News Flash:

7 legume si fructe surprinzatoare obtinute prin manipulare genetica

6 Martie 2011
2923 Vizualizari | 0 Comentarii

Tehnologiile moderne permit crearea tot mai multor produse alimentare modificate, scopul fiind, de cele mai multe ori, cresterea productivitatii si rezistenta produselor. Astfel, prin prelevarea de material genetic, prin modificarea acestuia in laborator si prin introducerea lui intr-un alt organism, se obtin produse cu proprietati noi. 

Cei care sprijina cercetarile in acest domeniu isi argumenteaza metodele prin "oportunitatea" de a oferi alimente extrem de bogate in nutrienti, iar criticii se tem ca aceste alimente ar putea avea efecte nocive asupra sanatatii noastre. Daca porumbul, soia si cartoful modificate genetic au devenit o banalitate, iata cateva legume si fructe surprinzatoare obtinute prin manipularea genelor:

1. Salata care lupta cu diabetul
Pentru ca diabetul este una dintre cele mai frustrante boli ale secolului, oamenii de stiinta de la Universitatea Centrala Florida au creat o salata modificata genetic, care contine insulina atat de necesara diabeticilor. 

Salata nu face decat sa protejeze insulina in drumul ei catre intestine, unde este, in cele din urma, eliberata. Insulina nu ar rezista altfel trecerii prin stomac, unde acizii ar descompune-o si anihila-o.

2. Lematos
Reprezinta combinatia dintre rosie (tomato) si lamaie (lemon), o alaturare cel putin neasteptata. Faptul ca nici macar nu fac parte din aceeasi familie nu i-a oprit pe cercetatorii israelieni sa creeze "lemato". 

Spre deosebire de alte legume sau fructe care au fost create pentru a sluji sanatatii, acest hibrid a fost realizat doar pentru a se vedea daca se poate obtine o rosie cu gust de lamaie.

3. Morcovi rosii si galbeni
Daca te-ai saturat de morcovul obisnuit, incearca-i pe cei rosii sau galbeni, modificati genetic, foarte bogati in calciu. Creatorii sunt doi cercetatori texani, care pretind ca morcovii lor ajuta oamenii sa absorba cu 40% mai mult calciu decat in mod normal. 

De altfel, un studiu al celor doi, realizat pe voluntari, a aratat ca cei doi au dreptate, voluntarii reusind sa absoarba cu 41% mai mult calciu dupa ce au mancat morcovii modificati genetic, cunoscuti sub denumirea de sCAX1

Invata sa recunosti fructele si legumele modificate genetic  

4. Grapples
Strugurii cat merele, denumiti de cercetatori "grapples", (grapes - struguri, apples - mere) sunt  obtinuti "printr-un procedeu extrem de sigur" la care sunt supuse merele dupa ce au fost culese, astfel incat acestea au instantaneu si gust de struguri. 

5. Plutos
"Plutos" este denumirea data de oamenii de stiinta unui nou fruct, o combinatie intre prune (plums) si caise (apricots). Fructul rezultat are un continut foarte mare de vitamina C, neavand sodiu si nici colesterol. Fructele sunt extrem de dulci si arata ca niste prune, ele fiind, de fapt, 70% prune si 30% caise. 

6. Tangelo
Daca nu stii ce sa alegi intre mandarina si grapefruit, incearca fructul numit de cercetatori "tangelo", o combinatie intre cele doua. Hibridul dulce-acrisor este bogat in fibre si vitamina C. 

7. Graisin
Denumite de cercetatori "graisin" (de la stafide - raisin - si gigantic - giant), stafidele gigantice sunt programate genetic sa-si depaseasca cu mult marimea naturala. Sunt produse de Institutul National de Genetica din Japonia si au acelasi gust ca si stafidele normale, doar ca te satura mai repede. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

produse alimentare modificate lematos scax1 grapples plutos tangelo
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1708 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020535 (s)