News Flash:

10 alimente si obiecte cancerigene

8 Iunie 2011
4994 Vizualizari | 0 Comentarii

Fumatul, obezitatea, expunerea excesiva la soare sau la ultravioletele de la solar sunt factori cancerigeni cunoscuti, sustine Evenimentul Zilei. Iata cateva alimente si obiecte declarate cancerigene de catre specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii: 

1. Alcoolul
Sute de mii de cazuri de cancer esofagian, colorectal si hepatic ar putea fi prevenite daca barbatii s-ar limita la doua pahare de bauturi alcoolice pe zi, iar femeile la un singur pahar. "S-au facut studii ample, pe cohorte mari de pacienti, in tarile din Europa, iar concluziile au fost clare: riscul de cancer esofagian, colorectal sau hepaticcrestedirectproportional cu numarul de pahare", a declarat specialistul in alimentatie Corina Zugravu, pentru Evenimentul Zilei.

2. Afumaturile 
Pestele afumat, carnea la gratar si afumaturile in general cresc riscul de cancer la stomac. "Fumul contine hidrocarburi aromatice policiclice, substante extrem de toxice si cancerigene. Consumate rar nu pun probleme sanatatii. Japonezii insa, care le consuma regulat, se confrunta cu o incidenta mare a cazurilor de cancer la stomac", exemplifica specialistul Zugravu. 

3. Muraturile 
Cand spitalele din China au inceput sa monitorizeze incidenta cancerului acum 50 de ani, au descoperit ca anumite regiuni se bazau pe legume fermentate ca sursa de nutrienti in perioadele lungi ale anului in care nu se gaseau legume proaspete. Cercetatorii cred ca de vina ar fi ciupercile care iau nastere in procesul de fermentare. 

O analiza din 2009 a stabilit ca cei care consuma regulat muraturi au un risc dublu de a face cancer esofagian, gastric sau colorectal.

4. Cafeaua 
Si cafeaua a fost clasificata de OMS ca posibil cancerigena. Exista insa multe controverse, pentru ca, desi cafeaua reduce riscul anumitor tipuri de cancer, ar creste riscul altora. Conform unui studiu efectuat de Agentia In ternationala de Cercetare in Oncologie din 1991, cafeaua creste riscul de cancer de vezica urinara.

"Studiile nu sunt foarte concludente. Cafeaua este diuretica si stimuleaza activitatea vezicii urinare, germenii sunt evacuati mai repede din tractul urinar, ceea ce ar trebui sa insemne o probabilitate mai mica de cancer de vezica", este de parere specialistul in alimentatie Corina Zugravu. 

5. Carnea rosie 
Consumul regulat de carne rosie, precum cea de vita, de porc si de miel favorizeaza constipatia si provoaca indirect, cancer colorectal sau gastric. Conform OMS, cantitatea de carne rosie intr-o saptamana nu trebuie sa depaseasca 500 de grame (greutatea preparata), ceea ce inseamna 5-6 portii raturi medii.

6. Produsele de curatat 
Folosirea indelungata a produselor de curatat din gospodarie pot provoca de la alergii la cancer pulmonar, afectiuni ale ficatului sau insuficienta renala. Copiii pot face forme de cancer ale creierului in urma expunerii pe termen lung la insecticide, produse agresive de curatat. Atentie la cele care contin carbaryl si diazinon. 

7. Mobilul 
OMS a incadrat recent radiatiile provenite de la telefoanele mobile in categoria "posibil cancerigene". Profesorul de neurochirurgie Vlad Ciurea recomanda folosirea limitata a mobilului si evitarea lui sub varsta de 14 ani si de catre gravide. "Peste noapte, mobilul nu trebuie sa ramana la capul patului, intrucat sigur va influenta structurile nervoase", recomanda neurochirurgul. 

8. Terapia hormonala 
Terapia de substitutie hormonala usureaza si chiar previne tulburarile legate de menopauza (bufeuri, transpiratii, uscaciune vaginala). Principalul dezavantaj: creste riscul de cancer la san. 

9. Solarul 
Anumite aparate de bronzare emit o cantitate de radiatii de 10-15 ori mai mare decat cantitatea emisa in mijlocul unei zile toride de vara. Tinerii care se bronzeaza regulat la solar au un risc dublu de a face melanom, cea mai agresiva forma de cancer de piele.

"Riscul de a dezvolta melanom e cu 75% mai mare la persoanele care s-au expus la solar inainte de varsta de 35 ani fata de cele care nu s-au expus la solar. Din acest motiv, OMS a clasificat soarele in clasa I de carcinogeni", avertizeaza conf. dr. Catalin Popescu, medic dermatolog la Spitalul Colentina din Bucuresti. 

10. Pudra de talc 
Folosita indelung pentru prevenirea iritatiilor si eruptiilor in special pentru bebelusi, pudra de talc poate cauza cancer ovarian daca este aplicata in zona genitala a femeilor. Analiza studiilor efectuate de-a lungul tim pului arata ca riscul de cancer ovarian e mai mare cu 30%-60% in randul utilizatoarelor.  
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alcoolul afumaturile muraturile cafeaua carnea rosie mobilul solarul
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1554 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020169 (s)