• Suferi de anxietate? Iata cum sa rezolvi aceasta problema
• Afla totul despre primul control stomatologic al copilului tau
• Reteta zilei: Cum sa prepari o salata de spanac
• Cum alegi psihologul potrivit pentru tine si cand trebuie sa apelezi la el
• ATENTIE! Ignorarea tratamentului de catre o persoana bolnava este egala cu sinuciderea
• ALERTA la Constanta: Un barbat venit din Nigeria, suspect de EBOLA
• Scorpionii au succes in afaceri, iar capricornii isi rezolva situatia in dragoste. Vezi ce ti se poate intampla astazi, in functie de zodie
• De ce femeile trebuie sa consume ceai negru si suc de portocale
• Cum iti afecteaza consumul de cafea, alcool si carne viata sexuala
• Pastura, leac miraculos pentru numeroase boli
Mica Publicitate
Vezi Toate | Adauga
Video Divertisment
Video Monden
Trailer Filme
Muzica Populara

Proprietatile terapeutice ale cartofilor

 

Unul din cercetatorii proprietatilor curative ale legumelor a fost Jean Valnet. Iata ce spune acest om de stiinta despre cartof. Leguma aceasta foarte valoroasa, a carei importanta de multa vreme nimeni n-o mai ignora, a fost descoperita in Peru, de catre spanioli, cam pe la 1530 si introdusa, putin dupa aceea, in Spania si in Italia. Planta nu era apreciata in Franta decat pentru calitatile ei ornamentale; in secolul al XVIII-lea, Parmentier s-a straduit s-o introduca in alimentatie. Si nu fara greutati: primii cartofi aveau un gust acru. Parmentier a perfectionat metodele de semanat si a inmultit speciile, ceea ce, in cele din urma, i-a permis sa obtina varietati cunoscute in zilele noastre.


Proprietatile curative ale cartofului
- sanatos, hranitor, foarte digest (mai ales in cuptor copt in coaja lui);
- aliment de balast, care inlesneste functiile intestinale;
- antiulceros;
- cicatrizant;
- sucul crud este diuretic, emolient, calmant si cicatrizant al mucoaselor digestive, antispasmodic.

Afectiuni in care este indicat: diabet (inlocuieste painea: copt in cuptor sau inabusit), iar crud, sub forma de suc este benefic in gastrite, ulcere gastrice si duodenale; dispepsii; hepatita si litiaza biliara; constipatie, hemoroizi; glicozurie; scorbut.


Uz extern: flegmoane, erizipel, arsuri, plagi atone, ulcere ale gambei, eruptii, crapaturi.

Mod de folosire
Uz intern
1.Tinctura: 20 de picaturi in putina apa, de trei ori pe zi, inainte, in timpul mesei sau dupa mese (doza poate fi ridicata la 40 de picaturi, vreme de citeva zile, daca efectele sint insuficiente).

2. Suc de cartof crud: o jumatate de pahar, de patru ori pe zi, timp de o luna (ulcere gastroduodenale, diabet). Putem sa-i adaugam miere, suc de morco sau de lamiie. O jumatate de pahar o data sau de doua ori pe zi, pentru celelalte afectiuni.

Contra parazitilor intestinali: se va manca seara, timp de trei zile, exclusiv o salata de cartofi amestecati cu 60 g de ulei de nuca.

Uz extern
1. Fecula (amidon extras din tuberculi), in cataplasme, fie pasta, fie in doza de 100 g la litrul de apa.

2. Cataplasme de cartofi cruzi, rasi (arsuri, degeraturi, crapaturi, plagi atone, ulcere, edeme ale pleoapelor). Putem sa-i adaugam ulei de masline. 

Articole despre: +cartof
loading...
Libertatea.ro
Realitatea.net

Video Stiri