News Flash:

5 verdeturi care te scapa de boli

16 Mai 2011
3110 Vizualizari | 0 Comentarii

Datorita proprietatilor tonice, antiseptice, antiinflamatoare, sedative si diuretice, verdeturile aromate sunt recomandate ca adjuvante in tratarea unui numar impresionant de boli.

1. Patrunjelul regleaza tensiunea
In medicina naturista, patrunjelul este considerat  un panaceu cand vine vorba despre efectele lui terapeutice. Modesta planta este utila in tratamentul a 60 de afectiuni. Patrunjelul calmeaza sistemul nervos, stimuleaza pofta de mancare, intareste imunitatea, combate constipatia, tine sub control alergiile, scade nivelul colesterolului, fiind indicat in hipertensiune arteriala si in cardiopatie, pentru a enumera doar o parte dintre beneficiile pe care le aduce sanatatii. Mai mult, in caz de convalescenta, cura cu patrunjel grabeste vindecarea. O cura cu cate 50 ml de suc proaspat consumat zilnic, un interval de 15 zile, are efect preventiv.    

2. Mararul, adjuvant in afectiunile digestive
Sursa importanta de vitamina C, de fibre si de minerale (fier, magneziu si mangan), mararul este recomandat de specialisti ca un tonic pentru trup si pentru suflet. In afectiunile renale, o cura cu suc de marar, administrat timp de 14 zile, ajuta la prevenirea calculozelor, fiind si un adjuvant in tratamentul cistitelor sau in cazul infectiilor urinare. De asemenea, tot in stare proaspata  (cate doua linguri de frunze adaugate in salate timp de 15 zile pe luna), mararul combate depresia. Pentru stimularea poftei de mancare, s-a dovedit eficient decoctul aperitiv preparat din radacini de marar, de leustean si de patlagina (cate zece grame din fiecare), fierte intr-un litru de apa, timp de cinci minute. In acest caz, se consuma indulcit putin, cate doua-trei cani pe zi, vreme de doua saptamani.

3. Cimbrul, in caz de tuse convulsiva
Ca tonic digestiv, pentru combaterea tusei rebele si a starilor febrile este indicat cimbrul de gradina. Pentru calmarea tusei, fitoterapeutii recomanda infuziile preparate dintr-o lingurita de planta si din doua cani de apa fierbinte. Ceaiul se bea caldut, pe parcursul unei zile, indulcit cu miere, dupa gust. In caz de tulburari ale circulatiei cerebrale si pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, se recomanda cate doua-trei cure pe an cu tinctura de cimbru. In timpul unei cure, vreme de 21 de zile, se administreaza cate patru-cinci picaturi de doua ori pe zi, diluate in putin ceai de fructe de padure neindulcit.  

4. Leusteanul, un bun diuretic
Aceasta planta are o puternica actiune diuretica, eliminand excesul de apa si toxinele din tesuturi. In acelasi timp, leusteanul combate edemele cardiace si pe cele renale. Decoctul se prepara dintr-o lingurita de frunze uscate si dintr-o cana de apa, care se fierb zece minute. Dupa ce s-a racit, se indulceste cu putina miere. Zilnic se consuma cate doua cani: una, dimineata, iar a doua, pe parcursul zilei. Mai mult, infuzia de leustean este un remediu indicat in tratamentul bronsitei si pentru reglarea tensiunii. Infuzia se prepara dintr-o lingurita rasa de planta si dintr-o cana cu apa si se administreaza tot doua cani pe zi.      

5. Tarhonul, de leac in bronsite
Planta foarte aromata, tarhonul nu este numai un condiment ideal pentru supele de fasole, pentru prepararea carnii de peste, de miel si de vanat. Pe langa gustul lui special, tarhonul are importante proprietati digestive, aperitive, diuretice si antiinflamatoare. Adaugat in diferite preparate culinare (doar o lingurita de frunze), tarhonul combate balonarile, constipatia, durerile de stomac si ajuta la eliminarea viermilor intestinali. In plus, infuzia de tarhon (preparata dintr-o lingurita de frunze si dintr-o cana de apa) fluidifica secretiile bronsice, in cazul afectiunilor respiratorii.  


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

verdeturile aromate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1718 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021316 (s)