News Flash:

6 tipuri de leziuni hepatice provocate de medicamente

13 Iunie 2011
11777 Vizualizari | 0 Comentarii

Este numit "uzina organismului" pentru ca toate substantele ingerate sunt prelucrate la nivelul acestuia. Ficatul este unul dintre cele mai sensibile organe ale omului, iar ceea ce mananci poate avea efecte dezastruoase asupra sa. Medicamentele constituie unul dintre factorii frecventi care agreseaza ficatul, iar in ultimul timp, s-a constatat o crestere mare a numarului de medicamente cu efecte toxice asupra ficatului. 

Ficatul, prin functia sa antitoxica, este implicat in anihilarea actiunii unor substante nocive organismului, acestea fiind intai prelucrate de ficat si apoi eliminate pe cale biliara sau renala. Atunci cand aceasta prelucrare esueaza din cauza unor deficite enzimatice, celula hepatica incepe sa fie atacata de produsii toxici rezultati. Rareori, leziunile celulare hepatice sunt cauzate de actiunea proprie a medicamentului, ci atunci cand capacitatea ficatului de a-l metaboliza este depasita, eplica dr. Bogdan Macadon, specialist de medicina interna.

Riscul devine mai mare atunci cand diverse medicamente sunt asociate in cadrul aceluiasi tratament. De aceea, este foarte important ca inainte sa iei pastile sa te consulti cu medicul, intrucat acesta cunoaste bine posibilele interactiuni care pot aparea intre ele.

Leziunile hepatice produse de medicamente reprezinta 5% din toate bolile hepatobiliare. In jur de 10% dintre cazurile de hepatita au origine medicamentoasa. Medicii recomanda mare atentie la cantitatea pastilelor ingerate de-a lungul vietii, chiar daca pe prospect nu scrie ca sunt periculoase pentru ficat. Toxicitatea lor poate fi descoperita tardiv, dupa mai multe luni sau chiar ani de utilizare. Hepatopatiile medicamentoase sunt mai frecvente la femei si apar de obicei dupa varsta de 40 ani. 

Medicamentele care pot provoca leziuni hepatice sunt de doua feluri: 

- cele care au hepatotoxicitate intriseca, sau previzibila: se definesc prin actiunea toxica constanta si dependenta de doza;

- cele cu hepatotoxicitate imunoalergica sau imprevizibila: leziunile hepatice apar la o proportie mica de bolnavi si nu sunt dependente de doza administrata. Hepatotoxicitatea poate aparea in primele 4-6 saptamani de tratament. Copiii sunt foarte rar afectati. 

Printre manifestarile alergice se numara febra, eruptiile cutanate, pruritul si cresterea anormala a anumitor anticorpi. Reactiile imunoalergice nu apar decat la un numar mic de bolnavi expusi la medicament si este posibil ca aparitia leziunilor hepatice sa fie dependenta de o sensibilitate anormala a gazdei. Indepartarea medicamentului in cauza duce la ameliorarea si vindecarea bolnavului.

Tipuri de hepatopatii medicamentoase
Varietatea hepatopatiilor medicamentoase ocupa un spectru foarte larg, severitatea lor variind de la forme asimptomatice si fara tulburari, pana la insuficienta hepatica in stadiu avansat.

1. Necroza hepatica
Eeste leziunea principala indusa de medicament, caracterizata prin moartea celulelor hepatice.

2. Colestaza
Afecteaza caile de eliminare a bilei, fiind provocata de cele mai multe ori de catre steroizi si anticonceptionale orale.

3. Hepatosteatoza
Apare in urma administrarii medicamentelor care favorizeaza depunerea excesiva de lipide in ficat.

4. Leziuni vasculare

5. Tumori hepatice
Apar in special dupa tratamentele prelungite, dar sunt foarte rare. Se intalnesc in special la femei, in urma administrarii prelungite a anticonceptionalelor orale, dar tumorile sunt benigne si regreseaza la intreruperea tratamentului;

6. Hepatita cronica
Apare in cazul in care tratamentul medicamentos nu este intrerupt imediat dupa primele semne de imbolnavire a ficatului, putand duce chiar la ciroza. Se aseamana foarte mult cu hepatitele aparute din alte cauze.Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ficatul necroza hepatica colestaza hepatosteatoza leziuni vasculare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1716 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021144 (s)