News Flash:

5 complicatii ale hipertensiunii arteriale

24 Octombrie 2011
2470 Vizualizari | 0 Comentarii

Presiunea sangelui se refera la forta cu care sangele circula prin artere cand bate inima (presiunea sistolica) si cand inima se odihneste (presiunea diastolica). Se masoara in milimetri de mercur, fiind notata prin abrevierea mm Hg. 

In cazul adultilor, presiunea ridicata a sangelui - hipertensiunea (HTA), se refera la o presiune sistolica mai mare sau egala cu 140 mm Hg si la o presiunea distolica mai mare sau egala cu 90 mm Hg. 

Hipertensiunea este asimptomatica pe lungi perioade de timp si este descoperita intamplator sau prin complicatiile sale. Boala determina marirea riscului aparitiei altor complicatii, mai ales in momentul in care se prezinta deja si alti factori de risc (precum obezitatea, fumatul etc). Iata care sunt complicatiile hipertensiunii arteriale:  

1. Complicatii vasculare
Afectarea vaselor mari in hipertensiune este data de ateroscleroza accelerata, pentru ca hipertensiunea este un factor major de risc aterogen, prin afectare endoteliala. Ateroscleroza accelerata arata de ce un hipertensiv face mult mai frecvent infarct miocardic sau accident vascular cerebral decat un normotensiv.

La nivelul placilor de aterom, rezistenta vasului este mai redusa, fapt  ce favorizeaza aparitia anevrismelor. Stenoza arterelor renale prin placi de aterom poate adauga un mecanism renovascular cu agravarea hipertensiunii arteriale esentiale, determinand o hipertensiune renovasculara supraadaugata.

2. Complicatii cardiace
Apare hipertrofia miocardica de tip concentric, consecinta a suprasarcinii de presiune. Creste grosimea peretilor si masa miocardica, iar diametrul cavitatilor se mentine normal sau chiar scade.

Miocardul devine mai rigid si se destinde mai greu, din cauza cresterii colagenului interstitial, fiind afectata functia diastolica. Miocardul isi pierde capacitatea de destindere, crescand presiunea in ventricul si retrograd in circulatia pulmonara, cu aparitia fenomenelor de insuficienta ventriculara stanga sau chiar edem pulmonar acut.

Din cauza hipertrofiei creste necesitatea consumului de oxigen si ischemie consecutiva, predominent in zona subendocardica. Pacientul hipertensiv face mai frecvent boala coronariana ischemica si infarct transmural, prin ateroscleroza accelerata a coronarelor epicardice.

3. Complicatii neurologice
Riscul de accident vascular cerebral creste de 4-5 ori fata de normotensivi, hipertensiunea afectand atat vasele mari cerebrale cu ateroscleroza accelerata cat si microcirculatia cerebrala.

La nivelul microcirculatiei pot apare anevrisme care prin ruptura lor duc la hemoragii cerebrale localizate (hematom) sau difuze, cu inundatie cerebrala si deces rapid.

Cresterea severa si persistenta a hipertensiunii arteriale poate duce la edem cerebral difuz, manifestat prin cefalee atroce, greata, varsaturi, somnolenta, coma.

4. Complicatii retiniene
Complicatiile retiniene sunt asemanatoare celor cerebrale, date de afectarea circulatiei retiniene.

5. Complicatii renale
Se constata ateroscleroza arterelor renale si agravarea hipertensiunii  prin adaugarea unui mecanism renovascular - scaderea fluxului renal determina stimularea secretie de renina din aparatul juxta-glomerular, cu eliberare de angiotensina, care produce vasoconstrictie si hipertensiune secundara.

Apar modificari ale vaselor mici, cu proteinurie moderata si dulterior distructie glomerulara - nefroangioscleroza hipertensiva, insuficienta renala progresiva.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hipertensiunea complicatii vasculare complicatii cardiace
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1867 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021352 (s)