News Flash:

7 fructe cu tepi si beneficiile acestora asupra sanatatii

28 August 2011
8240 Vizualizari | 0 Comentarii

Sunt mai putin cautate, dar au numeroase beneficii asupra sanatatii. Vorbim despre acele fructe la care ca sa ajungi trebuie sa treci de tepi, asta daca vrei sa le culegi cu propriile maini. Fructele "cu tepi" sunt o sursa bogata de vitamina C. Cel mai mare continut il au macesele, dar si coacazele rosii, zmeura sau agrisele.

Vitamina C este solubila in apa, ajuta la absorbtia fierului in organism si la fixarea calciului. De asemenea, ajuta la vindecarea diverselor rani, combate sangerarea gingiilor, sporeste rezistenta organismului impotriva bolile infectioase, ajuta in starile de surmenaj fizic si intelectual. Trebuie sa retii ca aceasta vitamina se distruge usor prin fierbere sau congelare. Iata cateva fructe cu tepi si beneficiile acestora asupra sanatatii:

1. Macese
Macesele contin o mare cantitate de vitamina C si ajuta in ameliorarea simptomelor afectiunilor renale si hepatice. Consumul de macese te ajuta sa rezisti mai bine la temperaturi scazute. Vasele capilare sunt intarite prin consumarea de suc de macese. La preparare si manipulare, macesele nu trebuie atinse cu obiecte de metal pentru a nu face ca vitamina C sa se oxideze. 

2. Porumbe
Sunt fructele unui arbust care creste prin fanete sau pe la margini de cranguri. Cand sunt coapte, fructele de porumbe au culoare neagra-violacee si marimea unei visine mici. Contin mult tanin, ceea ce le face sa fie foarte astringente. 

Oamenii de la tara spun ca nu e cazul sa incerci sa gusti aceste fructe inainte de a fi cazut prima bruma, pentru ca sunt foarte acre. 

3. Coacaze
Sucul de coacaze are proprietati antireumatismale, antiartritice, este diuretic si depurativ. Are influente benefice asupra circulatiei sangelui, asupra ficatului si a tubului digestiv. Coacazele ajuta la tonifierea organismului si sunt foarte bogate in vitamina C. 

4. Zmeura
Folosit nu doar pentru fructele sale, zmeurul este o planta depurativa ale carei frunze se utilizeaza sub forma de gargara sau, impreuna cu alte plante, intra in componenta ceaiurilor aromate. Aportul de vitamine este diversificat. Zmeura contribuie eficient la acoperirea necesitatilor nutritive ale organismului.

Consumarea fructelor accelereaza tranzitul si combate constipatia. Sucul de zmeura este una dintre cele mai apreciate bauturi racoritoare, care poate fi folosit si ca remediu in starile febrile. Zmeura face parte dintre fructele cu continut scazut de zaharuri, fiind si saraca in calorii. 

5. Mure
Murul are aceleasi proprietati terapeutice ca si zmeurul. Ceaiul din frunze lupta impotriva inflamatiilor interne si dezinfecteaza sau cicatrizeaza. Fructele sunt depurative, racoritoare, laxative si antidiareice. In cazuri de constipatie, se folosesc in felul urmator: cu 15 minute inainte de fiecare masa se consuma trei-patru pumni de mure proaspete, dupa care se iau una-doua lingurite de miere.

6. Agrise
Sunt acele fructe verzi-galbui pe care, daca ai indeajuns noroc sa le lasi sa se coaca, le gasesti nu doar acrisoare, ci si dulci, pe ramurelele cu tepi ale unui arbust de gradina. In unele locuri, femeile de la tara folosesc agrisele nu doar pentru a acri ciorba, ci si in curele de slabire - asociate cu o infuzie de matase de porumb. Infuzia se prepara oparind un manunchi de matase de porumb intr-o cana cu 250 ml apa. Se strecoara cand s-a racit si se bea cate o inghititura, inainte de pranz. In zilele cat se tine cura, se consuma agrise crude, care sunt indicate pentru reglarea metabolismului. 

7. Cactus
Fructul de cactus este un bun antiinflamator. Se foloseste ca ingredient in multe leacuri antitermice, in lupta cu temperaturile caniculare.

Preparate din fructe cu tepi
Ceai de macese.10-15 macese se spala si se pun la fiert intr-o cana cu apa. Se da in clocot si se lasa acoperit cinci-zece minute. 
Decoct din macese. Se prepara la cald, cu doua linguri de macese zdrobite (fara seminte) si 500 ml apa. Este recomandat in astenie, in cazuri de avitaminoze sau in efort fizic si intelectual. 
Sirop de coacaze rosii. Coacazele se spala, apoi se pun intr-o oala si se lasa la fiert o jumatate de ora, dupa care se lasa la rece, acoperite, timp de 48 ore. Se trece sucul prin strecuratoare, se adauga un kg zahar pentru fiecare litru de suc obtinut. 
Dulceata de mure. Un kg zahar, unul de mure, putina vanilie, trei linguri zeama de lamaie si trei pahare apa. Se fierbe apa cu zaharul, la primul clocot se adauga zeama de lamaie, iar cand s-a legat, se adauga murele. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

macese porumbe coacaze zmeura mure agrise cactus
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1617 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014001 (s)