News Flash:

5 substante surpriza ascunse in produsele alimentare

3 Martie 2011
2617 Vizualizari | 0 Comentarii
Asa arata gandacii din care se extrage acidul carminic

Vremurile in care majoritatea alimentelor cu care te hraneai proveneau din curtea ta sau erau preparate de mainile tale au trecut. In prezent poti cumpara orice, de la paine gata feliata la pui portionati, pizza semipreparata si alte produse gatite daja, insa, multe astfel de alimente ascund substante la care nici nu te-ai fi gandit. Iata cateva dintre acestea, potrivit Discovery:

1. Alge marine in inghetata
Multe tipuri de inghetata produsa in masa contin extract de alge marine. Este vorba despre caragenan, o substanta pe care s-ar putea sa o vezi pe lista de ingrediente de pe o cutie de inghetata, si care actioneaza ca stabilizator. 

Inghetata nu poate fi tinuta permanent la aceeasi temperatura din moment ce trece prin magazine diferite si prin mijloace de transport. In aceste conditii se intampla sa se mai topeasca uneori, partial. Iar in cazul in care nu ar avea acea substanta s-ar forma cristale de gheata prin ea atunci cand ar fi pusa din nou la temperaturi scazute. Asadar, caragenanul mentine textura cremoasa.

2. Alimente colorate cu insecte
Multe dintre alimentele roz sau rosiatice indeosebi, cum ar fi unele iaurturi cu fructe sau unele sucuri, au la baza un ingredient obtinut din insecte. Pe lista de ingrediente vei gasi extract cochineal sau uneori carmin ori acid carminic

Aceasta substanta rosie provine de la insecta numita Dactylopius coccus, care se hraneste cu fructe rosii de cactus. 

3. 50 de substante sintetice pentru a obtine o singura aroma
Aroma sintetica de capsune este obtinuta cu aproape 50 de substante chimice. Asadar, daca consumi produse din magazin cu gust si aroma de capsune s-ar putea sa inghiti 50 de chimicale diferite doar pentru acea aroma. 

4. Sosul Worcestershire contine hamsii
Acest sos, care a inceput sa devina cunoscut si in Romania in ultimul timp, este folosit in special la fripturi. Multi cred ca este de origine englezeasca, dar de fapt provine din India, iar ingredientele care ii confera gustul unic sunt: extractul de tamarin, fileurile de ansoa, ardeii iuti, ceapa, otetul, melasa, usturoiul si cuisoarele.

Desi reteta originala este secreta, se stie ca ingredientele sunt fermentate in otet o perioada lunga, iar dupa maturare mixtura este strecurata in butoiase de lemn si supusa unei a doua maturari.  

Majoritatea marcilor de pe piata folosesc ca principal ingredient hamsiile. Acestea sunt tinute in otet pana cand se dizolva complet, dupa care producatorii adauga melasa usturoi si alte ingrediente.

5. Cartofii prajiti de la fast-food contin zahar adaugat
In ultimul deceniu, cartofii prajiti au capatat o reputatie proasta in ceea ce priveste sanatatea, si pe buna dreptate. Contin o cantitate foarte mare de grasime, iar restaurantele de tip fast-food folosesc adesea grasimi trans pentru prajirea lor, acestea fiind cele mai periculoase grasimi comestibile existente.



Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alimente caragenan extract cochineal carmin acid carminic
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1609 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020403 (s)