News Flash:

15 modalitati de administrare a plantelor medicinale

26 Decembrie 2011
2438 Vizualizari | 0 Comentarii

Plantele medicinale pot fi preparate in multe moduri, fiecare fiind recomandat pentru anumite situatii. Iata cateva modalitati de administrare a plantelor medicinale:

1. Suc obtinut prin presare
Reprezinta modalitatea ideala, care contine intacte toate principiile active (inclusiv enzime, vitamine, uleiuri volatile etc.). Dezavantaj: plantele pot fi consumate sub forma de suc doar in sezon.

2. Pulbere din planta uscata
Este obtinuta prin maruntirea sau macinarea plantei intr-un mojar sau cu rasnita electrica. De obicei se administreaza cate 1 g de 4 ori pe zi, dintr-o singura planta (doza valabila pentru plantele lipsite de toxicitate). Se tine pulberea (umezita cu apa) sub limba 15 minute, apoi se inghite cu apa sau cu putina miere.

Majoritatea plantelor toxice se administreaza in doze de 0,25 g de 4 ori/zi (maxim 1 g/zi), dar sunt si plante care se administreaza in cantitati si mai mici de 1 g/zi. Este necesara cunoasterea exacta a toxicitatii plantei care urmeaza sa fie folosita; de aceea, cel mai bine este ca tratamentul cu plante care prezinta un anumit tip de toxicitate sa fie facut sub supravegherea unui medic fitoterapeut.

In cazul amestecurilor de plante, dozele sunt de cate 1 g de pulbere preparata din fiecare planta. La o priza se vor combina cate maxim 5-7 plante dintre cele indicate.

3. Macerat la rece
Se prepara de obicei, pentru uz intern, dintr-o lingurita de planta maruntita la o cana cu apa plata rece (la temperatura camerei). Se lasa la macerat 6-8 ore (timp in care se agita periodic), apoi se strecoara si se bea. Doza de macerat este de 3-4 cani/zi. Se poate prepara de la inceput cantitatea de macerat pentru 24 ore (se pun 4 lingurite planta la 1 litru de apa rece).

4. Infuzia
Se incalzeste apa pana fierbe, apoi se pune 1 lingurita de planta maruntita la o cana cu apa clocotita. Se opreste focul, se acopera vasul cu o farfurioara si se mai lasa 5-10 minute; apoi se strecoara si se bea. Doza este de 3-4 cani/zi. Are o eficienta mult mai scazuta decat pulberea sau maceratul la rece.

5. Decoctul
1 lingurita de planta maruntita se pune la fiert in 250 ml apa. Dupa ce incepe sa fiarba, se mai lasa inca 15-30 minute la fiert, completandu-se cu apa, pe masura ce se evapora. Se filtreaza fierbinte, se lasa sa se raceasca si se beau 3-4 cani/zi. Are o eficienta mult mai scazuta decat pulberea sau maceratul la rece.

6. Comprimate, drajeuri, capsule, gelule
Sunte preparate din/cu pulberi de plante. Avantaje: dozare precisa a plantelor din amestec, usurinta in administrare.

7. Pulberi liofilizate
Se obtin pe cale industriala, din extracte de plante prin extractia apei.

8. Siropul
Este o solutie extractiva apoasa (infuzie, decoct, macerat la rece) la care se adauga sirop de zahar sau miere.

9. Tinctura
Este o solutie extractiva hidroalcoolica, preparata din plantele maruntite macerate in alcool etilic alimentar de diferite concentratii, lasate timp de 8-14 zile.

10. Vinuri
Sunt preparate din plante medicinale sau sucuri de fructe macerate in vin si sterilizate.

11. Cataplasme cu planta proaspata sau uscata
Se aplica planta ca atare sau pe un pansament, usor zdrobita daca este proaspata sau maruntita si muiata cu apa, pana se face ca o pasta, in cazul in care planta este uscata. Se bandajeaza strans deasupra. Cataplasmele se pot lasa un interval de timp variabil: de la 10-15 minute daca e o planta rubefianta (ex. mustar) pana la cateva ore (ex. cataplasmele cu varza).

12. Cataplasme cu macerat la rece sau tincturi
Pentru uz extern, maceratul se prepara in general dintr-o lingura de planta la o cana cu apa rece (timp de macerare 6-8 ore). Se strecoara si se fac cataplasme sau se pun comprese, folosindu-se un pansament steril. Cataplasmele se pot realiza si folosind o compresa imbibata cu tinctura (ex. cataplasme cu bitter suedez). Se lasa in general 2-3 ore.

13. Gargara, spalaturi bucale
Se poate face cu macerat la rece preparat ca mai sus sau cu tinctura diluata cu apa.

14. Bai, spalaturi, clisme 
Se prepara in general tot sub forma de macerat la rece, strecurat si incalzit usor dupa aceea sau sub forma de infuzie sau decoct. Se realizeaza spalaturi sau se adauga in apa de baie (pentru bai se prepara macerat sau infuzie, din 150-200 g planta sau amestec de plante la 5 litri apa).

15. Unguente
Se obtin prin macerarea produsului vegetal bine maruntit cu un excipient gras, uleiuri medicinale, oteturi aromatice, creme, lotiuni, ovule, supozitoare.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

infuzia decoctul pulberi liofilizate siropul tinctura vinuri unguente
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1492 (s) | 34 queries | Mysql time :0.041596 (s)