News Flash:

7 aditivi alimentari considerati inofensivi

28 Aprilie 2011
3395 Vizualizari | 0 Comentarii
Aceasta este planta din care se extrage curcumina

Majoritatea aditivilor alimentari sunt huliti, de numele lor fiind legate numeroase probleme medicale, de la banalele dureri de cap, dureri digestive, reactii alergice pana la maladiile Alzheimer, Parkinson sau cancer. Un numar restrans de aditivi pot fi consumati fara sa ne temem ca riscam boli grave. Atentie, insa! Nu trebuie sa abuzam de consumul produselor care contin astfel de aditivi  pentru ca, in cantitati mari, si acestia au efecte secundare nedorite. Iata cativa aditivi alimentari considerati inofensivi:

1. Curcumina (E100)
Curcumina este un colorant galben, natural obtinut din rizomul plantei Curcuma longa. Poate fi obtinuta si artificial. Este utilizata pentru colorarea unor alimente: margarina, gemuri, jeleuri, alimente hipocalorice, carnati, supe, fulgi de cartofi. 

Atentie: In doze mari, curcumina creste secretia biliara si poate scadea glicemia. 
 
2. Clorofila (E140) 
Clorofila este un colorant natural extras din plante si folosit in produsele de cofetarie - patiserie, in industria de igiena bucala si in cea farmaceutica. Se adauga in uleiul de masline si de soia, conserve de fructe si legume, dulciuri, guma de mestecat, inghetata, supe instant, sosuri, muraturi.

Atentie: Excesul de clorofila poate provoca fotosensibilitate.

3. Riboflavina (E101)
Vitamina B2 mai este cunoscuta sub denumirea de riboflavina sau in forma sintetizata artificial de aditiv E101 - folosit ca pigment alimentar ce da culoarea glabena sau galben-portocaliu. Se gaseste in alimente derivate din branza, produse lactate imbunatatite cu vitamine, lapte praf, hrana pentru copii, castraveti murati, sosuri, cereale, paine cu adaos de vitamine, suplimente vitaminice. 

4. Lecitina ( E 322)
Lecitina este aditiv natural care se obtine din soia, floarea - soarelui, rapita sau surse animale. Se gaseste in uleiuri, maioneza, margarina, ciocolata, prajituri, biscuiti, produse de patiserie, suplimente nutritive, hrana pentru copii.

Atentie: Lecitina este interzisa persoanelor cu alergie la soia. In cantitati mari reduce apetitul, provoaca transpiratii abundente si disfunctii gastrice.

7 aditivi alimentari de care trebuie sa te feresti

5. Tocoferolul (E306)
Tocoferolul este un antioxidat si un stabilizator de culoare, artificial sau natural, care imbunatateste aprovizionarea muschilor cu oxigen. Se adauga in margarina, creme tartinabile, salate gata preparate, uleiuri pentru salata, hrana pentru copii, suplimente dietetice. 

Atentie: La un consum ridicat pot aparea efecte adverse, in special in cazul suplimentelor nutritive ce contin vitamina E. 

6. Acidul ascorbic (E 300)
Acidul ascorbic este antioxidant, acidifiant si conservant sintetic care se adauga in vinuri, bere, sucuri concentrate din fructe, gem de fructe, nectar, bomboane, lapte instant, unt, cereale, preparate din carne si peste. 

Atentie: In cantitati mari, acidul ascorbic produce diaree, urinare dureoasa, iritatia pielii, urticarie si ataca smaltul dintilor. 

7. Pectina (E440)
Pectina este un agent de vascozitate care se adauga in gemuri, jeleuri, marmelada, inghetate, budinca, frisca, produse congelate, iaurturi, conserve, sosuri.

Atentie: In cantitati mari produce tulburari intestinale si reactii negative in cazul persoanelor sensibile la E621 (glutamat de sodiu). 

 

Aditivii din mezeluri raman in organism chiar si un deceniu
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

curcumina clorofila riboflavina lecitina tocoferolul acidul ascorbic
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1640 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021964 (s)