News Flash:

5 boli provocate de Listeria monocytogenes

21 Decembrie 2011
3031 Vizualizari | 0 Comentarii

1. Sepsisul
In mod fercvent listerioza determina aparitia bacteriemiei, fara un focar decelabil, si a infcetiilor sistemului nervos central, mai ales in randul gazdelor umane imunodeprimate. Sepsisul nu poate fi diferentiat din puct de vedere clinic, de bacteriemia produsa de catre alti agenti patogeni.

Pacientul prezinta febra ridicata si o serie de simptome: dureri musculare, greata, varsaturi, diaree. La pacientii imunocopromisi, listerioza determina mai rar infectii ale sistemului nervos central, comparativ cu adultii imunocompetenti. Episoadele de boala febrila se insotesc de aparitia hemoculturilor pozitive pentru Listeria; la indivizii imunocompetenti, bacteriemia poate fi de cele mai multe ori nedecelabila. 

2. Meningita bacilara
Listeria monocytogenes produce in mod frecvent meningita bacilara. Clinic, meningita bacilara nu poate fi diferentiata de alte tipuri de meningita bacteriana. Pacientul prezinta febra ridicata, cefalee si alterarea starii de constiinta. Analiza lichidului cefalorahidian releva pleocitoza, concentratii crescute de proteine inflamatorii si niveluri normale de glucoza. In cele mai multe cazuri, coloratia Gram nu ofera informatii importante pentru stabilirea diagnosticului etiologic.

Diagnosticul pozitiv poate fi stabilit prin identificarea L. monocytogenes in culturile realizate din lichidul cefalorahidian. Listerioza se asociaza in foarte rare cazuri cu monocitoza aparuta la nivelul sangelui sau lichidului cefalorahidian. 

3. Alte infectii ale sistemului nervos central
Alte tipuri de sindroame ce pot aparea in urma infectiilor de la nivelul sistemului nervos central - menigoencefalita, cerebrita, abcese dispuse la nivelul trunchiului cerebral, abcese ala maduvei spinarii sau abcese intracraniene. Daca pacientul dezvolta rombencefalita, putem asista la aparitia de paralizii simetrice ale nervilor cranieni, la alterarea starii de constienta, la aparitia semnelor cerebrale, precum si la pierderea functiei sensibilitatii sau motricitatii.

Alte tipuri de infectii ale sistemului nervos central, pot fi insotite de febra ridicata, ataxie, convulsii, modificari ale tipului de personalitate sau coma. Rigiditatea cefei apare rar, in cazul in care pacientul nu sufera de meningita. In multe situatii culturile realizate din lichidul cefalorahidian pot fi sterile; hemoculturile sunt esentiale pentru stabilirea diagnosticului etiologic. 

4. Endocardita
Endocardita bacilara apare de obicei la pacientii cu proteze valvulare sau la cei cu valve native anterior lezate. Patogenul afecteaza mai ales structurile valvulare de la nivelul cordului stang. Complicatia cea mai frecventa a endocarditei este reprezentata de embolia sistemica - datorita mobilizarii unor emboli formati la nivelul cordului stang. 

4. Infectiile focale
Exista o serie de infectii focale care se pot asocia cu bacteriemia nedecelabila - endoftalmia, peritonita, osteomielita, abcesul visceral, infectia pleuropulmonara si colecistita. In absenta afectarii sistemice, pacientul poate prezenta leziune tegumentare - situatie raportata frecvent in randul medicilor veterinari si apicultorilor. 

5. Sindrom diareic acut
Listeria monocytogenes poate cauza aparitia unui sindrom diareic acut, la persoanele imunocompetente. De obicei patogenul nu poate fi identificat in culturile realizate prin insamantarea probelor de scaun; studii recente de laborator au sugerat faptul ca Listeria monocytogenes nu reprezinta o cauza majora de diaree sporadica.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sepsisul meningita bacilara endocardita infectiile focale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1581 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013678 (s)