• Papaya, capsunile si portocalele sunt cele mai bogate surse de vitamina C
• Stiai ca daca bei alcool seara iti poti agrava o alergie?
• UIMITOR! Iata cat de sanatos este hreanul
• Alimente nesanatoase pe care le tii in frigider
• Credeai ca un congelator este folosit doar pentru a ingheta? Gresit. Iata cate intrebuintari poate avea
• Reteta zilei: Cum prepari o prajitura delicioasa cu prune
• VIDEO - Cum a invins cancerul aceasta femeie
• Cum ne grabeste moartea acest electrocasnic pe care il folosim zilnic
• Maniera inedita prin care patronul unui restaurant isi atragea clientii
• Medicamentul pentru cancer care prelungeste viata mai mult ca oricare altul
Mica Publicitate
Vezi Toate | Adauga
Video Divertisment
Video Monden
Trailer Filme
Muzica Populara

Cum trebuie sa actionam in cazul unei toxiinfectii alimentare

 

Toxiinfectia alimentara este o boala acuta ce apare cel mai adesea in focare epidemice (in familii sau colectivitati) si mai rar izolat. Poate fi provocata de o bacterie (Salmonella, Escherichia coli etc.), de un virus sau de un parazit. Microorganismele patogene ajung in organism prin alimente sau apa contaminate, dar si prin maini, vesela, suprafete de lucru murdare. Alimentele se pot contamina din mediul inconjurator (praf, microbi), pe parcursul procesului de crestere (fructe, legume) sau in timpul prepararii lor (contamineaza atat bucatarul, cat si consumatorul).


Vara este anotimpul cu riscul cel mai mare de a contracta aceasta boala din cauza temperaturilor ridicate si a umiditatii crescute - un mediu proprice dezvoltarii microbilor. Riscul este crescut la copii, varstnici, persoane care sufera de alte afectiuni si cele care au imunitatea scazuta. La un cardiac, spre exemplu, boala se agraveaza mult mai repede din cauza efectelor secundare ale afectiunii majore.


Principalele semne ale toxiinfectiilor alimentare, cunoscute si sub numele de gastroenterocolite acute, sunt durerile abdominale, greata si starile de voma. In unele cazuri, poate fi afectat si colonul, astfel ca pot aparea scaune diareice. Alte semne sunt febra, frisoanele, iar boala poate inainta pana la pierderea cunostintei. Iata ce trebuie sa faci in cazul unei toxiinfectii alimentare:


1. Hidrateaza-te
In cazul toxiinfectiilor alimentare, bolnavul pierde electroliti (saruri de sodium si potasiu) si, astfel, se deshidrateaza. Cu cat intoxicatia este mai grava, cu atat simptomele sunt mai accentuate. Astfel, trebuie sa consume aproximativ 2 litri de lichid pe zi. In situatia in care va simtiti rau, dar nu puteti elimina substantele toxice din organism, puteti prepara un ceai din plante, de preferat sunatoare, 6 linguri la 1 litru de apa. Dupa ce se raceste, amestecati-l cu 4 lingurite de sare. Va ajuta la evacuarea toxinelor. In caz de diaree, este recomandat sa beti 1 litru de ceai simplu.


2. Tratamentul este simptomatic
Toxiinfectiile alimentare se trateaza in functie de gravitate. La domiciliu, medicatia este simptomatica, adica in functie de simptomele pe care le prezinta persoana in cauza. De exemplu, pentru varasturi sunt recomandate medicamentele antiemetice, pentru febra cele antitermice, pentru colici abdominale sunt indicate antispasticele etc. Daca starea se inrautateste, persoanele sensibile trebuie sa apeleze la cel mai apropiat serviciu de urgenta.


3. Consumati alimente usoare
Dupa ce starea de sanatate se amelioreaza, pacientul poate consuma un iaurt sau putin orez fiert.


4. Mergeti la medic, daca situatia se agraveaza
Daca simptomele toxiinfectiei alimentare nu se amelioreaza dupa repaus la pat si tratament dupa maximum doua zile, chemati de urgenta echipajele de salvare.



loading...
Realitatea.net
Libertatea.ro

Video Stiri