News Flash:

7 aditivi alimentari de care trebuie sa te feresti

26 Ianuarie 2011
3445 Vizualizari | 0 Comentarii

Industria alimentara actuala nu poate acoperi necesarul de produse destinate consumului fara sa-i foloseasca. Aditivii alimentari, caci despre ei este vorba, apar aproape in toate produsele, de la paine, mezeluri, conserve, sucuri, pana la alcool si guma de mestecat. Multi dintre ei sunt daunatori sanatatii, intr-o mai mica sau mai mare proportie. Iata cativa dintre aditivii de care trebuie sa te feresti si efectele negative pe care le au asupra sanatatii.

1. Nitrit de sodiu 
Nitritul de sodiu (E 250) este folosit pentru a conserva, pentru a da culoare, gust si aroma preparatelor din carne. Este adaugat in slanina, sunca, hot dog, peste afumat si conservele de carne. Acest aditiv are meritul de a preveni dezvoltarea bacteriilor, dar studiile l-au legat de incidenta crescuta a unor tipuri de cancer. Nitritul de sodiu, la temperaturi inalte, devine deosebit de reactiv si daunator.

2. BHA si BHT 
Hidroxianizolul butilat (BHA) si hidrotoluen butilat (BHT) sunt antioxidanti utilizati pentru conservarea alimentelor comune de uz casnic, impiedicand procesul de oxidare. Sunt folositi pentru a pastra grasimile si uleiurile, cerealele, guma de mestecat si chipsuri. BHA si BHT se acumuleaza in organism, este eliminat greu si are ca efect secundar diferite suferinte ale ficatului si pancreasului.

3. Benzoat de sodiu
Benzoatul de sodiu (E 211), un aditiv alimentar folosit ca antiseptic, conservant alimentar, precum si pentru imbunatatirea gustului la alimentele de calitate slaba. Se intalneste in bauturile racoritoare (mai ales cele cu gust de portocale), sosuri, produse lactate si din carne, condimente, produse de patiserie si bomboane. Potrivit unui studiu E 211, ataca o parte importanta a ADN-ului din mitocondrie, cunoscuta ca uzina energetică a celulei, deoarece transforma substantele nutritive in energie. Coordonatorul studiului, Peter Piper, profesor de biologie moleculară şi biotehnologie la Universitatea Sheffield, a declarat ca: „E 211 poate chiar sa distruga in totalitate ADN-ul din mitocondrii, ceea ce conduce la imbatranirea precoce a celulelor, la aparitia bolii Parkinson si a unor afectiuni neurologice".

4. Glutamat monosodic 
Aditivul pentru "gust bun", E 621 sau glutamatul monosodic este un aminoacid folosit ca potentiator de aroma in supe, sosuri, chips-uri. Acesta este frecvent asociata cu alimente si arome asiatice. Glutamatul monosodic provoca dureri de cap si greata, ataca celulele nervoase si este responsabil pentru unele dereglari metabolice grave.

5. Galat de propil 
Cunoscut ca E 310, sintetizat din propanol si acid galic, acesta este un antioxidant pentru produsele grase (de la margarina, la frisca artificiala, dar si creme si alte produse dulci), si previne rancezirea. Este folosit si in produsele cosmetice. Este tolerat de organism, daca doza zilnica nu depaseste 1,4 mg/kg corp. Efectele negative se manifesta la nivelul intestinului gros, produce scaderea capacitatii de absorbtie a fierului si este cauza unor afectiuni ale sangelui.

6. Acesulfam-K 
Acesta este un indulcitor artificial relativ nou utilizat in bauturi racoritoare dietetice. Este gasit in prajituri, guma de mestecat, deserturi si gelatina. Acesulfam-K este de 200 de ori mai dulce decat zaharul, iar studii recente au aratat ca provoca cancer la cobai. Este foarte folosit in asa zisele produse dietetice, utilizate in curele de slabire.

7. Olestra 
Olestra este o grasime sintetica care blocheaza absorbtia de grasimi la nivelul tubului digestiv. Acest lucru duce la tulburari intestinale grave, crampe si balonare. Olestra produce cancer pulmonar si de prostata, precum si grave probleme de vedere.

 



aditivii alimentari 6 acesulfam-k 7 olestra
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1682 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021345 (s)