News Flash:

6 afectiuni digestive estivale

21 Iunie 2011
3216 Vizualizari | 0 Comentarii

Vara este anotimpul concediilor, dar daca nu suntem atenti la ceea ce mancam si la regulile de igiena, in loc sa ne bucuram de vacanta, vom ajunge pe un pat de spital. Iata cateva afectiuni digestive frecvente vara:

1. Boala diareica acuta si toxiinfectiile alimentare
Acestea sunt boli severe, acute si cu potential letal. Incercati sa aveti un bun control al proprietatilor organoleptice ale alimentului inainte de a-l consuma. Gustul, consistenta si, mai ales, mirosul sunt indicii ale prospetimii sale. Evitati in general alimentele perisabile (oua, peste, afumaturi, maioneze, lactate, budinci, tocaturi, sosuri etc.). 

Sfaturi de igiena
- Spalati cu apa curata atat fructele si legumele, cat si mainile;
- Evitati consumul alimentelor proaspat culese din gradina, livada sau pe cel al fructelor de padure fara a fi spalate in prealabil;
- Beti apa in cantitati mari si din surse sigure.

2. Enterocolita
Este inflamarea mucoasei intestinului subtire si a colonului si poate fi cauzata de o bacterie, un virus sau un parazit. Contaminarea se face prin ingestia alimentelor infectate sau prin transmitere de la o persoană bolnava.

3. Afectiuni tropicale
Deplasarile in locurile exotice te expun riscului contaminarii cu germeni noi sau cu paraziti de temut (lamblia, amoebe, helminti, virusuri cu tropism digestiv). Daca ti-ai programat o vacanta intr-o tara ecuatoriala, daca vrei sa ajungi in India sau sa explorezi jungla amazoniana, programeaza-ti o vizita pentru vaccinarile necesare. In plus trebuie sa ai o trusa de prim-ajutor din care sa nu lipseasca antibioticele, anitparazitarele, antisepticele, antidiareicele, dar si solutii de decontaminare a apei.

4. Indigestia
Poate sa apara si fara ca alimentele consumate sa fie contaminate cu agenti infectiosi. Conservele de carne (mai ales), peste, pateurile sau diverse alte preparate indelung expuse la temperaturi crescute isi modifica proprietatile fizico-chimice. Este bine sa fiti dotati cu antialergice, antivomitive, antiacide, enzime digestive etc., in cazul in care mergeti in locuri in care asistenta medicala sau farmacia nu sunt usor accesibile.

5. Gastrita acuta
Fenomene digestive nedorite pot fi generate si de abuzurile alimentare si de alcool. Inclusiv berea, consumata in cantitate mare, poate duce la o severa gastrita acuta alcoolica, ce are potential hemoragic.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

enterocolita afectiuni tropicale indigestia gastrita acuta
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1189 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020087 (s)