News Flash:

10 plante extrem de toxice

15 August 2011
7213 Vizualizari | 0 Comentarii
matraguna

1. Leandru (Nerium Oleander)
Toate partile acestui arbust exotic sunt toxice, mai ales frunzele si tulpinile lemnoase. Cele mai grave cazuri de intoxicatii au implicat ingerarea de frunze, acestea provocand grave probleme digestive, cardiace si dermatita. Este cea mai daunatoare planta din lume, in 2002, existand in Statele Unite 847 tipuri de otrava cunoscute omului, toate continand leandru. Exista de asemenea, nenumarate cazuri de sinucidere in sudul Indiei prin consumul de pudra din seminte de leandru.

2. Dieffenbachia
O muscatura din frunza cauzeaza instantaneu in interiorul cavitatii bucale, o durere intensa. Acesta planta, cultivata si acasa este una dintre cele mai frecvente cauze in ranirea copiilor. Toate partile plantei  sunt otravitoare, provocand senzatia de ardere intensa, iritatie si imobilitatea limbii, gurii si gatului. Inflamarea poate fi suficient de grava pentru a bloca respiratia conducand in cele din urma la moarte. Dieffenbachia este considerata una dintre cele mai daunatoare plante de pe pamant.

3. Matraguna (Atropa Belladonna)
Toate componentele acestei plante contin toxine. Plantele tinere si semintele sunt deosebit de otravitoare provoacand greata, crampe musculare, paralizie, adesea fatale. Matraguna sau belladonna este una din plantele cele mai toxice gasite in emisfera vestica. Copiii se pot intoxica prin consumul a mai putin de trei boabe. Indigestia cauzata de o frunza de Belladonna poate fi fatala pentru un adult. In general radacina plantei este partea cea mai toxica.

4. Ciumafaia (Datura Stramonium)
Aceasta este cauza primelor cazuri de otravire prin plante inregistrate in Statele Unite, in districtul Jamestown. Toate partile plantei, cunoscuta sub o varietate de nume precum datura, ciumafaie, sunt otravitoare, provocand o stare de sete anormala, probleme de vedere, delir, incoerenta, coma- toate acestea fiind deseori fatale.

5. Trompeta Ingerului (Brugmansia)
Toate componentele acestei plante contin alcaloizii scopolamini tropani si atropina.

6. Omagul de gradina (Aconitum variegatum)
Toate partile sunt extrem de otravitoare. Razboinicii antici o foloseau pentru a otravi rezervele de apa ale dusmanilor, fiind de asemenea folosita in trecut pentru uciderea lupilor. Cauzeaza senzatie de arsura, furnicaturi, amorteala in interiorul cavitatii bucale, apoi in intestin urmata de varsaturi si se incheie prin moarte prin asfixiere.

7. Omag (Aconitum napellus)
Otrava este concentrata indeosebi in pastaile cu seminte necoapte si in radacini, dar toate componentele sunt otravitoare. Cauzeaza probleme digestive si nervoase, sucul plantei fiind adesea fatal.

Mai multe specii de Aconitum sunt folosite ca otravuri pentru sageata. Minaro din Ladakh o foloseau pe sagetile lor pentru a vana, in timp ce in Japonia, Ainus utilizau o specie de Aconitum pentru vanatoarea de ursi, iar chinezii o foloseau atat pentru vanatoare, precum si pentru razboi.

8. Tisa (Taxus Baccata)
Semintele sunt otravitoare, desi mai toate partile plantei contin alcaloizi taxani, cu exceptia unui punct rosu din continutul fructelor. Semintele sunt cele mai otravitoare, cauzand moartea rapida atunci cand sunt ingerate.

9. Ageratina altissima
Toate componentele plantei sunt otravitoare, provocand greata si varsaturi. Consumate de bovine, carnea si laptele sunt contaminate, cauzand otravirea prin tremetol sau asa numita boala a laptelui (putem aminti in acest caz, cauza de deces a lui Nancy Hanks, mama lui Abraham Lincoln). Este de asemenea otravitoare pentru cai, capre si oi, semnele de otravire la animale incluzand depresie si letargie, secretii nazale, salivatie excesiva, postura corpului arcuita si respiratie rapida sau dificila.

10. Cucuta de apa (Cicuta virosa)
Este o planta extrem de toxica, cu atat mai periculoasa cu cat frunzele si ramurile tinere au miros de telina si patrunjel si se pot confunda cu aceste zarzavaturi, iar rizomul sau poate fi confundat cu napul sau pastarnacul. Studii facute la nivel european sustin ca aceasta cucuta este planta cea mai toxica dintre toate umbeliferele.

Cicutoxina, substanta activa din aceasta planta, este un stimulent atat de puternic incat produce un adevarat cutremur in tot sistemul nervos, de la nivel central si pana la ultima celula nervoasa. Cunoasterea acestei plante se impune nu numai datorita efectelor medicinale, de altfel greu de introdus in terapii si de controlat, ci mai ales datorita faptului ca trebuie luate masuri pentru a ne feri de ea, fiind si lesne de confundat. Desi, de-a lungul secolelor, un numar mare de oameni au murit din cauza otravirii cu Cucuta, procentajul de animale ucise  este mult mai mare, cauzand moartea in mai putin de 15 minute.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

leandru leandru dieffenbachia matraguna ciumafaia trompeta ingerului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1483 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014074 (s)