News Flash:

5 uleiuri pretioase. Utilizari in dieta si cosmetica

20 Februarie 2012
5809 Vizualizari | 0 Comentarii

Grasimile vegetale hranesc creierul, ii ajuta pe covalescenti dar sunt bune si pentru perioadele de crestere. In cosmetica uleiurile au efecte benefice aupra pielii hranind-o si redandu-i supletea.

In dieta de fiecare zi oamenii consuma uleiurile rafinate sau presate la rece de floarea soarelui sau de masline. Pe langa aceste uleiuri exista si uleiuri foarte fine care sunt delicatesele grasimilor vegetale.

Trucuri pentru utilizarea uleiurilor vegetale in tratamentele cosmetice. Vezi si ce ulei ti se potriveste   

Cu arome puternice sau fade, uleiurile din samburi de struguri, susan, nuci, migdale dulci, alune de padure sau seminte de pin au si intrebuintari terapeutice. Ele contin vitamine si acizi grasi polisaturati care sunt responsabili cu sanatatea organismului, prevenind imbatrinirea. Uleiurile vegetale trebuie conservate in intuneric si la rece si consumate in cel mult 12 luni. Iata cateva uleiuri pretioase:

1. Uleiul de fistic
Este un ulei de culoarea chihlimbarului contine vitamina E, acizi grasi si grasi polisaturati precum si acid linoleic (Omega 3). Avand o  mare concentratie de acizi grasi nesaturati (53,8%) uleiul de fistic este foarte bun pentru mentinerea sanatatii. Poate fi utilizat pentru masaj deoarece intra usor in piele, catifeland si dand suplete dermei.

De asemenea poate fi utilizat si in masajul cosmetic al fetei, gatului si decolteului pentru ca hidrateaza si hraneste pielea pastrandu-i aspectul placut. In salate, aroma uleiului de fistic este puternica combinandu-se perfect cu andivele, laptucile, patrunjelul verde sau sfecla rosie.

2. Uleiul de samburi de struguri
Este un ulei lipsit de miros de aceea poate fi considerat o baza perfecta pentru preparatele de aromoterapie. Este un ulei stabil care nu se "strica" prin incalzire ceea ce il face bun pentru prajire. Poate fi utilizat inclusiv pentru macerarea plantelor medicinale sau aromatice.

Este un foarte bun detoxifiant, purificator dar poseda si proprietati diuretice. Bogat in vitamina E uleiul este excelent pentru piele. In aromoterapie poate fi amestecat cu diverse uleiuri esentiale obtinand uleiuri de masaj relaxante si hranitoare.

3. Uleiul din seminte de pin
De un galben auriu stralucitor, uleiul din seminte de pin are o mare puritate si o personalitate aparte. Este de o calitate terapeutica exceptionala fiind considerat un ulei sanatos, nutritiv si energetic. Bogat in vitamina B1 si in fier este foarte bun in perioadele de efort intelectual. De asemenea, are o actiune benefica asupra sistemului respirator. Poate fi utilizat si in gastronomie in salate sau preparate diverse.

4. Uleiul de susan
Este un ulei cu un miros si o savoare inimitabile. In Orientul mijlociu susanul este ingredientul principal in gastronomie, iar uleiul din seminte de susan este utilizat in patiserie dar si in prepararea mancarurilor pe baza de carne sau de legume.

Bogat in vitamina E, lecitina si minerale este foarte bun pentru efort intelectual, pentru pastrarea memoriei dar si un excelent intaritor al sistemului imunitar. In cosmetica este folosit pentru hidratarea tenului, intretinerea parului avand un rol important in hranirea pielii capului si indepartarea matretii.

In gastronomie, datorita gustului sau unic, este pretuit pentru savoarea ce o confera salatelor sau a humusului.

5. Uleiul de migdale dulci
Cu un gust deosebit si de o mare finete uleiul de migdale dulci este si el bogat in vitamine si acizi grasi. Datorita complexului de vitamine A si B si a mineralelor pe care le contine aceasta grasime vegetala este recomandata in stimularea functiilor intelectuale, in special memoriei.

Este considerat a fi si un bun tonic de vedere fiind benefic pentru perioadele de crestere sau convalescenta. Consumat regulat atenueaza inflamatiile cailor digestive si e bun in lupta cu viermii intestinali.

In cosmetica uleiul de migdale dulci este un bun suport pentru mastile cosmetice fiind un emolient in iritatiile la nivelul epidermei, dermatozelor, psoriazisului sau a pielii uscate.

 In gastronomie uleiul are o mare finete si se armonizeaza cu alimentele sarate sau dulci. Este un ulei de asezonare care se combina foarte bine cu pestele sau puiul.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

uleiurile vegetale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1918 (s) | 34 queries | Mysql time :0.047154 (s)