• Cum sa iti mentii tensiunea arteriala in limite normale fara sa iei pastile
• Bebelusul care s-a nascut cu doi dinti
• De ce ni se albeste parul?
• Reteta de toamna: supa crema de dovleac
• Cum sa scapi de energia negativa din casa ta, care te poate imbolnavi
• Boli crunte care se vindeca prin tratament cu marul-lupului
• Cum sa pregatesti in mod inedit mamaliga
• Cum a reusit acest barbat sa invinga cancerul de trei ori
• Leac-minune de pe vremea bunicii: ventuzele! Iata ce poti trata!
• Fructul-minune care combate cancerul
Mica Publicitate
Vezi Toate | Adauga
Video Divertisment
Video Monden
Trailer Filme
Muzica Populara

Stii care este doza zilnica de lapte recomandata de medici? Descopera si cum se falsifica acest aliment

 

Laptele contine noua nutrienti esentiali care il transforma in unul dintre cele mai importante alimente pe care le-ati putea consuma. Un litru de lapte contine 900 g apa, 50 g glucide, 36 g grasimi, 32 g proteine, 9 g minerale, dintre care calciu in cea mai mare cantitate, scrie Adevarul.

„Laptele este o sursa importanta de vitamine (A, D, complexul de vitamine B, acid folic, acid pantotenic) si minerale (calciu, magneziu, fosfor si zinc). Este un aliment important, fiind un produs biologic cu valoare nutritiva ridicata, a carui compozitie variaza in functie de urmatorii factori: specia si rasa, hrana, aria geografica, perioada de lactatie, starea de sanatate a animalului", spune prof. dr. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti. Cu toate acestea, specialistii spun ca laptele trebuie consumat cu moderatie, aproximativ 300-400 ml zi.


„Tipul de lapte se alege in functie de preferinta si de toleranta individuala. Sunt unele persoane care au intoleranta la laptele de vaca, de capra", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. In afara de persoanele care au intoleranta la lactoza (zaharul predominant din lapte) sau alergie la proteinele din lapte, nici cele care sufera de galactozemie (intoleranta la galactoza, componenta a lactozei) nu pot bea lapte. In cazul copiilor, nu este recomandat laptele degresat.


Consumul de lapte crud, risc de listerioza si TBC
Consumul laptelui crud este periculos pentru sanatate, deoarece laptele este un produs alimentar ce poate fi contaminat foarte usor si poate cauza boli grave, cum sunt tuberculoza sau listerioza. De aceea, laptele crud trebuie consumat intotdeauna dupa ce a fost fiert. „Laptele nu trebuie fiert insa pana se caramelizeaza, deoarece isi pierde proprietatile. Astfel, calciul din lapte devine greu asimilabil sau ajunge chiar sa nu mai fie asimilat", explica prof. Mencinicopschi. In schimb, laptele pasteurizat si cel UHT (Ultra High Temperature) nu trebuie fiert, deoarece atat pasteurizarea, cat şi ultrapasteurizarea presupun incalzirea laptelui la o temperatura foarte inalta pentru distrugerea patogenilor, fiind urmata de o racire instanta.


Pasteurizat versus UHT
Prin pasteurizare se elimina 99 % din bacteriile iniţiale, dar nu şi sporii care pot sa germineze dupa desfacerea cutiei. Prin ultrapasteurizare se distrug atat bacteriile, cat şi sporii. „Temperatura si durata pasteurizarii pot varia in functie de incarcatura microbiana a laptelui, rar depasind 72 grade Celsius", explica prof. Mencinicopschi. Pasteurizarea permite conservarea laptelui sase-sapte zile. In schimb, laptele UHT poate fi conservat intre 3 si 6 luni. „In cazul ultrapasteurizarii, laptele este incalzit la temperaturi de 148 grade Celsius timp de 2-3 secunde, dupa care este racit rapid", spune specialistul. Un alt beneficiu al laptelui UHT este acela ca este ambalat in conditii aseptice, iar ambalajul impiedica patrunderea luminii, care ii poate modifica proprietatile. Atenţie insa! Umflarea cutiei indica posibilitatea ca laptele sa fie alterat.


Metode de falsificare a laptelului
Laptele este unul dintre alimentele care pot fi foarte usor falsificate. Acest lucru se realizeaza prin adaugare de apa si prin extragerea grasimilor. „Inlocuirea grasimii extrase din lapte se poate face prin adaos de seu topit de bovine, untura de porc, uleiuri vegetale inclusiv margarina si uneori uleiuri petroliere parafinice, minerale", atrage atentia prof. Mencinicopschi in cartea „Noua Ordine Alimentara. Si noi ce mai mancam?" Volumul I. Pentru a corecta densitatea dupa extragere grasimii, in lapte poate fi adaugati sare de bucatarie, bicarbonat de sodiu sau hidroxid de sodiu (soda caustica). Laptele care a fost falsificat prin adaos de azotati prezinta si mai multe riscuri pentru sanatate.


Sursa: Adevarul



Articole despre: +laptele +pasteurizare
loading...
Realitatea.net
Libertatea.ro

Video Stiri