeaza prin dureri abdominale si modificari ale tranzitului intestinal. Diagnosticul de colon iritabil este un diagnostic de excludere, adica este pus dupa ce au fost excluse alte cauze organice.

2. Diverticulita
Diverticulii reprezinta hernieri ale mucoasei intestinale. Diverticulii sunt frecvent intalniti la nivelul colonului, dar pot exista oriunde la nivelul tubului digestiv. Diverticulita reprezinta inflamatia unuia sau mai multor diverticuli. Nu se cunoaste cu exactitate modul in care apare procesul inflamator. Se considera ca materiile fecale sau alimentele nedigerate ajung la nivelul diverticulilor, unde determina obstructie cu proliferarea suplimentara a bacteriilor de la nivelul colonului.

3. Adenocarcinomul de colon
Cea mai frecventa forma de cancer de colon este adenocarcinomul. Incidenta cancerului de colon creste cu varsta iar riscul de aparitie este mai mare la persoanele fumatoare, care prezinta afectiuni inflamatorii ale tractului digestiv, la cei cu teren genetic predispozant. De asemenea, aparitia cancerului de colon este favorizata de obezitate, sedentarism, consum de alcool, boala Chron si colita ulcerativa.

4. Polipii 
Sunt formatiuni benigne ale mucoasei care au crestere lenta si au un risc mic de malignizare (mai putin de 1%). Polipii colonului sunt foarte frecventi in populatia generala, din acest motiv reprezinta o cauza frecventa de malignizare. Incidenta polipilor creste cu varsta. Polipii colonului sunt asimptomatici si pot fi diagnosticati cand se efectueaza o colonoscopie. Se recomanda indepartarea polipilor in timpul colonoscopiei, pentru a reduce riscul de cancer.

5. Megacolon 
Reprezinta dilatatia colonului, care nu are drept cauza o obstructie organica. Se considera ca se poate vorbi de megacolon daca diametru cecului este mai mare de 12 centimetri. Megacolonul acut poate fi determinat de tulburari hidroelectrolitice, afectiuni endocrine (hipotiroidism sau hiperparatiroidism), boli inflamatorii intestinale, infectii (Clostridium difficile, Entamoeba histolytica) sau medicamente (opiacee, anticolinergice, digitala). Consecinta cea mai importanta a megacolonului acut este alterarea motilitatii intestinale cu oprirea tranzitului si risc de perforatie a colonului, care are o mortalitate de aproximativ 50%.

Megacolonul cronic poate fi congenital sau apare in diverse afectiuni neurologice (boala Parkinson, afectiuni medulare, amiloidoza, neuropatie paraneoplazica, etc.), tulburari metabolice (diabet zaharat, hipotiroidism, ferocromocitom, hipopotasemie), afectiuni sistemice (dermatomiozita / polimiozita, sclerodermie, lupus eritematos sistemic, boala mixta de tesut conjunctiv) sau in urma administrarii de medicamente. Cel mai important simptom este constipatia.

6. Colita pseudomembranoasa
Este o afectiune determinata de infectia cu Clostridium difficile, infectia favorizata de tratamentul anterior cu antibiotice, care distruge flora normala a colonului si creeaza conditiile favorabile pentru proliferarea acestei bacterii. Termenul de pseudomembranos refera la aparitia exudatului specific la nivelul mucoasei colonului. Aceasta este produs in urma actiunii toxinelor eliberate de Clostridium difficile, care determina aparitia unui proces inflamator continuu cu formarea de pseudomembrane alcatuiti din celule inflamatorii, bacterii, fibrina, celulele epiteliale. Colita pseudomembranoasa poate avea potential letal, cu o mortalitate estimata la aproximativ 2%.

7. Rectocolita hemoragica 
Mai este cunoscuta si sub numele de rectocolita ulcerohemoragica sau rectocolita hemoragica si purulenta si este o afectiune a colonului de lunga durata. Afecteaza colonul in parte sau in totalitate, mai ales pe suprafata si aproape intodeauna la nivelul terminatiei sale. Apar aeziuni ale mucoasei, cu formarea de ulceratii in perioadele de acutizare.

Afectiunea evolueaza cu pusee succesive intrerupte de remisiuni. In timpul puseurilor sunt prezente emisii mucos hemoragice. Etiologia ramane necunoscuta, fiind studiate mecanisme imunologice. 

8. Boala Crohn 
A fost mult timp confundata cu rectocolita hemoragica, cu care seamana din punct de vedere clinic, radiologic si evolutiv. Afectarea poate fi la nivelul colonului in aproximativ un sfert din cazuri, izolata, sau poate fi insotita si de leziuni ale ileonului si in aproximativ o treime din cazuri de forme localizate la nivelul colonului drept.

Din punct de vedere macroscopic, peretele colonului este congestiv, edematiat, ingrosat, uneori fibros, cu afectarea lumenului. Mucoasa prezinta ulceratii longitudinale si transversale, despartite intre ele de portiuni de mucoasa sanatoasa, edematoasa sau hemoragica, aspect de pavaj. Fisurile pot fi profunde, putand determina aparitia de fistule.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

colonul 2 diverticulita diverticulii cancer de colon 4 polipii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1452 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013746 (s)