News Flash:

3 teste care te ajuta sa-ti verifici singur vederea

23 Februarie 2011
12495 Vizualizari | 0 Comentarii

Persoanele care vor sa-si evalueze capacitatea de a vedea de la distanta sau de a observa detaliile fine au la dispozitie trei teste: grila Amsler, testarea vederii la distanta si testarea vederii la apropiere. Daca sunt facute regulat, aceste teste va ajuta sa depistati din timp tulburarile oculare.

Pentru testarea vederii alegeti o incapere bine luminata, de cel putin 10 metri lungime, in cazul testului la distanta. Va trebuie o rigla sau o ruleta pentru masurarea distantelor, diagrame specifice pentru testarea vederii la distanta si apropiere, un creion pentru a nota rezultatele si daca se poate, apelati la o persoana pentru a usura desfasurarea testelor. Diagramele trebuie sa fie aplicate pe perete la nivelul ochilor. Se va marca pe podea, cat mai corect, distanta de 10 metri de la diagrama, in cazul testului pentru evaluarea vederii la distanta. Iata in ce constau cele 3 teste, potrivit sfatulmedicului.ro:

1. Grila Amsler.
Este un test care poate detecta degenerescenta maculara, o boala caracterizata prin vedere neclara, distorsionata sau existenta unor pete albe in campul vizual. Daca in mod normal, o persoana poarta ochelari pentru citit, ii va purta si atunci cand va face acest test. Cei ce poarta lentile bifocale vor privi prin partea de jos a lentilei, cea utilizata pentru lecturare.

Examenul se face pentru fiecare ochi separat, intai dreptul si apoi stangul. Grila de testare se va tine in fata ochilor la o distanta de aproximativ 35 cm si se va privi in punctul din centrul retelei, nu la modelul ei. In timp ce o persoana se uita la punct va vedea restul retelei prin intermediul vederii periferice. Toate liniile, atat pe verticala cat si orizontala trebuie sa fie percepute ca fiind drepte, neintrerupte si sa se uneasca cu toate punctele existente, fara sa existe portiuni lipsa. Daca in campul vizual apar linii distorsionate sau intrerupte, trebuie sa se observe zona in care acestea sunt localizate pe grila. 

Valori normale: toate liniile apar drepte si neintrerupte, fara zone denaturate sau portiuni lipsa.

Valori anormale: daca grila apare distorstionata sau intrerupta, retina poate fi afectata.

2. Testarea vederii la distanta
Diagrama va fi pusa pe unul din peretii camerei, la nivelul ochilor. Persoana care va face testarea va sta la o distanta de 10 metri de diagrama. Ochelarii sau lentilele de contact pentru corectarea vederii la distanta vor fi purtate si in timpul testarii. Fiecare ochi este verificat separat, intai dreptul si apoi stangul. Amandoi ochii vor fi larg deschisi si se va acoperi unul dintre acestia cu palma, fara sa se apese.

Se va citi continutul diagramei incepand cu partea de sus, coborand, pana cand randurile (literele si cuvintele) vor fi dificil de citit. Se va nota care a fost ultima linie care a fost citita corect. Se va repeta si cu celalalt ochi. 

Valori normale: toate literele din cele 20 de linii (randuri) sunt citite corect.

Valori anormale: in cazul in care cele 20 de linii (din 20) nu sunt citite corect, acest lucru poate fi un semn de miopie, astigmatism, hipermetropie sau alte anomalii oculare.

3. Testarea vederii la apropiere
Testul este similar cu cel care evalueaza vederea la distanta, cu diferenta ca diagrama de testare va fi tinuta la 14 centimetrii de ochi, fara a se apropia sau departa. Diagrama se va citi cu fiecare ochi separat, intocmai ca in indicatiile anterioare. Se va nota care a fost ultima linie care a fost citita corect.

Valori normale: toate literele din cele 20 de linii (randuri) sunt citite corect.

Valori anormale: imposibilitatea de a citi corect la testul pentru evaluarea vederii la apropiere poate fi un semn de imbatranire a vederii (presbiopie) sau hipermetropie.

Indicii care spun ca ochii au nevoie de ochelari. Vezi care sunt cele mai intalnite defecte de vedere  

Adresati-va imediat medicului daca aveti urmatoarele simptome:

- dificultati in a focaliza obiectele aflate la distante scurte;
- vedere dubla;
- dureri oculare;
- sentimentul ca ochiul este acoperit de o pelicula;
- schimbarea frecventa a ochelarilor;
- flash-uri de lumina, pete intunecate sau umbre;
- vederea incetosata sau neclara;
- cercuri colorate in jurul surselor luminoase;
- vizualizarea liniilor drepte ca fiind ondulate;
- probleme cu vederea nocturna, dificultati de adaptare la intuneric;

De asemenea, in cazul in care copiii au unul din simptomele de mai jos, trebuie consultat un oftalmolog:
- vedere incrucisata;
- dificultati de a vedea obiectele la distanta sau apropiere;
- clipire excesiva; 
- inclinarea capului; 
- ochii inlacrimati.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

trei teste degenerescenta maculara valori normale valori anormale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1840 (s) | 34 queries | Mysql time :0.052144 (s)