News Flash:

12 substante chimice, aflate in multe produse cosmetice, nocive pentru organismul tau

6 Octombrie 2015
3843 Vizualizari | 0 Comentarii
Produsele cosmetice sunt folosite astazi pe scara larga, atat de catre femei cat si de catre barbati si copii, industria cosmetica luand un avant puternic in ultimii ani. Compozitia acestor produse trebuie sa raspunda unor exigente specifice de ordin tehnic, economic, comercial si de imagine, unul din obiectivele fundamentale fiind acela de a furniza un produs usor de folosit, care sa aiba un aspect placut, sa fie stabil in timp in ceea ce priveste culoarea si consistenta si conservabil un timp indelungat (in jur de trei ani).

Pentru a obtine aceste rezultate se utilizeaza multe ingrediente de origine diferita, sintetice sau naturale. Mai toate produsele cosmetice contin arome sintetice, adaugate nu numai pentru a obtine un produs care sa parfumeze ci si pentru a acoperi mirosurile altor ingrediente.

Lista celor mai periculoase chimicale din produsele cosmetice

Substantele sintetice mai sunt utilizate si pentru a imbunatati aspectul si consistenta produsului, sau capacitatea acestuia de a produce spuma, care insa nu au nimic de a face cu eficienta sau siguranta in ceea ce priveste sanatatea. Iata cateva dintre substantele sintetice cel mai des folosite in industria cosmetica de care trebuie sa te feresti:

1. Hidrotoluenul butilat (Butylhydroxytoluol) sau pe scurt BHT, utilizat ca si conservant atat in cosmetica cat si in industria alimentara, este o substanta care se foloseste ca antioxidant si este considerat cu potential alergogen.

2. Glicerina este o substanta puternic higroscopica adica are proprietatea de a absorbi sau adsorbi umezeala din aer, folosindu-se ca si agent de umectare si fiind de ajutor in retinerea umiditatii. Problema e ca o crema cu glicerina desi in mod aparent mentine umiditatea pielii la suprafata, poate de fapt sa reduca umiditatea acesteia mai ales daca aerul din atmosfera este uscat.

3. Polietilen glicolul (Polyethilene Glicol) sau PEG si derivatii sai cum ar fi PEG-2 Stearat, PEG 7 Glicerilocoat, PEG-8 Beeswax etc., sunt utilizati ca si substante emulsifiante, adica substante care servesc pentru a amesteca apa si grasimile.
Ele fac pielea mai penetrabila la substantele nocive care ar putea sa fie prezente chiar si in acelasi produs, de exemplu unii conservanti sau substante derivate din compozitia lor care se gasesc in interiorul produsului. Unii derivati ai PEG care prezinta aceleasi probleme apar pe etichete sub denumiri terminate in sufixul "-at" urmat de un numar, de exemplu Cetearat-6, Cetat-12, Olat-12, Stearat-2 etc.

Un produs pe care il folosesc mai ales femeile contine chimicale periculoase si poate avea reactii alergice potential fatale

4. Propilen glicolul (Propylene Glicol) este un dizolvant, tensioactiv si agent de umectare derivat din petrol. Se foloseste ca si antigel la motoare dar si pentru multe alte utilizari industriale. In cosmetice are diverse functii printre care si cea de diluant folosit pentru a extrage principiile active din plante. Este capabil sa distruga membranele celulare si poate cauza diverse probleme cutanate cum ar fi iritatii sau uscaciuni, chiar folosit in cantitati mici.

5. Grasimi minerale (uleiuri minerale, parafina lichida, petrolatumul, vaselina) derivate din petrol se folosesc mai ales in creme de tipul produselor filmogene anti-deshidratante.

Un ulei obisnuit pentru copii e compus de obicei din ulei mineral imbogatit cu parfumuri de sinteza. De obicei acestea sunt ocluzive adica impiedica transpiratia. Sunt foarte raspandite deoarece sunt ieftine, stabile si conveniente din punct de vedere tehnic dar sunt considerate de multi total nepotrivite pentru tratamentul pielii.

6. Imidazolidinil urea este un conservant care se poate descompune foarte usor eliberand formaldehida, substanta nociva si cancerigena. E doar unul din multi conservanti prezenti in cosmetice in masura sa elibereze formaldehida.

7. Mono-, Di- si Tri-etanolamina (pe scurt MEA, DEA e TEA) si compusii lor cum ar fi Cocoamide MEA, Lauramide DEA etc. prezenti mai ales in detergenti spumanti, pot sa reactioneze cu alte substante prezente in produs ducand la formarea de nitrosamide, substante cancerigene care pot sa patrunda prin piele.

8. Parfumul. In spatele acestui cuvant stau in general parfumuri sintetice, adica un grup vast de substante. Mai rar se indica amestecuri de esente naturale sau derivatii lor. Intr-un singur produs denumirea de parfum poate indica un complex de zeci sau chiar mii de substante diverse. Unele parfumuri sintetice pot sa penetreze prin piele si sa se acumuleze in tesuturi si pot provoca migrene, ameteala, iritatii ale pielii, hiperpigmentare, tuse si chiar voma.

9. Lauril sulfatul de sodiu (Sodium Lauryl Sulfate): un tensioactiv foarte degresant, prezent in multi detergenti, este utilizat pentru curatarea motoarelor din atelierele mecanice sau ca si diluant pentru vopsele. Poate fi iritant pentru piele si ochi.
Face pielea mai penetrabila de catre substantele nocive care ar putea sa fie prezente in acelasi produs, cum ar fi de exemplu unii conservanti sau substante derivate din procesele de descompunere din interiorul produsului.

Poate sa intarzie cicatrizarea leziunilor corneei si poate sa o deterioreze in functie de concentratia sau timpul de contact, copiii fiind cei mai vulnerabili. E acuzat ca ar favoriza caderea parului si alte deteriorari ale pielii capului (hiperseboree, matreata, eczeme).

10. Lauret sulfatul de sodiu (Sodium Laureth Sulfate), prescurtat SLES, este un alt tensioactiv foarte degresant, chiar daca mai putin decat cel de sus, care este prezent in multi detergenti.

In timpul productiei sale se formeaza dioxanul, o substanta cancerigena dificil de eliminat din produsul final si pe care il poate contamina prin urmele lasate. Unele cercetari au aratat ca SLES poate interactiona cu alte substante comune prezente in cosmetice ducand la formarea de nitrozamina, substanta cancerigena care poate penetra pielea.

11. Triclosanul este un bactericid utilizat in multe produse printre care paste de dinti, ape de gura, deodorante, detergenti, creme. E suspectat a fi cancerigen si are un inalt grad de toxicitate. Potrivit unor cercetari folosirea repetata a acestei substante poate favoriza dezvoltarea de colonii de microorganisme potential patogene care pot suprima flora microbiana benefica.

12. Parabenii (metil-, propil-, si izobutil): sunt conservanti folositi atat in industria alimentara cat si in cea cosmetica pentru a impiedica formarea bacteriilor si pentru prelungirea termenului de garantie al produselor. Studii de ultima ora au aratat legatura dintre parabeni si cancerul de san.

Lista substantelor chimice aflate in compozitia produselor cosmetice nu se opreste aici, cosmeticele din ziua de azi devenind mai mult un pericol pentru sanatatea noastra decat un mijloc de ingrijire si un izvor de sanatate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

produsele cosmetice arome sintetice hidrotoluenul butilat glicerina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3110 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020235 (s)