• Alimente care duc la aparitia acneei
• Cum poti sa slabesti chiar daca mananci ce vrei
• De ce fac femeile celulita?
• Ce trebuie sa faca o femeie pentru a avea sani atragatori, fermi, ridicati
• Ce spune Oana Zavoranu dupa ce a aflat ca Pepe va fi tatic
• Metode naturale pentru albirea dintilor
• Reteta zilei pentru un pranz delicios: Cum sa prepari o tocanita de pui cu fasole
• Cel mai eficient mod de a slabi
• Planta care iti taie pofta de mancare, daca o mirosi constant
• Adevarul despre salata de icre
Mica Publicitate
Vezi Toate | Adauga
Video Divertisment
Video Monden
Trailer Filme
Muzica Populara

Stirul, planta porcilor, este benefic si oamenilor

 

Il intalnim pe campuri, la marginea drumurilor si majoritatea dintre noi il consideram o simpla buruiana. Stirul, caci despre el vorbim, este mai mult decat iarba preferata a porcilor. Genul Amaranthus, din care stirul comun (Amaranthus retroflexus) face parte, cuprinde numeroase specii de stir, majoritatea fiind comestibile.


Compozitie chimica
Stirul este bogat in vitamine, in spedcial A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic si folat si minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru si magneziu. De asemenea este bogat in acizi grasi polinesaturati, in special acid linoleic.


Precautii
Stirul contine cantitati ridicate de acid oxalic, care are un rol important in formarea calculilor renali (de tip oxalati sau cu compozitie mixta), inhiba absorbtia calciului si zincului, si influenteaza negativ persoanele care sufera in general de afectiuni ale rinichilor, guta, artrita reumatoida, polireumatism articular. De asemenea, nitratii din frunze se pot transforma in nitriti (similar spanacului) in urma reincalzirii frunzelor gatite.


Proprietati terapeutice
Semintele de stir si uleiul din seminte de stir au un continut ridicat de acizi grasi polinesaturati si compusi cu valoare antioxidanta, stanoli si squalen, si au un rol important in tratamentul bolilor cardiovasculare (in special hipertensiune arteriala), dislipidemiei.


In medicina traditionala este folosit ca tonic, astringent, nutritiv, in tratamentul diareei si ca antihemoragic (scaune cu sange sau polimenoree). Ceaiul se foloseste pentru gargara, in cazul durerilor de gat sau a aftelor, si pentru spalaturi externe in cazul exemelor.


Stirul este o extraordinara sursa de squalen, compus, care se obtine in principal din ficatul de rechin si de balena. Studiile au aratat ca uleiul de stir este de 8 ori mai bogat in squalen decat uleiul din ficat de rechin.


Squalenul se comporta ca un antioxidant, cercetari recente aratand ca inhiba dezvoltarea tumorilor maligne la sani, plamani, prostata si creier, iar in anumite cazuri chiar s-a constatat eradicarea tumorilor, reduce extinderea metastazelor. De asemenea, squalenul este implicat in controlul astemului, diabetului, candidozelor, inflamatiilor, si are o contributie importanta la imbunatatirea memoriei si a functionarii creierului in general.


De la stir se consuma partea verde, tanara, dar si semintele. Frunzele foarte tinere se pot folosi in salate, tocanite, se pot adauga la ciorbe, pot fi preparate dupa aceleasi retete ca spanacul. Semintele pot fi consumate ca atare, prajite (au un gust delicat), din ele se poate obtine ulei, sau faina. Faina de amarant poate fi consumata simpla, pregatindu-se prajituri sau paine (nu contine gluten), sau in amestec cu alte tipuri de faina. 



loading...

Video Stiri