News Flash:

Cum poate ajuta o clatita perfecta la prevenirea orbirii?

9 Februarie 2016
873 Vizualizari | 0 Comentarii
Cercetatorii de la Colegiul Universitar din Londra studiaza fizica clatitelor pentru a ajuta la imbunatatirea tratamentelor pentru glaucom. Glaucomul este liderul mondial ce cauzeaza orbirea ireversibila. Boala afecteaza 3,54 % din populatia mondiala cu varsta cuprinsa intre 40 si 80 de ani. Nu exista nici un tratament. Tratamentele sunt orientate pe managementul si prevenirea ulterioarelor deteriorari suplimentare. 

Cauza principala a acestor daune este cauzata de presiunea lichidului ocular. Cercetatorii, condusi de Ian Eames, profesor de mecanica a fluidelor de la University College din Londra, au ajuns la concluzia ca pentru a imbunatati o interventie chirurgicala pentru glaucom, trebuie privit procesul de coacere a clatitelor. Studiul lor a fost publicat in revista Mathematics Today. Si anume, urmarirea proceselor fizice la care sunt supuse clatitele atunci cand se gatesc.  

Cravata prea stransa creste riscul de orbire
 

"Clatitele variaza in functie de forme si marimi, iar fiecare are favoritele sale: unii prefera o clatita mica, groasa, cu o suprafata neteda in timp ce alti se bucura de o clatita mare si subtire, cu "cratere"si muchii crocante. Am descoperit ca variatiile in textura si modele rezulta din diferentele in modul in care apa din aluat se scurge in timpul coacerii si ca acest lucru este in mare masura dependent de grosimea si raspandirea aluatului", a declarat Ian Eames.  

Acest studiu despre cum apa din aluat se scurge in timpul coacerii clatitelor poate ajuta la intelegerea modului cum foile flexibile, precum e retina umana, interactioneaza cu fluidele si vaporii, spre exemplu in cazul glaucomului. 

Pentru cercetare, echipa a folosit 14 retete diferite de pregatire a clatitelor, analizand raportul dintre aspectul clatitei si diametrul sau in raport cu volumul aluatului si raportul dintre faina lichida si aluat. 

Glaucomul, o afectiune ce poate fi fatala pentru ochii tai. Duce chiar si la orbire!
 

Pentru toate clatitele, echipa a folosit aceeasi tigaie si aceeasi caldura, fara, insa, a folosi ulei sau grasime pentru a unge tava. Cantitatea de ou si faina a ramas constanta, dar cantitatea de lapte a variat.  

Echipa a constatat ca aluatul mai gros a avut tendinta sa capteze vaporii de apa, cauzand cratere neregulate pe partea de jos a clatitei. Acest lucru face ca pe partea superioara a clatitei sa apara insulite.  

"Noi lucram pentru a imbunatati metodele chirurgicale de tratament a glaucomului, care este o acumulare de presiune in ochi cauzata de lichid. Pentru a trata acest lucru, chirurgii au aflat o metoda de a elimina fluidul prin taierea cu atentie a foilor flexibile ale sclerei", a explicat co-autorul studiului Peng Khaw, directorul Centrului de Cercetare NIHR Biomedicale Moorfields Eye Hospital si Institutul UCL de Oftalmologie.

"Imbunatim aceasta tehnica de lucru alaturi de ingineri si matematicieni. Este un exemplu minunat de cum stiinta activitatilor de zi cu zi ne poate ajuta la tratamentele medicale ale viitorului", a declarat Peng Khaw.

fizica clatitelor glaucom orbirea ireversibila tratament
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Playtech.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2016 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2100 (s) | 24 queries | Mysql time :0.016253 (s)