News Flash:

4 metode de corectie a viciilor de refractie

22 Octombrie 2011
3488 Vizualizari | 0 Comentarii

Viciile de refractie (miopia, hipermetropia, astigmatismul, presbiopia) afecteaza peste 50% din populatia tarii, fiind cel mai frecvent motiv al populatiei pentru a apela la un consult de specialitate oftalmologic.

Miopia este viciul de refractie in care imaginea, din cauza unui ax ocular prea lung sau a unei curburi exagerate a corneei, se formeaza inaintea retinei, pacientul nevazand clar la distanta.

Hipermetropia este viciul de refractie in care imaginea, datorita unui ax anteroposterior ocular prea scurt, se formeaza inapoia retinei. Pacientii adulti au dificultati atat la distanta, cat si si la apropiere , iar cei tineri prezinta dificultati in special la citit.

Astigmatismul este un viciu de refractie mai complex, in care curbura corneei este neregulata, imaginea care se formeaza fiind neclara, distorsionata.

Presbiopia survine in jurul varstei de 45 ani, pe masura ce cristalinul devine incapabil de a-si modifica puterea de refractie pentru a vedea clar aproape.

Aceste vicii de refractie produc scaderea acuitatii vizuale (a claritatii vederii) la distanta, la apropiere sau in ambele situatii, cu impact negativ in plan professional sau chiar social. Pacientii cu vicii de refractie necorectate prezinta dificultati legate de instruirea scolara sau de activitatea profesionala. Iata cateva metode de corectie a viciilor de refractie:

1. Ochelari
Metoda cea mai comuna si bine cunoscuta de corectie a viciilor de refractie o reprezinta corectia cu lentile aeriene, adica prin ochelari.

Dupa un consult oftalmologic, se stabileste viciul de refractie al pacientului si se corecteaza pana cand se obtine vederea optima. Lentilele pot avea diverse imbunatatiri, cum ar fi tratamentul antireflex - care imbunatateste calitatea vederii si reduce oboseala oculara (mai ales la calculator, televizor, conducerea automobilelor) sau pot prezenta proprietati heliomatice. Pacientii nu pot desfasura anumite activitati sportive sau de recreere.

2. Lentile de contact
O alta metoda de corectie a viciilor de refractie o reprezinta portul lentilelor de contact. De mentionat este faptul ca, fiecare viitor purtator de lentile de contact este unic si trebuie sa se tina cont de parametrii lentilei de contact, de istoricul viitorului purtator (varsta, stilul de viata, ocupatia), de anumiti factori locali (curbura corneei, anatomia pleoapelor, filmul lacrimal) si de complianta purtatorului.

Metoda corectiei cu lentile de contact permite o buna practicare la diverselor activitati sportive. Lentilele de contact sunt contraindicate pacientilor care isi desfasoara activitatea intr-un mediu mai murdar sau cu intemperii.

3. Terapia cu laser excimer
Aceasta modifica razele de curbura ale corneei, pentru a permite focalizarea corecta a imaginii la nivelul retinei. Acest procedeu permite corectarea hipermetropiei de pana la + 5 dioptrii si a miopiei pana la -9 dioptrii. Unul din factorii care limiteaza performantele metodei este grosimea corneei.

4. Chirurgia refractiva cristaliniana
Este o metoda care elimina una sau mai multe vicii de refractie simultan, prin inlocuirea cristalinului cu un implant de cristalin artificial.

Beneficiind de un procedeu chirurgical constant imbunatatit in ultimii ani si de de progresele mari obtinute in elaborarea de lentile intraoculare performante, chirurgia refractiva cristaliniana a putut ajunge la standarde de maxima siguranta si eficacitate intr-un timp record, beneficiind de cele mai bune rezultate si avantaje.

Metoda se adreseaza corectiei miopiei, hipermetropiei, astigmatismului, presbiopiei cu implante de cristalin foldabile monofocale (eliminand portul de ochelari pentru vederea la distanta), multifocale (eliminand necesitatea portului de ochelari, ameliorand atat vederea la distanta cat si la aproape), sau torice (ameliorand atat miopia sau hipermetropia, cat si astigmatismul simultan, facand posibila renuntarea la portul de ochelari). 

Aceasta metoda nu este limitata de grosimea corneei si se pot corecta si vicii de refractie cu valori mari - hipermetropii de peste +6 dioptrii, miopii de peste -9 dioptrii si astigmatisme mari , chiar si de peste 4 dioptrii.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

miopia hipermetropia astigmatismul presbiopia ochelari
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1433 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013707 (s)