• Varza murata intareste imunitatea si este un bun remediu pentru sindromul premenstrual sever. Iata si alte beneficii
• Papadia si rozmarinul, doua plante care elimina grasimile dn organism
• Ce trebuie sa stie o gospodina inainte de a curata frigiderul
• Ce trebuie sa stie o femeie inainte de a se machia
• Stii ce mananca copilul tau? Iata ingredientele nesanatoase din alimentele pentru copii
• Supa picanta, ideala pentru cina unei persoane care vrea sa slabeasca
• Un nou tratament pentru boala care afecteaza 1 din 5 persoane
• Exercitiile fizice, remediul eficient pentru dureri de tot felul
• Cum sa iti faci apa de gura acasa
• Dieta cu pere te scapa de kilogramele in plus si te apara de boli
Mica Publicitate
Vezi Toate | Adauga
Video Divertisment
Video Monden
Trailer Filme
Muzica Populara

Aminoacizii esentiali. Vezi care este rolul fiecaruia in organism si de unde pot fi procurati

 

Aminoacizii sunt substante organice pe baza carora, in urma reactiilor metabolice, de obicei, se construiesc si se degradeaza proteinele. Sunt practic constituenti ai proteinelor. Toate proteinele contin aceiasi 20 de aminoacizi, dar in diferite combinaĊ£ii (inclusiv cu alte componente - glucide, lipide, elemente anorganice etc.) si aranjamente chimice. Dintre cei 20 de aminoacizi, 8 trebuie furnizati prin alimentatie, ceilalti 12 putand fi produsi de organism chiar daca ei nu au fost prezenti in alimentatie.

Totul despre proteine  


Cei 8 aminoacizi care nu pot fi sintetizati se numesc esentiali sau „indispensabili". Termenul de "esenĊ£ial" se aplica in nutritie pentru orice componenta nutritionala care nu poate fi produsa in organism, si, in consecinta, nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Ea se refera nu doar la aminoacizi, dar si la alte substante: grasimi (omega 3, omega 6), vitamine.


Aminoacizii esentiali sunt deosebit de importanti in perioada de crestere (in mod special la sugari). Cei 8 aminoacizi esentiali sunt: Izoleucina (Ile), Leucina (Le), Lizina (Lys), Metionina (Met), Fenilalanina (Phe), Treonina (Thr), Triptofanul (Trp) si Valina (Val). Acestora li se adauga 2 aminoacizi semiesentiali, dar care figureaza adesea alaturi de aminoacizii esentiali in terminologia oficiala: cisteina (Cis) si tirozina (Tyr). Uni specialisti pun pe lista cu aminoacizi esentiali si histidina (His), dar acesta este indispensabil doar la sugari, adultii fiind capabili sa-l sintetizeze..


Aminoacizii esentiali sunt necesari pentru sinteza unor substante biologice importante in organism: hormonii tiroidieni, catecolaminele (fenilalanina/tirozina), serotonina (triptofan), histamina (histidina) etc. Iata care este rolul fiecarul amionacid esential in organism:


Valina - insuficienta ei in alimentatie provoaca scaderea consumului de hrana si dereglari de coordonare a miscarilor;


Lizina - intra in componenta triptofanului si metioninei. Insuficienta de lizina in dieta are drept consecinta dereglarea circulatiei sanguine, micsorarea numarului de eritrocite in sange si continutului de hemoglobina, provoaca oboseala muschilor, dereglari în calcificarea oaselor, cefalee, vertijuri, greata, voma, anemie;


Metionina - normalizeaza metabolismul lipidelor si al fosfolipidelor in ficat si se recomanda la profilaxia si tratarea aterosclerozei. Metionina este necesarala functionarea suprarenalelor si la sinteza adrenalinei;


Treonina - in lipsa ei se micsoreaza masa corpului si se incetineste cresterea;


Triptofanul - participa la sinteza albuminei si globulinei si mentinerea echilibrului azotat, la sinteza proteinelor serice si a hemoglobinei, a acidului nicotinic si joaca un rol important în profilaxia pelagrei;


Fenilalanina - participa la normalizarea functiei glandei tiroide si a suprarenalelor;


Histidina - participa la sinteza hemoglobinei. Decarboxilarea histidinei contribuie la formarea histaminei, care dilata vasele, mareste permeabilitatea peretilor lor;


Leucina - contribuie la normalizarea bilantului de azot, a metabolismului proteic si glucidic;


Izoleucina - intra în componenta proteinelor organismului. Lipsa izoleucinei în ratia alimentara provoaca echilibru azotat negativ;


Sursele de aminoacizi esentiali sunt proteinele din alimentatie. Proteinele cu inalta valoare biologica sau complete contin toti aminoacizii esentiali (de exemplu, proteinele din lapte, ou) in timp ce in proteinele incomplete (proteinele vegetale, cu exceptia proteinei de soia, care este una completa) lipsesc unul sau mai multi aminoacizi esentiali. 

Citeste si:

Proteinele bune pentru micul dejun  



Articole despre: +aminoacizii +proteinele +aceiasi +histidina
loading...

Video Stiri