News Flash:

Scapa de plasa comerciantilor

Trucuri pentru a depista carnea proaspata

21 Decembrie 2010
2614 Vizualizari | 0 Comentarii
Mirosul, culoarea si consistenta ne pot da un indiciu despre cat de proaspata este carnea pe care vrem sa o cumparam. Totusi, unii comercianti ne pot pacali cu cateva „retusuri".


Mai ales in aceasta perioada, in care predomina consumul de carne de porc, trebuie sa fim atenti sa nu ne imbolnavim cu trichineloza. Din pacate, aspectul si mirosul carnii nu prea ne ajuta in acest caz, singura certitudine ne-o da doar avizul sanitar-veterinar. "Carnea nu ajunge in magazine fara a fi testata in acest sens, dar daca o cumparam de la crescatorii particulari, adica din curtile oamenilor, trebuie neaparat sa cerem documentul prin care se atesta ca a fost verificata", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti. In functie de organul în care se localizeaza, larvele parazitului Trichinella pot provoca pareze faciale, probleme de echilibru, iar in cazuri rare, decesul.


Mirosul de otet, semnul unei carni "lucrate"
Aspectul si mirosul tradeaza prospetimea carnii. Daca, de exemplu, are o culoare terna, caramizie, si nu rosie, asa cum ar trebui, înseamna ca acea carne este veche. Totusi, astazi, culoarea nu mai este un reper foarte sigur pentru a determina prospetimea carnii, intrucat comerciantii au gasit metode prin care sa obtina rosul natural: injectarea de coloranti. Carnea veche are un miros specific, de ranced, de drojdie ori de putrefactie. Insa si acesta poate fi "ascuns" prin spalarea ei cu otet.


Si mazga care se formeaza pe carnea invechita poate fi indepartata in acelasi mod. Un indiciu pentru verificarea prospetimii este textura carnii. Atunci cand o apasam cu degetul, ea trebuie sa fie elastica si sa revina in pozitia initiala, daca este proaspata. Daca nu, forma degetului ramane impregnata in carne.


Organe fara pete
Ficatul si plamanii se altereaza mult mai rapid decat carnea macra, iar daca nu suntem atenti atunci cand le alegem, riscam sa suferim o toxiinfectie alimentara. Parazitul Trichinella se localizeaza in muschi (inclusiv in limba), nu si in organe, astfel ca nu exista pericolul de trichineloza dupa consumul de organe. Dar, ne putem expune altor probleme. "Plamanii, in special cei de vita, pot fi afectati de procese tuberculoase, iar prin consumul acestora se poate transmite usor la om bacilul care provoaca TBC", spune profesorul Mencinicopschi. Atunci cand cumparam organe, trebuie sa fim atenti ca ele sa nu aiba pete pe suprafata lor si sa nu contina chisturi ori calcifieri. Acestea sunt semne ca animalul a fost bolnav.


Atentie la condimente
Daca vreti sa aveti certitudinea ca puneti pe masa carne proaspata, evitati-o pe cea gata condimentata. Condimentele pot masca usor culoarea, mirosul si chiar gustul carnii vechi.


trichineloza toxiinfectie alimentara
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Playtech.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1262 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013041 (s)

loading...