News Flash:

7 legume si fructe care iti pot pune viata in pericol

21 Martie 2011
3261 Vizualizari | 0 Comentarii

Consumul de legume si fructe este sanatos, insa, unele din aceste alimente contin toxine care pot provoca paralizii grave sau chiar decesul consumatorului. Iata cateva legume si fructe care iti pot pune viata in pericol, potrivit Environmental Graffiti:

1. Fasolea tip Lima
Acest soi de fasole trebuie sa fie foarte bine fiert inainte de a fi consumat, deoarece boabele contin o substanta numita limarin. Asigurati-va ca au fost fierte cel putin 10 minute si niciodata nu le folositi in stare cruda la salate. Fierte sunt foarte sanatoase, dar in stare cruda pot provoca delir, halucinatii si o stare de violenta extrema celui care le-a consumat.

2. Cassava sau Yucca
Dupa continutul de amidon, cassava sau yucca este al treilea cel mai consumat aliment din lume. Acesta contine cianuri iar daca nu este procesat poate fi letal. Exista doua tipuri de cassava, dulce si amar, cea din urma continand mai multe cianuri. O jumatate de kilogram de cassava amar poate ucide o vaca, si nu putine au fost cazurile in care oamenii au murit din cauza acestui aliment.

3. Nucsoara
Contine myristicine, substante psihoactive. Consumul in cantitati mari poate provoca halucinatii, varsaturi, transpiratii abundente si dureri de cap.

4. Fasolea
Fasolea contine phytohaemagglutinin, o toxina care de mult ori s-a dovedit fatala. Fasolea trebuie sa sufere un proces cat mai lent de gatire, la foc mic deoarece gatitul la temperaturi mari aduce un grad de toxicitate de 5 ori mai mare. Niciodata nu adaugati fasolea ca ingredient in alte mancaruri fara o fierbere prealabila.

5. Boabele de cacao
Desi nu este periculos pentru oameni, ingredientul numit teobromina continut in ciocolata este contraindicat pentru caini si pisici. 40 de grame de ciocolata se pot dovedi fatale pentru animalul vostru de companie. Si la oameni, mai ales la varstnici, poate aparea intoleranta la teobromina.

6. Cartofi
Acestia sunt siguri pentru consum cu exceptia cazurilor in care prezinta pete verzi sau sunt incoltiti. In aceste doua cazuri cartofi contin solanina, o substanta care se dezvolta din cauza expunerii la lumina, de aceea este nevoie ca depozitarea cartofilor sa se faca in locuri racoroase si intunecate. Solanina poate cauza grave probleme digestive.

7. Marul
Un mar pe zi tine doctorul departe, daca nu-i mancati semintele. La fel ca si ciresele, semintele de mar contin glicozide cyanogenige, din care se formeaza cianurile. Semintele de la un mar nu va vor cauza probleme dar au fost cazuri in care oamenii au consumat o cantitate suficienta care sa le provoace moartea.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

limarin cianuri nucsoara myristicine fasolea phytohaemagglutinin marul
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1631 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013888 (s)