News Flash:

6 tipuri de cancer prevenite prin consumul de cafea

19 Mai 2011
3922 Vizualizari | 0 Comentarii

Cafeaua, energizantul la care apelam multi dintre noi, pare sa aiba numeroase beneficii pentru sanatate. Ajuta in lupta cu dementele, stimuleaza activitatea cerebrala si, datorita antioxidantilor, previne numeroase forme de cancer. Iata cateva tipuri de cancer si boli prevenite prin consumul de cafea:

1. Cancerul ovarian 
Aportul de cafeina din trei cesti de cafea pe zi poate reduce riscul de aparitie a cancerului ovarian cu 20%, conform publicatiei americane Cancer. 

Dupa ce au fost studiate peste 122.000 de femei, cercetatorii au descoperit ca efectele cafelei sunt mult mai bune in cazul celor care nu au folosit niciodata contraceptive. In cazul lor, riscul era diminuat cu peste 35%. 

2. Cancer oral, laringian si colorectal
O cantitate un pic mai mare de cofeina, 4 cesti de cafea, ofera protectie impotriva mai multor tipuri de cancer: bucal, de laringe sau colorectal, conform cercetatorilor de la Universitatea din Utah.

3. Cancer de piele
Mai mult, persoanele care consuma sase cesti de cafea pe zi pot reduce riscul de a face cancer de piele cu 31%, conform cercetatorilor de la Wayne State University din Detroit, care si-a bazat studiile pe 90.000 de femei.

4. Cancer de prostata
Potrivit unui studiu american, publicat in Jurnalul National de Cancer, barbatii care beau sase sau mai multe cesti de cafea, zilnic, au un risc cu 20% mai mic de a dezvolta cancer de prostate. Totodata, a existat si un risc cu 60% mai mic de a se dezvolta o forma agresiva a bolii care sa se imprastie in alte parti ale corpului.

5. Reduce riscul de calculi biliari
In acelasi timp, barbatii care beau trei cesti de cafea au un risc cu 40% mai mic sa aiba calculi biliari, conform publicatiei Journal of the American Medical Association. Cercetatorii cred ca sunt stimulate contractiile din vezica biliara, ajutand la indepartarea pietrelor inainte ca ele sa devina o problema. 

6. Reduce presiunea arteriala 
Consumul unei singure cesti de cafea pe zi poate reduce presiunea arteriala, conform unui studiu grecesc facut pe 485 de persoane cu varste intre 65 si 100 de ani. De asemenea, o ceasca de cafea poate impulsiona activitatea creierului. 

"Cafeaua e un excitant al functiilor cerebrale. Un creier foarte obosit e excitat cel mult 10 minute, dupa care apare somnolenta. Pentru un creier odihnit, o ceasca de cafea dimineata exacerbeaza functiile cerebrale si motorii, lucru care da o stare de bine organismului", a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, citat de Evenimentul Zilei. 

Efectele excesului de cafea
Medici romani atrag atentia asupra efectelor excesului. "Cafeaua are capacitate antioxidanta si efect de inhibare a dezvoltarii aberante a celulelor canceroase care apar si la nivelul pielii. Eu recomand o cantitate optima de 3-5 cesti, pentru ca ce depaseste poate fi nociv, efectele negative inrautatindu-se", este de parere Mihaela Bilic, medic primar diabet si boli de nutritie. 

Ca si consecinta negativa, o cantitate foarte mare de cofeina poate conduce la deshidratare, care grabeste procesul de eliminare al mineralelor si vitaminelor. In aceste conditii, organismul elibereaza hormoni care pot facilita aparitia sindromului de colon iritabil, cresterea presiunii arteriale si dezvoltarea bolilor de inima. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cafeaua cancerul ovarian
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1658 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020504 (s)