News Flash:

4 semne care tradeaza narcolepsia

1 Octombrie 2011
3391 Vizualizari | 0 Comentarii

Narcolepsia, cunoscuta si sub numele de "sindrom de epilepsie" sau "Gelineau de somn", dupa numele lui J. B. Gélineau, cel care a descris-o in anul 1880, este o tulburare de somn caracterizata de tentinta excesiva de a dormi in timpul zilei.

Accesele se somn pot aparea oricand in timpul zilei si mai ales in timp ce presoana desfasoara diverse activitati, de multe ori in situatii inadecvate (la serviciu, cand se afla in trafic la volanul masinii, etc) . 

Simptome
Clasic, narcolepsia a fost descrisa prin: 

-accese subite si repetate de somn; 
-cataplexie (reprezinta pierderea brusca a tonusului muscular); 
-halucinatii hipnagogice (" vedenii" auditive, vizuale, tactile care apar la adormire); 
-paralizii de somn (persoana nu poate face miscari voluntare inainte de a adormi).

In plus, toate aceste simptome sunt insotite in general de anomalii ale fazei paradoxale a somnului, stadiul REM. 

Narcolepsia poate aparea aproximativ cu aceeasi fecventa la ambele sexe, iar simptomele pot debuta sau se pot evidentia la orice varsta, dar se pare ca mai frecvent la varsta adolescentei intre 10-20 de ani, desi se poate instala si mai devreme. Se pare ca debutul dupa varsta de 30 ani este foarte rar. 

Pevalenta acestei tulburari a somnului este in populatia generala de aproximativ 0. 02- 0. 16‰, in tarile europene, Japonia si Statele Unite si afecteaza in mod asemanator ambele sexe

Polisomnograful si narcolepsia
Polisomnografia, este o metoda utilizata pentru inregistrarea, evidentierea modificarilor ce pot aparea in timpul si pe intregul parcurs al somnului. Polisomnograful poate evidentia cele 5 stadii diferite ale somnului: - somnul cu miscari ocular rapide (REM) si cele 4 stadii de somn fara miscari ocular rapide (non- REM) : stadiile 1, 2, 3, 4 din care: 

-stadiul 1NREM -in care are loc instalarea somnului (1-7 min); 
-stadiul 2NREM -stadiul de somn usor (10-25 min); 
-stadiul 3 si 4 NREM -somnul cu unde lente, in care somnul s-a stabilizat si a devenit profund (20-40 min). Perioadele somnului cu miscari oculare rapide (REM) cresc in durata spre dimineata.

Studiile cu polisomnograful sunt efectuate de obicei in timpul noptii, insa, se pot efectua si in timpul zilei pentru masurarea somnolentei diurne. 

Aceste studii polisomnografice nocturne efecuate la indivizii cu narcolepsie demonstreaza prezenta a frecvente latente ale somnului cu o durata de pana in 10 minute si perioade de tipul REM la inceputul somnului, plus alte determinari cum ar fi cresterea stadiului 1 al somnului, o scadere a eficientei somnului, o crestere a somnului cu miscari oculare rapide (REM) insotita de o crestere a frecventei miscarilor globilor oculari in stadiu REM a somnului. 

Pe langa toate aceste modificari, s-a constatat o frecventa mai mare a narcolepsiei la indivizii care au si alte tulburari mentale asociate, de exemplu tulburarea depresiva majora, tulburare depresiva usoara, enuresis (udarea patului in timpul noptii-incontinenta), tulburari dupa consumul de o anumita substanta, somnambulism. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

narcolepsia simptome polisomnografia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1602 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021963 (s)