Local

Materiile fecale din Ciric depasesc limita admisa de lege

Publicat: 13 aug. 2000
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Materiile fecale din Ciric depasesc limita admisa de lege
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:14795;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Panza freatica a lacului este amenintata

La solicitarea Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), au fost convocati la Prefectura reprezentantii agentilor economici care au spatii comerciale in zona de agrement Ciric si ai autoritatilor locale. „In zona de agrement Ciric sunt mari probleme privind respectarea normativelor de mediu. Materiile fecale deversate, in procent de pana la 70 la suta, in lac, depasesc limita admisa de lege. Scaldatul ar trebui interzis, fiind un lac de categoria a doua”a declarat subprefectul Spiridon Cretu.
Din anul 1990, in zona de agrement Ciric isi desfasoara activitatea un numar de cincisprezece baze de agrement care apartin RATC, societatilor Suprem, Bisuianu SRL, Nicolina, Agentia Taberelor si Turismului Scolar, Moldomobila, Unirea, Turism Moldova, Conel, Terom, Trust Constructii, Electromontaj, Gastrocom si societatea RMR SA Iasi. Respectarea legislatiei de mediu a fost monitorizata de Agentia pentru Protectia Mediului Iasi, iar din 1994 a impus sistarea evacuarilor directe de ape uzate in acumularile Ciric si realizarea unei retele de canalizare. Anul trecut, in urma unei analize in cadrul Colectivului consultativ de analiza tehnica, sub coordonarea APM, s-a hotarat ca nu sunt conditii pentru continuitatea activitatilor de catre agentii economici. Unele din societatile economice, neavand autorizatie, au fost sanctionate cu amenzi contraventionale in valoare de 57 de milioane de lei.
In opinia subprefectului Cretu, „una din problemele principale discutate la aceasta intalnire a fost legata de proprietate. Primaria Iasi a promis ca intr-o luna va aduna toata documentatia pentru a-si dovedi proprietatea asupra Ciricului. De asemenea, zona de agrement este revendicata si de Romsilva. Probabil se va ajunge in instanta. O alta problema discutata a fost cea a canalului colector. Proiectul a fost realizat de RAJAC si urmeaza a se reactualiza valoarea investitiei, la care va subscrie fiecare detinator de spatiu de agrement. In alta ordine de idei, mai multe societati comerciale nu au fose (bazine pentru colectarea apelor reziduale) si, in acest caz, am solicitat sa fie inchise. Montarea foselor si reactualizarea investitiei au ca termen doua saptamani, iar documentatia pentru proprietatea zonei are termen de o luna”.
Marcela DONCIU

Adauga un comentariu