News Flash:

7 beneficii ale mamaligii

2 Decembrie 2017
41479 Vizualizari | 0 Comentarii

Dispretuit pe nedrept, malaiul ajuta atat organismul persoanelor sanatoase, cat si pe cele care sufera de diverse boli. Specialistii il numesc malaiul "prietenul intestinului subtire", el fiind un inlocuitor de nadejde al produselor de panificatie.

Fierturile din porumb sunt apreciate inca de pe vremea lui Columb, insa, din pacate, ulterior au ajuns sa fie considerate hrana oamenilor saraci. Studii recente au scos la iveala faptul ca media de viata a triburilor amerindiene (ce se hraneau cu porumb crud ori fiert) era mult mai mare decat a comunitatilor invecinate carora le lipsea din alimentatie acest tip de hrana.

Porumbul a fost indelung utilizat in bucataria traditionala romaneasca prin faina de malai gatita sub forma de mamaliga. Atentie, insa! Consumul exclusiv de mamaliga pentru perioade indelungate de timp poate sa duca la aparitia unei boli numite pelagra. Pentru a fi evitata se recomanda consumul mamaligii impreuna cu lactate sau produse animale. Iata cateva beneficii ale mamaligii:

1. Protejeaza stomacul si ficatul. Considerata initial hrana saracilor, mamaliga a demonstrat de-a lungul timpului niste beneficii incontestabile in protejarea intestinelor. Specialistii germani in biologie celulara vegetala de la Universitatea din Koln au descoperit recent prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Substantele cu pricina sunt, din punct de vedere chimic, acizi grasi, ceto-acizi, rezultati din oxidarea acidului palmitic si arahidic si sunt produsi numai si numai in radacina plantei de porumb, in urma unor mecanisme biochimice inca neelucidate stiintific. Cert este ca acesti ceto-acizi ignora legile chimiei si biologiei clasice, absorbindu-se in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%. Micile cantitati de ceto-acizi palmitici si arahidonici, ajunsi in sange se transforma in hidroxiacizi (alcooli cu grupari chimice acide) care se pot combina chimic cu cel putin 57 de specii de otravuri existente in organism.

Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducind considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna. Gastrita si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand efect de reducere a aciditatii si de calmare, sedative

2. Creste durata de viata. Sau cel putin asa ne spun cercetatorii endocrinologi care considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene.

De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in singe, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din singe, scazind astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct. De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate. Multa lume crede ca mamaliga ingrasa. Ei bine, mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de piine. Iar mamaliga virtoasa are jumatate din caloriile piinii. Inca din cele mai vechi timpuri, romanii au folosit mamaliga ca leac.

3. Dezvolta musculatura. Fiziologul spaniol E.A. Rodriguez a observat, intamplator, ca cei mai apti copii pentru sporturi de performanta din Ecuador si Columbia au o bogata alimentatie in  „terciuri de porumb". Pe baza acestei observatii, el a initiat un amplu program de cercetare in medicina sportiva, descoperind ca aceleasi substante derivate ale acidului palmitic si arahidonic au rol in dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalitatii de actiune a hormonilor tiroidieni. Populatiile care consuma zilnic terci de malai au o incidenta a bolilor hepatice de zece ori mai mica, iar copiii se dezvolta mai bine.

4. Regleaza glicemia. Consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza din sange fiind benefica pentru diabetici.

5. Scade colesterolul. Reduce cantitatea de colesterol din organism, scazand riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct.

6. Prelungeste viata ovarelor. Mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special pe cele ale femeilor. Antropologii romani au efectuat cercetari in zona Rucar-Bran unde mamaliga se afla mai des pe masa romanilor si au descoperit ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa, manifestata prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa varsta de 72 de ani.

7. Benefica obezilor. Preparatul din porumb este util si celor care sufera de obezitate deoarece ofera o senzatie de satietate extrem de rapida (datorita fibrelor alimentare din compozitia sa). Studii de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie precum ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus, sunt reduse considerabil. 

 


malaiul dezvolta musculatura scade colesterolul benefica obezilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1629 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020343 (s)