News Flash:

10 motive pentru a manca mere zilnic

10 Ianuarie 2011
4224 Vizualizari | 0 Comentarii

In popor se este binecunoscuta zicala "Un mar la masa, scoate doctorul din casa". Nu sunt simple cuvinte in vant, merele avand numeroase proprietati terapeutice. Iata cum va poate ajuta consumul regulat de mere.


1. Previn raceala, merele fiind un izvor de vitamina C. Deoarece pielita merelor contine de circa două ori mai mult acid pantotenic si vitamina C decat pulpa, se recomanda ca merele sa fie mancate nedecojite.

2. Previn bolile cardiace. Merele au acţiune favorabila in hipertensiunea arteriala. Pectinele din mere micsoreaza concentratia din sange si contribuie la eliminarea acidului uric. Este suficient sa se manance zilnic doua mere (respectiv 15 g de pectina) pentru ca fiecare om sa previna, intr-o buna masura, ateroscleroza si infarctul (merele contribuie la intarirea muschilor cardiaci si a sistemului muscular, in general).

3.Conţin calorii puţine. Valoarea energetica a merelor este de 46-84 kcal la 100 g, (in medie 60 kcal) in functie soi si alti factori.

4. Previn diferite tipuri de cancer. Datorita fibrelor alimentare insolubile, merele protejeaza mucoasa sensibila a colonului de diversi cancerigeni chimici, prevenind astfel cancerul de colon. In cojile de mar exista cantitati mari de cvercitina, o flavonoida cu actiune antioxidanta puternica, care amplifica actiunea vitaminei C si astfel protejeaza de cancer in general.


In ceea ce priveste intensitatea actiunii antioxidante, dintre fructe se afla pe locul doi, dupa merisor, datorita cantitatilor mari de cvercitina, catechina, floridzin si acid clorogenic. Unele studii au aratat, de asemenea, ca merele inhiba semnificativ, cu 39-43%, cresterea celulelor de cancer hepatic si de colon, in special soiul rosu delicios si merele Golden. Consumul a 3-6 mere pe zi poate preveni cancerul de san, conform unui alt studiu.

5. Scad nivelul de colesterol. Acest efect se datoreaza fibrelor alimentare insolubile care leaga LDL- colesterolul rau si-l elimina, fara a mai permite depunerea lui pe vase, care este atat de nociva. Consumul unui singur mar mare pe zi scade nivelul colesterolului din sange cu 8-12%


6. Previn constipatia si diareea. Merele contin fibre alimentare solubile,  utile in caz de diaree, cat si insolubile, necesare in caz de constipatie

7. Previn osteoporoza specifică menopauzei. Un flavonoid continut doar in mere si numit phloridzin previne osteoporoza asociata cu menopauza, datorita actiunii antiinflamatoare si antioxidante specifice. 


8. Mentin sanatatea plamanilor si pancreasului. Un studiu epidemiologic realizat pe scara larga in Anglia, Finlanda si Olanda, in care au fost inclusi in lot cei cu un consum minim de 2 mere pe saptamana, a aratat ca subiectii care au consumat mere sunt mai putini predispusi la astm si dibetul zaharat tip 2. De asemenea, consumul acestor fructe este asociat cu o stare de sanatate optima a plamanilor. 


9. Protejeaza pielea de radiatiile ultraviolet. Un studiu stiintific a aratat ca fenolii antioxidanti continuti in coaja unor specii de mere cresc foarte mult rezistenta pielii umane la radiatia ultravioleta.


10. Mentin normal nivelul glicemiei. Desi merele sunt fructe dulci, ele contin zaharuri foarte simple, in majoritatea fructoza, care este eliberata lent in sange după absorbtia intestinala, fara a creste glicemia. 


Citeste si:

Merele rosii ajuta inima


Merele, taratele de ovaz si grapefruitul scad colesterolul "rau"




hipertensiunea arteriala cvercitina mentin sanata
Distribuie:  

Realitatea.net

Playtech.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1478 (s) | 35 queries | Mysql time :0.019289 (s)