News Flash:

12 plante benefice in afectiuni gastrointestinale

5 Iunie 2016
1458 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru stimularea secretiei gastrice se folosesc plante cu proprietati tonic-amare si plante aromatice, toate administrandu-se cu aproximativ ½ ora inaintea meselor principale. Formele de administrare sunt variate; deoarece la infuzie sau decoct, gustul amar este greu de suportat de unii dintre cei intesati, se pot folosi tincturile sau pulberile.

Pentru copii, se pot utiliza cu succes siropurile, iar pentru adulti foarte eficienta este folosirea si sub forma de vinuri medicinale cand acestea nu sunt contraindicate. Administrarea se face cu circa jumatate de ora inainte de mese.
Dintre plantele cu principii amare se recomanda:

1. Radacina de ghintura - in special pentru copii slabiti, fara pofta de mancare. Cea mai facila forma de administrare este tinctura sau siropul. Pentru adulti, in afara de infuzie sau decoct, se poate face si un vin medicinal.
- Infuzie sau decoct, cu jumatate de lingurita la o cana; se bea cate un sfert de cana inaintea meselor
- Tinctura din 20 g macerate timp de 7-8 zile in 100 ml alcool; inaninte de mese se iau 5-10 picaturi pentru copii si 10-15 picaturi pentru adulti
- Vin tonic, 3 linguri de planta se lasa la macerat in 60 ml alcool in vas inchis timp de 24 ore, apoi se adauga 1 l vin si se lasa 10 zile, agitandu-se intre timp. Se filtreaza si se adauga 100 g zahar. Se ia cate o lingura cu jumatate de ora iniante de mese, fiind contraindicat insa copiilor.
- Sirop, peste o lingura de planta se adauga 150 ml apa in clocot si se lasa la macerat 6 ore, dupa care se strecoara, se adauga ¼ kg zahar si se fierbe pana capata consistenta siropoasa. Se iau 3-4 lingurite pe zi, inainte de mese.

10 plante pentru un sistem digestiv sanatos

2. Tintaura
- Infuzie, o lingurita la cana din care se bea cate un sfert cu cate o jumatate de ora inainte de mese
- Tinctura din 20 g de planta macerata in 100 ml alcool timp de 7-8 zile; se beau cate 30-4- picaturi in apa sau vin, inainte de msele principale
- Vin - din 60 g planta macerata 8 zile intr-un litru de vin negru; se bea cite un paharel de lichior inaintea meselor principale
- Sirop dintr-o infuzie cu 2 linguri de planta la 300 ml apa, la care se adauga, dupa filtare, ½ kg zahar. Se fierbe pana capata consistenta siropoasa. Copiilor le se administreaza cate un paharel inaintea meselor principale

3. Lichen de piatra - specie cu gust intens amar, cu actiune de stimulare a secretiilor biliare, dar si a celor pancreatice.
- Decoct, o lingurita de planta la o cana de apa; pentru neutralizarea aciditatii se adauga un virf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se bea cate un sfert de cana inainte de mese.
- Tinctura - din 20 g lichen macerat timp de 8 zile in 100 ml alcool, din care se iau cate 15-20 picaturi inainte de mese.

4. Unguras: infuzie, 2 linguri la o cana; se bea cate o lingura inaintea meselor principale.

5. Papadie: infuzie, 1-2 linguri la cana; se vor consuma 2-3 cani pe zi cu jumatate de ora inainte de mese.

6. Frunze de anghinara: infuzie, o lingurita la cana; se va consuma cate o jumatate de cana inaintea meselor.

7 plante medicinale cu efect benefic asupra digestiei

7. Flori de coada soricelului: infuzie, o lingura la canas 2 cani pe zi, inainte de mese.

8. Flori de albastrele: infuzie, 1-2 lingurite la cana; se bea cate un sfert de cana inainte de mese.

9. Conuri de hamei: este, in pricipal, un produs cu proprietati sedative: infuzie, o lingura la cana; se beau 2 cani pe zi inainte de mese.

10. Fructe de ienupar:
- Decoct. Cu 10-20 boabe la litru; se beau 2 cani pe zi
- Infuzie cu 2 lingurite la cana; se beau 2-3 cani inainte de mese

11. Rizomi de obligeana:
- Decoct sau macerat la rece, o lingurita la cana, cantitate care se bea in cursul unei zile, inaintea meselor
- Tinctura din 20 g la 100 ml alcool, macerate timp de 8 zile; se iau cate 20 picaturi iniante de mesele principale
- Vin tonic - din 100 g rizom macerat timp de 8 zile intr-un litru de vin negru, dupa care se strecoara si se indulceste cu 1-g zahar. Se bea cate un paharel inaintea meselor principale.

12. Isop: infuzie, 1-2 lingurite la cana; se beau 2 cani pe zi inainte de mese.
Plantele aromatice care provoaca secretia gastrica datorita uleiurilor volatile sunt urmatoarele:
Fructe de anason, coriandru sau fenicul: infuzie, ½ lingurita la cana.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

infuzie tincturile vinuri medicinale tintaura unguras papadie isop
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2424 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021041 (s)