News Flash:

7 boli prevenite prin consumul de varza

24 Februarie 2011
5572 Vizualizari | 0 Comentarii

Nu ocoliti varza! Este sfatul pe care ni-l dau tot mai multi cercetatori, pentru ca aceasta legume face cat un depozit intreg de medicamente. Numeroase studii au scos la iveala faptul ca populatiile la care varza este aliment traditional (consumata murata sau cruda in mari cantitati) sunt ferite de cancer.

Varza Kale stopeaza inmultirea celulelor canceroase  

In ultimii 20 de ani au fost efectuate peste 90 de cercetari medicale care au aratat ca varza are efecte antitumorale si anticancerigene. Principiile active din frunzele de varza distrug celulele cancerigene, regleaza actiunea hormonilor steroidieni in organism (implicati in aparitia a numeroase forme de cancer), regleaza ritmul de diviziune celulara, induc o crestere a productiei enzimelor responsabile de inactivarea si de eliminarea celulelor maligne.

Trei-cinci zile pe saptamana, in care consumam cate 200 de grame de salata de varza, ne pot salva viata, punandu-ne la adapost de o incredibila multitudine de forme de cancer.

Glucozinolatii, substantele responzabile in mare parte de efectele anticancerigene ale verzei, sunt partial distrusi de fierberea scurta si de procesul de fermentare prin care se obtine murarea, si sunt total distrusi prin prepararea indelungata. Cel mai bine, pentru a va bucura de calitatile terapeutice, consumati varza cruda. Iata cateva boli prevenite prin consumul de varza: 

1. Hepatita si alte boli de ficat

Sulforafanul din varza stimuleaza puternic producerea in organism a unor enzime care joaca rolul de detoxifiant al ficatului. De asemenea, consumul de varza s-a dovedit a preveni procesele de distructie celulara la nivelul ficatului, sub actiunea factorilor infectiosi sau a celor chimici. Pentru a obtine aceste rezultate, se recomanda consumul verzei crude, sub forma de salata, de minim trei ori pe saptamana.

2.Cancerul vezicii urinare

Anual sunt diagnosticate la nivel mondial, in medie, 336.000 de cazuri noi in fiecare an, afectand de trei ori mai multi barbati decat femei. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Texas, la persoanele care consuma de mai multe ori pe saptamana varza cruda (dar si alte legume inrudite, cum ar fi varza rosie sau broccoli) incidenta cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mica.

Studiul a inclus 697 de bolnavi afectati de acest tip de cancer al vezicii urinare si 708 persoane sanatoase din aceeasi grupa de varsta si de aceeasi rasa. 

3. Cancerul de prostata

Un studiu realizat in SUA pe 1.000 de barbate arata ca persoanele care consuma legume crude (macar 30% din totalul meselor sa contina legume) isi diminueaza riscul de cancer cu 35%, iar la persoanele care aleg sa manance in special varza si broccoli, riscul scade cu 44%.

5 sfaturi care te ajuta sa tii la distanta cancerul de prostata  

4. Cancerul la san 

Efectul varzei in acest tip de cancer a fost subliniat in numeroase sutdii realizate in Singapore, China, SUA, Polonia, Olanda. Conform cercetarilor, cea mai ridicata rata a imunitatii o au femeile care au consumat varza, inca de la varsta de 12-13 ani, macar o data la 2-3 zile. In multe regiuni din Polonia, de pilda, unde datorita obiceiurilor culinare, o femeie consuma inca din adolescenta, anual, in medie, 25- 30 kg de varza, cazurile de cancer mamar sunt foarte rare.

Alimente pentru sani sanatosi  

5. Cancerul de colon si de rect 

Cercetatorii olandezi au colectat datele privind vulnerabilitatea la cancer de intestin, in raport cu obiceiurile alimentare, de la 100.000 de persoane, timp de 6 ani. Potrivit acestui studiu, publicat in 2000, la persoanele care consuma zilnic vegetale crude se inregistreaza cu 25% mai putine cazuri de cancer colorectal, iar vegetarienii care consuma cu predilectie legume din familia cruciferelor, adica varza, varza rosie, conopida si broccoli, incidenta cancerului de colon si de rect este cu 49% mai redusa.

5 alimente care previn cancerul de colon  

6. Cancerul pulmonar

Reprezentantii "Agency for Research on Cancer" au publicat in 29 octombrie 2005 un studiu privind influenta consumului verzei si a legumelor inrudite cu ea (in special varza rosie si conopida) in incidenta cancerului pulmonar. Studiul a inclus 2.141 de persoane bolnave de cancer pulmonar din Cehia, Romania, Ungaria, Rusia, Polonia si Slovacia si aproximativ tot atatea persoane sanatoase. S-a dovedit ca varza cruda si legumele inrudite cu ea reduc cu 37% riscul de aparitie a cancerului pulmonar. Un alt studiu facut in China, a arat ca si fumatorii sau fostii fumatori beneficiaza de aceleasi efecte pozitive ale consumului de varza.

7. Cataracta 

Salata de varza cu ulei de masline este o excelenta sursa de vitamina C si de vitamina A. Ambele vitamine au un puternic efect antioxidant si, intre altele, stopeaza procesul de producere al cataractei. Asadar, pentru profilaxia acestei afectiuni, se recomanda consumul, macar de trei ori pe saptamana, al verzei proaspete, cate 200 de grame minimum, sub forma de salata.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

varza glucozinolatii cancerul pulmonar cataracta
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1555 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020449 (s)