News Flash:

3 tincturi de sezon benefice organismului

23 Septembrie 2011
5118 Vizualizari | 0 Comentarii

Tincturile sunt extracte din plante care se obtin din combinarea lor cu alcool alimentar, de minim 60 de grade, rachiu facut in casa ori votca. In prepararea tincturilor, se interzice folosirea alcoolului etilic sau a spirtului medicinal, care pot provoca grave probleme de sanatate. 

Principiile active din tincturi sunt in concentratie mai mare si isi pastreaza calitatea terapeutica timp de doi ani de cand a fost culeasa planta. Iata cateva tincturi de sezon benefice organismului:

1. Tinctura de propolis 
Propolisul poate fi utilizat si ca remediu impotriva imbatranirii, dar si ca produs miraculos, cu rezultate extrem de bune in tratarea urmatoarelorafectiuni: acnee, astm, artrita, arsuri, opariri, gingii care sangereaza, basici, afte, gripa, diaree, eczeme, raceala, gastrita, guta, febra ridicata, caderea parului, muscaturi de insecte, diverse inflamatii, psoriazis, ulcer, dureri dentare si nu numai. 

Intr-o 100 de ml de alcool rafinat se pun 10 gr de propolis solid, granule, si se lasa la macerat 8 zile. De cateva ori pe zi sticla trebuie agitata, de aceea este bine s-o tineti pe masa, in bucatarie, la vedere. Chiar si dupa cele 8 zile de macerare, cand tinctura poate fi folosita, propolisul poate sa ramana in sticla. 

Solutia de propolis nu se dizolva in lichid, de aceea se administreaza pe paine sau zahar, cubic sau tos. Se iau cate 10 picaturi de cateva ori pe zi pe miez de paine sau zahar. 

2. Tinctura de tataneasa 
In scop terapeutic, de la tataneasa se foloseste mai ales radacina. Ca sa prepari tinctura de tataneasa, ai nevoie de cateva radacini bine curatate si spalate. Se pun radacinile intr-un vas de sticla, borcan, si se toarna peste ele rachiu de secara sau de fructe, cat sa le acopere bine. 

Amestecul, bine acoperit, se lasa la macerat, la caldura, la soare ori langa o soba, pentru doua saptamani. Se filtreaza si se pastreaza la rece, in sticle mici. Pentru uz intern, tinctura se combina cu ceai sau se dilueaza cu apa. 

Extern, se adauga la comprese sau se foloseste in masajul local. Tataneasa trateaza rani, leziuni interne si externe, reumatism, inflamatii articulare, contuzii, hematoame. 

3. Tinctura din coji de nuci verzi 
Cojile verzi care invelesc fructele pana la maturitate sunt foarte bogate in iod si taninuri, avand efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale activitatii tiroidei. Acum e timpul sa profiti. Le vei gasi in jurul nucului. Aduna-le doar pe acelea verzi, cu aspect sanatos si pune-le la uscat in strat unic, la lumina puternica. 

Ca sa prepari tinctura, pune intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de coji verzi (se macina cojile bine uscate si maruntite prin rasnita de cafea) peste care se toarna o jumatate de litru de alcool alimentar. Borcanul se inchide bine si se lasa la macerat, intr-un loc calduros, timp de doua saptamani, perioada dupa care se filtreaza si lichidul rezultat se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa. 

In caz de nevoie se administreaza cate o lingura de tinctura diluata in putina apa, de trei - patru ori pe zi. Preparatul obtinut in acest fel este foarte bogat in iod, flavonoide si taninuri. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tincturile
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1557 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013988 (s)