News Flash:

4 cai de transmitere a citomegalovirusului

28 Septembrie 2011
6297 Vizualizari | 0 Comentarii

Citomegalovirusul este un virus herpetic din familia beta - herpesviridae. Este un virus de tip ADN, care infecteaza in principal celulele sistemului imun - macrofage, neutrofile, monocite - dar si celule endoteliale si epiteliale.

Infectia cu citomegalovirus are loc, cel mai frecvent, in copilarie. Seroprevalenta citomegalovirusului este ridicata, in functie de tara variaza intre 40 - 100 %. Seroprevalenta este mai mare in tarile cu nivel social si economic mai redus.

Dupa ce este depasita etapa de primoinfectie, virusul citomegalic are capacitatea de a persista in stare latenta la nivelul celulelor infectate (limfocite, macrofage, celule endoteliale, celule glandulare) fara a putea fi recunoscut sau eliminat de catre sistemului imunitar. In aceste celule virusul nu se replica si nu exprima proteine proprii pe suprafata membranara. In aceasta perioada virusul nu este excretat prin urina, saliva sau alte secretii.

In apararea impotriva acestui virus cel mai important rol il are imunitatea de tip celular iar anticorpii care apar impotriva antigenelor virale nu au rol protector. Acestia nu pot impiedica reactivarea sau reinfectia cu citomegalovirus.

Virusul se poate reactiva mai ales la pacientii in conditii de imunosupresie. In anumite conditii se poate reactiva chiar si la pacientii imunocompetenti - de obicei acestea sunt asimptomatice, dar se insotesc de aparitia excretiei virale prin saliva, urina, secretii cervicale, digestive, respiratorii, lapte matern. Reactivarea la un pacient imunodeprimat poate determina o noua infectie hematogena.

Exista mai multe cai de transmitere a citomegalovirusului:

1. Transmiterea maternofetala
Se face mai ales atunci cand mama face o infectie acuta cu citomegalovirus in cursul sarcinii. Cel mai mare risc de transmitere este prezent in primul trimestrul (aproximativ 50 % dintre femeile care fac primoinfectie transmit fatului virusul). Riscul de transmitere este mai crescut la femeile care au avut mai multe sarcini, au avut mai multi parteneri sexuali. Infectia fatului se face pe cale transplacentara.

Prevalenta infectiei cu citomegalovirus la nastere este apreciata intre 0,2 - 2%. Majoritatea copiilor vor face forme asimptomatice la nastere (90 %). O parte dintre acestia, desi asimptomatici la nastere, vor prezenta ulterior in cursul dezvoltarii psihomotorii sechele neurologice - cel mai frecvent surditate si retard psihomotor (10 - 15 %). Aproximativ 10 % dintre nou nascutii cu infectie congenitala vor avea forme severe, cu mortalitate crescuta (30 %) iar supravietuitorii vor prezenta sechele neurologice severe.

2. Transmiterea perinatala 
Se refera la transmiterea in perioada urmatoare nasterii, care este posibila pentru ca virusul se transmite prin intermediul laptelui matern. De asemenea, mai este posibila infectia in cursul nasterii - prin secretiile cervicale ale mamei.

3. Transmiterea prin transplante de organe 
Are loc cel mai frecvent atunci cand primitorul este seronegativ pentru citomegalovirus iar donatorul este seropozitiv. Infectia cu citomegalovirus la persoanele transplantate are o mare importanta, pentru ca acestea primit terapie imunosupresoare fapt care creste riscul unor infectii severe.

Inaintea transplantului este necesara determinarea statusului serologic pentru citomegalovirus, pentru ca in absenta unei profilaxii specifice impotriva citomegalovirus aproximativ jumatate din primitorii seropozitivi vor dezvolta o infectie CMV. In cursul transplantelor medulare infectia cu citomegalovirus este cea mai frecventa complicatie infectioasa si este responsabila pentru aproximativ o treime din mortalitatea dupa transplant.

4. Transmiterea prin transfuzii 
Aproximativ o treime dintre pacientii care dobandesc citomegalovirus prin transfuzie fac o infectie asimptomatica. Riscul cel mai crescut este la pacientii cu imunodepresie sau gravide.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

citomegalovirusul infectia cu citomegalovirus transmiterea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

3635 viz    0 com
4427 viz    0 com
6947 viz    0 com
3459 viz    0 com
2967 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1540 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021003 (s)