News Flash:

5 motive esentiale pentru care ar trebui sa renunti la fructoza

5 Iunie 2018
12060 Vizualizari | 1 Comentarii

Suntem avertizati tot mai des cu privire la consumul de zahar. Exista si o explicatie pentru asta: prea mult zahar duce la numeroase probleme de sanatate, de la diabet, obezitate, boli de inima pana la cancer. Cu toate acestea, spre deosebire de multe alte alimente nesanatoase, zaharul se gaseste in alimente naturale care pot fi bune pentru tine, cum ar fi fructele si legume. Iar asta provoaca confuzie in randul oamenilor - este zaharul bun sau rau? Daca ar trebui sa evitam zaharul, de ce ni se recomanda sa mancam fructe?

Problema zaharului vine din modul in care a ajuns sa fie consumat in zilele noastre. Alimentele bogate in zahar precum bomboanele, sucurile, dulciurile concentrate sunt inventii relativ noi. In urma cu un secol consumul acestor produse era extrem de rar. Fructoza este o forma de zahar fata de care trebuie sa fim precauti. Glucoza, o alta forma de zahar, care apare adesea alaturi de fructoza in substante, cum ar fi zaharul de masa, este folosita de celulele noastre pentru energie, in timp ce fructoza, daca este consumata in cantitati suficient de mari, poate afecta ficatul, contribuie la dezvoltarea prediabetului si a diabetului de tip 2.

In natura, fructoza se gaseste intr-adevar in fructe - in cantitate mai mare in smochine si caise uscate, mango, stafide, struguri, curmale, pere, pepene dar in cantitati mari o gasim si in zaharul din sfecla, in miere, in siropul din amidon de porumb si in aproape toate produsele alimentare dulci din comert, de la "cereale integrale" la "suc". Daca in urma cu cateva sute de ani consumul de fructoza era extrem de limitat, acum a devenit principala sursa de calorii din meniul nostru. Desi are aceeasi formula chimica cu glucoza (C6H12O6) - difera modul de legare a atomilor, caile metabolice prin care ea se digera si se absoarbe sunt complet diferite, datorita procesarii sale aproape integral hepatice, precum si transformarea rapida la nivel hepatic in glucoza, glycogen, grasime si acid lactic. Cantitatea exacta de fructoza care este daunatoare organismului variaza de la persoana la persoana in functie de o serie de factori. Iata de ce ar trebui sa reduceti fructoza:

Fructoza provoaca pietre la rinichi si guta. In exces, fructoza mareste productia de acid uric, care poate contribui la dezvoltarea acestor conditii. Fructoza strica echilibrul florei intestinale. In exces, fructoza duce la suprainfectia bacteriana a intestinului. Fructoza este un factor de risc pentru boli de inima prin cresterea nivelului de lipide din sange. Fructoza cauzeaza rezistenta la leptina. Leptina este hormonul care regleaza si controleaza apetitul, ajutand astfel la mentinerea unei greutati normale. Persoanele care dezvolta rezistenta la leptina au dificultati in a-si mentine o greutate sanatoasa. Excesul de fructoza poate afecteaza functiile creierului, inclusiv capacitatea de memorare.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fructoza zahar diabet obezitate cancer
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

ALEX  | #4495
Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: alexandruvintila17@yahoo.com
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1540 (s) | 23 queries | Mysql time :0.042337 (s)