News Flash:

7 trucuri care nu dau gres atunci cand tii cura de slabire

12 Aprilie 2011
3732 Vizualizari | 0 Comentarii

Atunci cand te decizi sa scapi de kilogramele in plus, trebuie sa respecti o serie de reguli (detoxifiere inainte, renuntare la alimentele rafinate, respectarea orelor de masa si somn, mult sport). De asemenea, exista o multime de lucruri pe care le poti face pentru a slabi. Unele vor functiona pentru tine, in schimb altele vor esua, dar nu poti sa stii pana nu incerci. Iata cateva trucuri care nu dau gres atunci cand tii cura de slabire:

1. Planifica-ti mesele principale si gustarile
Una dintre cele mai mari greseli in dieta este pauza mare intre mese. Perioadele indelungate fara mancare va determina sa preferati cu ardoare carbohidratii care produc rapid energie (dulciuri, paine, cartofi). Potrivit nutritionistului american Marissa Lipert, acestor persoane le este greu sa faca alegeri sanatoase si sa-si dozeze portiile atunci cand, in sfarsit, mananca.

De aceea este important sa va programati din timp mesele si gustarile, pentru a permite organismului sa se obisnuiasca cu o rutina anticipata si pentru a evita scaderea alarmanta a nivelului de energie. Nu lasati sa treaca mai mult de trei ore pana la urmatoarea masa sau gustare. "Asta te va ajuta si sa folosesti in interesul tau semnele de foame si de satietate", spune Lippert.

Odata ce ai stabilit un program, tine-te de el. Studiile au aratat ca nivelul de grelina, hormonul care da senzatia de foame, creste atunci cand se apropie ora de masa - chiar daca tocmai am mancat. Asa ca, daca iei pranzul mai devreme, e de asteptat sa ti se faca foame din nou. Daca iei o gustare sanatoasa sau mananci doar o parte din pranz, vei evita aceasta greseala.

2. Ofera-i organismului necesarul nutritional zilnic
Alegerea alimentelor ideale este influentata de momentul la care iei masa. Potrivit unui studiu, barbatii care au consumat un mic dejun bogat in proteine (omleta si paine prajita) nu numai ca la ora pranzului s-au simtit mai satui, dar si caloriile mancate in urmatoarele 24 de ore au fost cu 400 mai putine, in comparatie cu barbatii care au luat un mic dejun bogat in carbohidrati (o chifla cu crema de branza cu continut redus de grasime si iaurt dietetic).

Proteinele sunt satioase, dar si grasimile, daca sunt consumate la micul dejun, confera satietate. Daca alegi un mic dejun bogat, ai grija ca la celelalte mese sa mananci alimente mai usoare.

3. Consuma alimente cu un index glicemic scazut sau cat mai naturale
Indexul glicemic se refera la cat de repede creste nivelul de zahar in sange dupa ce mananci. Desi multi oameni de stiinta si nutritionisti sunt de acord ca respectarea indexului glicemic este buna pentru controlul poftei de mancare si pentru starea generala de sanatate, Lippert subliniaza ca "pentru majoritatea oamenilor nu trebuie sa fie asa de complicat". 

6 boli provocate de alimentele care au indice glicemic mare 

Daca vei consuma hrana proaspata in locul celei procesate, indexul glicemic al dietei va scadea in mod natural si caracterul sanatos al mancarii alese va fi optimizat, spune ea. Hrana intreaga, ca fructele proaspete, legumele si carnea sunt mai usor de pastrat intr-o proportie potrivita, in timp ce alimentele procesate, cum sunt ciocolata, sucurile si cerealele rafinate sunt usor de consumat in cantitati prea mari.

Alimentele procesate pot fi identificate dupa lista lunga de ingrediente, a declarat Lippert pentru LiveScience. "Daca exista mai mult de trei sau cinci ingrediente pe care nu le poti pronunta, atunci nu este un aliment bun de mancat. Cu cat mai putine ingrediente, cu atat mai bine".

4. Evita mancarea nesanatoasa
Bomboanele, chipsurile, dulciurile rafinate sunt irezistibile, dar pot da dependenta. Un studiu efectuat pe cobai sugereaza ca mancarea nesanatoasa afecteaza creierul la fel precum abuzul de droguri. Avand un comportament de consum asemanator cu cel al oamenilor, cobaii au avut acces nelimitat la hrana pe care o gasim in fiecare magazin de cartier - glazura de zahar, bacon, ciocolata, gogosi, carnati, hot dog, prajiturele.

Potrivit studiului publicat in revista Nature Neuroscience (Neurostiinta naturii) din martie 2010, pe langa obezitate, au aparut si doua caracteristici ale dependentei. Prima: au disparut multi receptori de dopamina - elemente importante pentru centrul de recompensa al creierului, semnaland ca este nevoie de mai multa hrana pentru a atinge nivelurile anterioare de satisfactie. S-a modificat si comportamentul, iar consumul acestor tipuri de hrana a devenit prioritatea numarul unu. Cobaii au continuat sa manance si dupa ce lumina ii avertiza ca li se va administra un soc electric daca nu se opresc.

Comportamentul este similar cu cel al persoanelor care sufera de mancatul compulsiv si cu cel al dependentilor, spune cercetatorul Paul Kenny, de la Institutul de cercetare Scripps din Florida. "Nu isi pot controla apetitul nici chiar atunci cand medicii ii avertizeaza si relatiile lor au de suferit", a declarat Kenny pentru LiveScience.

Deoarece cobaii care consumau hrana normala nu treceau prin astfel de modificari, cercetatorii au concluzionat ca mancarea nesanatoasa are ceva unic. "Chiar trebuie sa incerci sa iti moderezi accesul la acest tip de mancare", ne sfatuieste Kenny. "Nu este asa de inofensiva pe cat crezi".

5. Evita siropul de porumb
Potrivit unui studiu, soriceii carora li s-au administrat bauturi indulcite cu sirop de porumb bogat in fructoza au luat foarte mult in greutate fata de cei care au baut lichide indulcite cu zahar - chiar si atunci cand cele doua grupuri au consumat aceeasi cantitate de calorii. Desi mai este mult de lucru in cercetare, diferenta poate fi legata de modul in care fiecare indulcitor este procesat de organism.

"Ambele contin fructoza si glucoza, dar, in zahar, cei doi compusi sunt strans legati. In siropul de porumb, glucoza si fructoza sunt deja separate, asa ca pot fi absorbite mai rapid", a declarat cercetatorul principal Bartley Hoebel din cadrul Universitatii Princeton. Siropul de porumb se gaseste in unele bauturi racoritoare, produse de patiserie, compoturi, dulceturi.

6. Mananca intr-un decor nou
Asta nu presupune sa zugravesti bucataria sau camera in care obisnuiesti sa mananci. Cercetatorii de la Universitatea Cornell sugereaza alegerea unor farfurii mai mici, tinerea "portiilor suplimentare" intr-un loc la care sa ajungi greu sau ascunderea ciocolatei.

"Acest gen de modificari este mult mai usor de facut decat sa iti spui ca vei consuma mai putina mancare, ca vei inlocui dulciurile cu fructele sau ca vei renunta la ciocolata si cartofi prajiti", spune Brian Wansink, coordonatorul studiului si autorul cartii "Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think" (Mancatul fara ratiune: De ce mancam mai mult decat credem).

7. Bucura-te de mancare
Studiile care asociaza greutatea normala cu mancatul lent, departe de televizor, telefon, spun de fapt, acelasi lucru: mancarea trebuie savurata. Alimentele consumate fara ratiune sunt inutile. Cand suntem atenti la ce mancam - la culoare, textura, prospetime si preparare - suntem mai satisfacuti decat daca ne umplem stomacul. Astfel, placerea de a manca va fi maxima, in timp ce oferim organismului cantitatea necesara de calorii.

Marissa Lippert sustine ca, daca vei petreci destul timp pentru a savura fiecare inghititura delicioasa, vei fi surprins cand te saturi cu mai putina mancare. Mancatul tine atat de creier, cat si de stomac.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alimentele procesate mancatul compulsiv
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1577 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013729 (s)