• Baut cu moderatie, vinul rosu este sanatate curata
• Macesele, o sursa foarte buna de vitamine pentru organism
• Nutritionistii ne spun de ce trebuie sa evitam crenvurstii
• Cel mai bun ceai pentru diabetici
• In ce pozitie doarme cel mai bine o mamica in timpul sarcinii
• Cu cati barbati trebuie sa faca dragoste o femeie inainte de casatorie
• FOTOGRAFII INCENDIARE! Cum arata CEL MAI FRUMOS FUND in costum de baie
• VIDEO - Rasul face bine la sanatate! Iata o compilatie cu cele mai nebune 10 farse. Te straci de ras!
• EBOLA intra si in Europa! Un "caz suspect" de infectare cu virusul Ebola, detectat la Stockholm
• Cauze ale depresiei care pandesc la tot pasul, fara sa stim
Mica Publicitate
Vezi Toate | Adauga
Video Divertisment
Video Monden
Trailer Filme
Muzica Populara

Cum trebuie sa actionam in cazul unei toxiinfectii alimentare

 

Toxiinfectia alimentara este o boala acuta ce apare cel mai adesea in focare epidemice (in familii sau colectivitati) si mai rar izolat. Poate fi provocata de o bacterie (Salmonella, Escherichia coli etc.), de un virus sau de un parazit. Microorganismele patogene ajung in organism prin alimente sau apa contaminate, dar si prin maini, vesela, suprafete de lucru murdare. Alimentele se pot contamina din mediul inconjurator (praf, microbi), pe parcursul procesului de crestere (fructe, legume) sau in timpul prepararii lor (contamineaza atat bucatarul, cat si consumatorul).


Vara este anotimpul cu riscul cel mai mare de a contracta aceasta boala din cauza temperaturilor ridicate si a umiditatii crescute - un mediu proprice dezvoltarii microbilor. Riscul este crescut la copii, varstnici, persoane care sufera de alte afectiuni si cele care au imunitatea scazuta. La un cardiac, spre exemplu, boala se agraveaza mult mai repede din cauza efectelor secundare ale afectiunii majore.


Principalele semne ale toxiinfectiilor alimentare, cunoscute si sub numele de gastroenterocolite acute, sunt durerile abdominale, greata si starile de voma. In unele cazuri, poate fi afectat si colonul, astfel ca pot aparea scaune diareice. Alte semne sunt febra, frisoanele, iar boala poate inainta pana la pierderea cunostintei. Iata ce trebuie sa faci in cazul unei toxiinfectii alimentare:


1. Hidrateaza-te
In cazul toxiinfectiilor alimentare, bolnavul pierde electroliti (saruri de sodium si potasiu) si, astfel, se deshidrateaza. Cu cat intoxicatia este mai grava, cu atat simptomele sunt mai accentuate. Astfel, trebuie sa consume aproximativ 2 litri de lichid pe zi. In situatia in care va simtiti rau, dar nu puteti elimina substantele toxice din organism, puteti prepara un ceai din plante, de preferat sunatoare, 6 linguri la 1 litru de apa. Dupa ce se raceste, amestecati-l cu 4 lingurite de sare. Va ajuta la evacuarea toxinelor. In caz de diaree, este recomandat sa beti 1 litru de ceai simplu.


2. Tratamentul este simptomatic
Toxiinfectiile alimentare se trateaza in functie de gravitate. La domiciliu, medicatia este simptomatica, adica in functie de simptomele pe care le prezinta persoana in cauza. De exemplu, pentru varasturi sunt recomandate medicamentele antiemetice, pentru febra cele antitermice, pentru colici abdominale sunt indicate antispasticele etc. Daca starea se inrautateste, persoanele sensibile trebuie sa apeleze la cel mai apropiat serviciu de urgenta.


3. Consumati alimente usoare
Dupa ce starea de sanatate se amelioreaza, pacientul poate consuma un iaurt sau putin orez fiert.


4. Mergeti la medic, daca situatia se agraveaza
Daca simptomele toxiinfectiei alimentare nu se amelioreaza dupa repaus la pat si tratament dupa maximum doua zile, chemati de urgenta echipajele de salvare.



loading...

Video Stiri