News Flash:

14 boli care pot fi tratate cu ajutorul cireselor

26 Iunie 2015
1416 Vizualizari | 0 Comentarii
Sunt considerate super-fructe datorita proprietatilor pe care le au: diuretice, anticancerigene, regeneratoare, antiinflamatorii, energizante, etc. Daca ai drum la piata nu ezita sa cumperi si niste cirese.

Aceste fructe sunt in top 20 de alimente cele mai bogate in antioxidanti, care protejeaza celulele de atacul radicalilor liberi. Antioxidantii din cirese se numesc antocianine (se gasesc si in afine) si studiile au aratat ca reduc riscul bolilor de inima si al cancerului. De asemenea, antocianinele sunt bune pentru creier si imbunatatesc memoria. In numai o ceasca de cirese gasim peste 4.000 de antioxidanti.

Iata cateva boli in care poti folosi ciresele ca medicament:

Cancer la rinichi si prostata

Puternic antiinflamatoare renale si stimulent al diurezei, consumul de suc de cirese este un foarte bun mijloc de prevenire a cancerului de rinichi, de vezica si de prostata. O cura cu suc de cirese dureaza minimum 4 saptamani si are si alte efecte benefice asupra rinichilor.

Litiaza renala

In special litiaza cu urati, care apare la consumatorii constanti de carne, este eficient combatuta de o cura de o luna de zile cu suc de cirese. Se bea zilnic un litru de suc, de preferinta dimineata pe stomacul gol.

Cozile de cirese, prezinta un efect diuretic recunoscut. Contin saruri de potasiu, saponine, flavonoide, tanin, uleiuri volatile. Maceratul din cozi de cirese are o excelenta actiune antiinflamatorie si diuretica.

Se recomanda: in caz de infectii urinare (cistite, pielite) si litiaza urinara (cresc diureza); afectiuni metabolice: obezitate, guta, uremie (favorizarea eliminarii urinare a acidului uric si a altor compusi azotati). De aceea se recomanda a se consuma suplimentar macerat de cozi de cirese. 1 lingurita de planta maruntita la o cana de apa, se lasa la macerat 5-6 ore. Se strecoara si se beau 2-3 cani/zi din acest lichid.

Retentia de apa

Combinatia de suc de cirese si macerat de codite este valabila si contra retentiei de lichide in oreganism.

Cancer de colon

Un studiu de medicina experimentala facut de cercetatorul american Steve Godman, in perioada 2006-2007, a pus in evidenta faptul ca ciresele amare previn cancerul de colon, care este pe locul trei ca frecventa la nivel mondial. Mai mult, o cura de sase-opt saptamani cu cirese amare, atunci cand cancerul de colon este deja instalat, duce la scaderea volumului tumorilor, in peste 40% din cazuri.

Aceste rezultate au fost confirmate si de o alta echipa de cercetatori, de la universitatea statului Michigan, condusa de profesorul Muralee Nair. Doza zilnica de cirese recomandata in aceasta afectiune este de minimum 800 de grame, consumate pe stomacul gol, inainte de masa, pe o perioada cat mai lunga de timp.

Ciresele amare mai sanatoase decat cele dulci. Descopera ce au in plus

Cancer mamar

Testele de laborator arata ca aceleasi cirese amare inhiba puternic dezvoltarea celulelor maligne in cazul cancerului mamar. Steve Godman, desfasoara in continuare, impreuna cu echipa sa, un amplu program de cercetare in acest sens.

Cardiopatie ischemica

Prin consumul de cirese este influentat considerabil metabolismul grasimilor si fluidizarea sangelui, prevenindu-se astfel depunerea colesterolului pe vasele de sange si aparitia cheagurilor de sange.

Un kilogram de cirese consumat zilnic, o perioada de minimum 21 de zile, este de un real ajutor pentru cei sufera de aceasta boala sau sunt predispusi spre aceasta boala, ajutand la prevenirea crizelor cardiace si a infarctului.

Si in acest caz pot fi intarite efectele consumand si maceratul din coditele de cirese.

Artrita reumatoida

Se estimeaza ca 62% dintre europeni si aproape 70% dintre americani sufera in prezent, intr-o forma sau alta, de reumatism. Cura cu cirese negre sau cu cirese amare - cate 1kg/zi, vreme de 6-8 saptamani, este de un imens ajutor in tratarea bolilor reumatice.

Tratamentul cu aceste fructe reduce inflamatia articulatiilor, elimina progresiv durerile, impiedica aparitia proceselor degenerative, reda gradat, asociat cu gimnastica medicala, mobilitatea articulara.

Dupa 10 ani de cercetari, doctorul in medicina Tina Miller, de la Universitatea Michigan, sustine ca flavonoidele din cirese au o actiune antiinflamatoare si analgezica de 10 ori mai mare decat aspirina si comparabila cu ibuprofenul (substanta activa de baza in peste 100 de medicamente de sinteza antireumatice), dar fara efectele adverse ale acestuia.

Un alt grup de cercetatori, de la Universitatea "John Hopkins" din Baltimore, au descoperit ca si alte substante din cirese, si anume antocianinele (tot din familia flavonoidelor), pigmentii care le dau nuantele rotiatice-negre, reduc durerea si inflamatia articulatiilor, dupa un mecanism foarte asemanator cu cel al medicamentul de sinteza indometacin, avand o intensitate a actiunii similara cu acesta.

Trei beneficii nestiute ale sucului de cirese

Guta

Este o alta boala frecvent intalnita și care daca nu este tratata poate cauza leziuni severe ale articulatiilor. Un litru de suc de cirese amare, consumat in trei reprize/zi, pe o perioada de minimum 3 saptamani, reduce rapid proportia acidului uric din sange si ajuta chiar la eliminarea sa din lichidul sinovial (care asigura lubrifierea articulatiilor). Mai mult, datorita efectelor antiinflamatoare ale cireselor, durerile dispar si este, astfel, usurata iesirea din dureroasa criza de guta.

Colita de putrefactie

Se face o cura de 14 zile, timp in care se elimina orice produs de origine animala, cum ar fi carnea, pestele, branza, orice fel de lactate, ouale. inaintea fiecarei mese ori gustari se consuma cate o jumatate de kilogram de cirese proaspete, oricat de neinsemnata cantitativ ar putea parea acea masa sau gustare. Este un tratament extrem de eficient pentru combaterea bacteriilor de putrefactie din colon si pentru refacerea florei normale din intestine.

Insomnie

Desi este un simptom si nu o boala, statisticile arata ca 30-50% din populatie este afectata de insomnie, iar 10% sufera chiar de insomnie cronica. Profesorul doctor Russell J. Reiter, neurolog la Centrul pentru Sanatate si stiinta, din cadrul Universitatii din Texas, din San Antonio, a descoperit pentru prima data existenta in cirese a melatoninei, substanta eliberata si in organismul uman de catre glanda pineala, care induce o stare de relaxare si un somn odihnitor, profund regenerant.

Savantul este de parere ca o cura cu cirese amare consumate sub forma de fructe, suc ori cu sirop natural este de natura sa imbunatateasca semnificativ somnul, facandu-ne sa adormim mai usor, eliminand gradat trezirile nocturne sau somnul agitat.

Depresie

Acelasi profesor Reiter, care a condus un studiu cu o durata de cinci luni privind efectele melatoninei din cirese, a afirmat ca ele sunt de un ajutor real nu doar in tratamentul insomniei, ci si al depresiei si al simptomelor asociate ei. Asadar, desi poate sa para incredibil la o prima vedere, consumand macar sase sute de grame de cirese/zi, starea noastra emotionala se va imbunatati simtitor, ajutand la revenirea gradata a optimismului, a tonusului psihic si a celui mental.

Diabet non-insulinodependent

Profesorul doctor Muralee Nair, de la Universitatea statului Michigan, a studiat, printre altele, efectele consumului de cirese in diabet. El a observat ca aceste fructe cresc in mod semnificativ nivelul de insulina din organism.

Testele de medicina experimentala au aratat ca administrarea de suc de cirese stimuleaza o parte a celulelor pancreatice sa produca mai multa insulina, al carei nivel in sange creste astfel cu 15%-50%, procentul variind in functie de predispozitia fiecarui individ.

Pacientilor cu diabet non-insulinodependent, precum si celor care au predispozitie spre aceasta afectiune, le este recomandata cura cu cirese negre sau amare, din care se consuma 500-1000 g pe zi. Tratamentul dureaza minimum 4 saptamani, si la terminarea sa este recomandat un nou consult medical.

Febra musculara si dureri musculare

Studii facute la Universitatea din Vermont si la un institut de recuperare a sportivilor din New York au aratat ca sucul de cirese elimina in mare masura durerile de dupa eforturile musculare intense, dar si pe cele produse de frig sau de alti factori.

Intr-unul din studii, doua grupe de voluntari, care faceau aceleasi exercitii de forta si de mobilitate, au fost tratate cu suc de cirese, respectiv cu un produs placebo.

Testele au fost efectuate dupa mai multe tipuri de exercitii facute la intervale diferite de timp, studiul intinzandu-se pe o perioada de trei luni, vreme in care grupele de voluntari au fost schimbate intre ele.

Rezultatele au fost uimitoare: cei care au consumat suc de cirese au raportat dureri musculare mult mai reduse ca intensitate si care nu au durat mai mult de 24 de ore, spre deosebire de 48-72 de ore la grupul placebo. Mai mult, masurarea fortei musculare a participantilor in urmatoarele zile a aratat ca cei care consumasera suc de cirese (700 ml pe zi) aveau in medie performante cu 15% mai bune.

Prevenirea Alzheimer si a dementei senile

Un colectiv de medici din Statele Unite, condus de neurologul Kim Do, a pus in evidenta, in anul 2001, faptul ca substantele chimice continute de cireșele negre și de cele amare incetinesc procesele de imbatranire ale celulei nervoase și, de asemenea, impiedica procesele degenerative la nivelul intregului sistem nervos.

Aceasta actiune se datoreaza unui intreg complex de flavonoide, pigmenti antocianici, vitamina C, potasiu, magneziu si fier continute de aceste fructe. Se recomanda, asadar, consumul de cirese proaspete, cate 600 grame minimum pe zi, pentru a ne mentine sistemul nervos tanar.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

super-fructe cirese antocianine imbunatatesc memoria litiaza renala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1770 (s) | 23 queries | Mysql time :0.042846 (s)