News Flash:

6 mituri despre alimentele congelate

16 Octombrie 2011
3421 Vizualizari | 0 Comentarii

1. Orice produs alimentar poate fi congelat
Gresit. Este adevarat ca exista reguli privind cogelarea pentru foarte multe alimente, dar in cazul unora nu exista nici o regula, intrucat nu se recomanda sa fie congelate.

Un exemplu este salata, ale carei frunze se faramiteaza si se inmoaie dupa dezghetare. De asemenea, nu se recomanda congelarea sosurilor cremoase (maioneza), care "se taie" la dezghetare.

Unii producatori de cafea macinata recomanda pastrarea la congelator. Gresit: cafeaua absoarbe mirosurile specifice altor alimente si va veti face de ras oferind-o musafirilor.

2. Alimentele se pot tine congelate timp nelimitat
Total gresit. Pentru fiecare aliment, exista o durata maxima recomandata de a fi tinut congelat. Cateva exemple:

- supe, toate in caserola: 2 - 3 luni;
- carne gatita: 2 - 3 luni;
- fripturi, grataruri: 4-12 luni;
- carne de pasare cruda: 2-12 luni. 
Durata de pastrare a alimentelor congelate se prelungeste simtitor, daca sunt tinute in pungi cu vacuum.

3. Congelarea ucide bacteriile
Gresit, nu toate. Unele intra intr-un fel de hibernare si devin inactive. In momentul cand alimentul este decongelat, ele se trezesc si isi reincep activitatea. Solutia impotriva lor este gatitul imediat ce alimentul a fost decongelat.

4. Congelarea distruge substantele nutritive
Eronat. Adevarul este ca cei care produc alimente congelate se ingrijesc ca acestea sa fie supuse congelarii cat mai proaspete. Alimentele pe care le cumparam noi din piata sau de la supermarket sunt vandute dupa depozitare, cand o parte din substantele nutrive au fost deja compromise.

Este usor de observat ca, spre exemplu, mazarea congelata sau fasolea verde sunt mai placute la gust decat cele "proaspete".

Observatie: cele de mai sus sunt valabile in conditiile decongelarii efectuate conform prescrierilor furnizorului si prepararea sau consumarea produselor imediat dupa decongelare. Intarziind, ele isi pierd cu adevarat proprietatile.

5. Dupa decongelare, produsul nu mai poate fi recongelat
Partial corect. In general, recongelarea nu se recomanda, intrucat indeosebi carnea isi pierde sucurile si devine uscata. Dar, daca alimentul n-a apucat "sa lase zeama", recongelarea este posibila, iar produsul poate fi gatit.

6. Alimentele pot fi puse oricum in congelator
Eroare. Pentru o buna congelare, trebuie evitata depozitarea alimentelor sprijinite de peretii congelatorului. 

O buna congelare se obtine asigurand un mic spatiu intre alimente si peretele congelatorului, pentu ca acesta sa nu transmita caldura trecuta prin izolatie. 

Un spatiu de 1-2 cm este suficient pentru o buna circulatie a aerului interior. Si mai bine este ca alimentele sa fie tinute in cutii de plastic, care sunt mai usor de distantat fata de peretii congelatorului. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1602 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013834 (s)