News Flash:

5 motive pentru care nutrionistii nu mai recomanda cu fermitate consumul de lapte

28 Februarie 2012
2285 Vizualizari | 0 Comentarii

Altadata considerat un adevarat pansament gastric si un aliment bogat in toate principiile active de care avem nevoie, laptele a ajuns sa fie privit cu prudenta de nutritionisti. Astazi sunt tot mai multe voci care ne recomanda sa ne ferim de lapte si de produsele lui derivate, ale caror calitati naturale din secolele trecute au fost pervertite, noteaza Infoniac. Iata cateva motive pentru care nutritionistii nu mai recomanda cu fermitate consumul de lapte:

1. Vacilor nu le prieste viata moderna
Vacile sunt destinate de natura sa se alimenteze cu iarba. Sunt animale rumegatoare, capabile sa faca mestecatia in cavitatea bucala ulterior momentuluiui cand au pascut-o. Aceasta mastecatie ulterioara este esentiala pentru starea lor de sanatate si pentru calitatea laptelui.

In fermele moderne, vacile sunt adesea hranite cu soia, porumb, faina din seminte de bumbac si altealimente destinate alimenatiei animaliere, mai putin vacilor.

Procesul de rumegare conceput de natura isi schimba rostul. In plus, vacile sunt tinute adesea in grajduri amenajate "modern", unde sunt ingrijite si li se asigura "tot confortul", mai putin pasunatul. Exista vaci care n-au vazut in viata lor iarba verde, cea pe care ar fi trebuit sa o pasca zi cu zi.

Stresul, pe care il traiesc vacile in conditii de incarcerare, isi face efectul asupra carnii si a laptelui, pe care le consumam noi, dar si asupra viteilor, inlusiv vitelele, care se nasc gata stresati.

2. Pasteurizarea
In 1920, cand laptele era un important vehicol de microbi agresivi, s-a introdus pasteurizarea, un procedeu care a contribuit la eradicarea turberculozei si altor boli. Pe atunci vacile erau tinute in grajduri insalubre, iar recipientii si mana mulgatorului erau de o igiena indoielnica.

Pasteurizarea a eliminat microbii nocivi, urmare expunerii laptelui la o temperatura ridicata, suficienta pentru ca acesti factori sa dispara.

Dar, pe de alta parte, experientele facute asupra viteilor hraniti numai cu lapte pasteurizat a provocat adesea moartea acestora. Prin pasteurizare, odata cu micoorganismele dispar din lapte si unele principii utile.

Astazi, insa, grajdurile marilor ferme sunt sub strict control, recipientii sunt de inox, iar mulsul se face mecanic. Apare intrebarea: merita sa-l pasteurizam, anihiland unele calitati alimentare, fara un beneficiu real?

3. Ultrapasteurizarea
Este un procedeu modern, care supune laptele la temperaturi mai ridicate decat cel anterioar (de unde prefixul "ultra"), dar timpul de expunere este mai scurt.

Preferintele consumatorilor se indreapta spre acest produs, intrucat are un termen foarte lung de valabilitate. In plus, s-a dovedit ca acest tip de lapte are calitati superioare celui precedent, desi pretul il face mai neatragator. Dar, vorba aceea: ce e bun, costa.

4. Procesul de omogenizare a laptelui
Prin omogenizare, se distrug unele celule grase, asigurandu-se o structura stabila si omogena. Avantajos pentru consum si gatit, acest tip de lapte nu este bine tolerat in procesul de digestie. Nu permite asimilarea prin stomac a proteinelor, care ajung sa fie absorbite de sange.

Pot apare procese inflamatorii, dar si o seama de fenomene autoimunitare, foarte periculoase. Unii experti apreciaza ca omogenizarea laptelui poate provoca si boli caridovasculare, determinate de modificarea structurii grasimilor din lapte.

5. Laptele a ajuns sa fie un produs modificat genetic
Astazi, nici nu vorbim de lapte, ci numai despre productia de lapte. Laptele a ajuns un produs industrial, care ni se ofera la consum, dupa ce, in structura sa, au aparut steroizi, antibiotice, pesticide, furaje modificate genetic. 

Ca urmare, multi nutritionisti recomanda lapte natural "de la vaca", respectiv de la animalul care a fost trimis la pasunat, ca pe vremuri. Din pacate, asemenea animal si asemenea lapte este aproape imposibil de gasit. In fata realitatii, nutritionistii au ajuns sa recomande ca, din toate relele sa o alegeam pe cea mai putin rea: sa nu bem lapte deloc.

De altfel, in cartile lor, vegetarienii recomanda un regim nu numai lipsit de carne, dar si fara lapte. Toate substantele active continute de lapte se regasesc si in vegetale, indeosebi in acele vegetale pe care le mancam in stare cruda: legume, fructe, seminte. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

laptele pasteurizarea ultrapasteurizarea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1425 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013511 (s)