News Flash:

7 efecte terapeutice ale ardeiului iute

9 Februarie 2011
7364 Vizualizari | 0 Comentarii

Ardeii iuti, cunoscuti si sub numele de chilli, sunt recunoscuti in ultimii ani tot mai mult pentru pontialul lor teraputic. Una din substantele pe care le contine ardeiul iuta - capsaicina este raspunzatoare de senzatia extrema de fierbinte pe care o genereaza la contactul cu mucoasa bucala, in cazul ingerarii. Desi efectele ei au fost observate din cele mai vechi timpuri, abia acum cercetarile moderne ii ofera un loc binemeritat printre substantele cu mare potential de vindecare. 

Iata cateva din efectele terapeutice ale capsaicinei:

1. Amelioreaza durerile
Cercetarile efectuate asupra capsaicinei si efectele sale in organism au aratat ca aceasta substanta este utila in cazul durerilor cronice datorate bolilor reumatismale cronice ori in urma traumatismelor coloanei vertebrale (prin lezarea nervilor spinali), sau in cazul durerilor din cadrul neuropatiei diabetice

Un studiu facut la Universitatea Harvard indica folosirea capsaicinei pentru tratamentul durerii neuropatice din nevralgia postherpatica. Poate fi utilizata si pentru durerea atipica faciala (datorata iritatiei nervului trigemen care inerveaza zona fetei).

2. Intareste sistemul imunitar
Capsaicina ajuta la distrugerea bacteriilor  si inactivarea substantelor toxice rezultate din distrugerea celulara si a reactiilor alergice.

3. Stopeaza dezvoltarea cancerului
Actiunea sa anticancer a fost demonstrata in cancerul ovarian, mamar, de ficat si plamani, precum si in leucemie. "Capsaicina a avut un profund efect anti-proliferativ asupra culturilor de celule maligne in cancerul de prostata", a afirmat Sören Lehmann, medic si om de stiinta al Centrului Medical Cedars-Sinai si UCLA. Concentratia crescuta de capsaicina a indus stoparea proliferarii mai multor celule canceroase dependente de testosteron.Celulele maligne independente de testosteron au reactionat la capsaicina intr-un fel asemanator.

4. Scade colesterolul
Capsaicina are efecte de reducere a colesterolului din sange. Studiile arata ca actiunea  capsaicinei se realizeaza pe doua cai: creste activitatea enzimelor responsabile de metabolismul grasimilor si scade cantitatea de colesterol absorbit de organism. Studiile au dovedit ca un constituent al capsaicinei, dihidrocapsaicina, creste HDL colesterolul ("colesterolul bun") si scade LDL colesterolul ("colesterolul rau")  avand rezultate benefice si cazul aterosclerozei (impiedica cresterea placii de aterom de pe peretii vaselor sanguine).

Un studiu realizat in India arata ca dieta bogata in alimente picante si ardei chilli (cu continut crescut de capsaicina) si saraca in proteine, are rezultate bune in scaderea greutatii corporale si normalizarea trigliceridelor in organism. Capsaicina se leaga de proteinele din ficat (proteine ce au rol in transportarea grasimilor) ducand indirect la scaderea absorbtiei lor.

5. Stimuleaza circulatia sanguina
Prin efectul sau vasodilatator, capsaicina scade tensiunea arteriala si riscul de accidente vasculare ori infarct de miocard. Se poate folosi pentru stimularea circulatiei la membrele inferioare ori in alte zone afectate.

6. Te ajuta sa slabesti
Institutul Medical din Anglia, a condus un studiu in 1986 asupra mai multor voluntari, care a  aratat ca ingestia de condimente picante (ardei iute) creste rata metabolismului si prin aceasta determina scaderea in greutate. Se stie ca metabolismul omului este dependent de exercitiile fizice, temperatura corpului, activitatea hormonala si digestia normala. Conform cu acest studiu, ingestia de capsaicina duce la o veritabila "topire a caloriilor", declansand un efect termodinamic de incalzire pentru aproximativ 5 ore de la ingestie, stimuland digestia si alte funcii ale organismului.

Si cercetatorii americani au facut studii care dovedesc faptul ca persoanele care au inclus in dieta ardei iute slabesc mai usor decat celelalte. De asemenea, este dovedit ca persoanele care consuma ardei iute inainte de masa, nu mai au acelasi apetit si mananca mai putin.

7. Combate afectiunile respiratorii
In Cuba, Brazilia si Peru, ardeiul iute este folosit pentru aplicatii externe pe piept si gat ori gargara cu macerat in caz de laringite, faringite ori amigdale inflamate. Se foloseste si pentru dureri de urechi, dar si in caz de tuse si pentru eliminarea mucozitatilor din tubul digestiv si respirator (efect mucolitic si expectorant). Sprayurile cu capsaicina au efect decongestionant, reduc durerea si actioneaza ca si antiseptic local, fiind folosite cu succes in cazul afectiunilor respiratorii superioare (rinite, sinuzite).
 



ardeii iuti capsaicina
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1707 (s) | 34 queries | Mysql time :0.026788 (s)