News Flash:

3 metode de diagnostic a osteoporozei

23 Septembrie 2011
4386 Vizualizari | 0 Comentarii

Osteoporoza este o boala metabolica osoasa caracterizata prin scaderea masei osoase, a rezistentei osului si prin cresterea riscului pentru fracturi. Iata cateva metode de diagnostic a osteoporozei:

1. Radiologia
Radiologia standard sugereaza diagnosticul de osteoporoza doar in stadii avansate (imaginile evidente apar dupa pierderea a 30- 40% din masa osoasa). Poate fi utila in diagnosticul diferential. Evidentiaza si monitorizeaza fracturile osteoporotice.

2. Densitometria osoasa
Masurarea cantitativa a densitatii minerale osoase prin absorbtiometrie duala cu raze X (DXA), la nivelul scheletului central (coloana, sold) reprezinta metoda de diagnostic standardizat a osteoporozei primare, recomandata in prezent de OMS.

Valorile scorului T se aplica femeilor albe (caucaziene) in postmenopauza si sunt orientative pentru alte varste, ca si pentru barbati sau pentru alte rase. Masa osoasa scazuta reprezinta o caracteristica importanta a osteoporozei.

Criteriile OMS pentru diagnosticul osteoporozei primare

- normal: pana la - 1,0 DS;
- osteopenie: intre - 1,0  DS si - 2,5 DS;
- osteoporoza: sub - 2,5 DS;
- osteoporoza severa: sub - 2,5 DS  plus fractura patologica

Valoarea densitometriei osoase (DXA) consta in: diagnosticul standardizat al osteoporozei, aprecierea riscului de fracturi osteoporotice, precum si in monitorizarea raspunsului la terapia antiosteoporotica.

Limitele densitometriei osoase tip DXA sunt: rezultate fals pozitive din cauza proceselor artrozice posterioare ale coloanei, dificultati in interpretare la persoane cu deformari importante osoase/ proteze ortopedice mari, lipsa informatiilor privind calitatea osului.

3. Densitometria osoasa cu ultrasunete (QUS= Quantitative Ultrasound)
Este o metoda de apreciere a masei osoase la nivelul scheletului periferic: calcaneu, tibie, antebrate, falange. Foloseste aceeasi terminologie a scorului T,  dar nu poate fi folosita pentru diagnosticul osteoporozei, ci doar pentru evaluarea riscului global de fracturi osteoporotice. Se foloseste pentru screening populational dupa menopauza si la persoanele varstnice.

Indicatii pentru efectuarea densitometriei osoase: toate femeile peste 65 de ani si toti barbatii peste 70 de ani; orice pacient care are o fractura de fragilitate; orice situatie clinica ce se poate asocia cu pierderea de masa osoasa (ex. corticoterapia, terapia cu hormoni tiroidieni in doze supresive, etc.); monitorizarea terapiei antiosteoporotice.

Cum tratam osteoporoza 

Factorii de risc pentru osteoporoza

1. Factorii de risc nemodificabili:
-    Varsta avansata
-    Rasa ( caucaziana, asiatica)
-    Sexul feminin
-    Menopauza precoce
-    Tipul fragil
-    Istoria familiala

2. Factorii de risc modificabili:
-    Deficitul de estrogeni
-    Ingestia scazuta de calciu
-    Aportul redus de vitamina D
-    Sedentarismul
-    Fumatul
-    Excesul de alcool
-    Excesul de cofeina
-    Medicatii (glucocorticoizii, hormonii tiroidieni in exces, anticonvulsivantele, etc)
-    Greutatea corporala scazuta

Evolutie si complicatii
Instalarea osteoporozei de postmenopauza are loc in primii 5 ani de deficit estrogenic (primii 5 ani de la instalarea menopauzei). Fracturile sunt principala complicatie. In perioada imediat postmenopauzei fragilitatea osului este factorul determinant al riscului de fracturi, care sunt predominant vertebrale si de radius distal ( la incheietura mainii), unde osul spongios domina.

Odata cu inaintarea in varsta, apar fracturile de sold (col femural), caracteristice varstei de peste 70-75 de ani, cauzate predominant de traumatisme  (caderi). Fracturile osteoporotice antreneaza durere, impotenta functionala, dependenta de insotitor si nu in ultima instanta scaderea calitatii vietii.

Fracturile prin tasare pot determina dureri severe si presupun o recuperare indelungata. Daca sunt multe astfel de fracturi se pot pierde cativa centimetri din inaltime datorita modificarii posturale.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

osteoporoza radiologia densitometria osoasa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1512 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013821 (s)