• Atentie: Sforaitul poate anunta boli crunte
• Ceaiul-minune care trateaza zeci de boli
• Atentie! Acestea sunt cele mai periculoase produse alimentare!
• Tratament miraculos pentru caderea parului
• Cum sa scapi rapid de vergeturi
• Mama Oanei Zavoranu a murit
• 11 alimente care mentin sanatosi ochii copilului tau si il ajuta sa aiba o vedere agera
• 3 uleiuri vindecatoare. Vezi cum poti folosi ca medicament uleiurile de armurariu, nuca si susan
• Ten ridat si obosit. Trucuri care te ajuta sa-l maschezi
• Cele mai puternice plante-condiment in lupta cu bacteriile din alimente. Foloseste-le si scapi de infectii digestive
Mica Publicitate
Vezi Toate | Adauga
Video Divertisment
Video Monden
Trailer Filme
Muzica Populara

Aminoacizii esentiali. Vezi care este rolul fiecaruia in organism si de unde pot fi procurati

 

Aminoacizii sunt substante organice pe baza carora, in urma reactiilor metabolice, de obicei, se construiesc si se degradeaza proteinele. Sunt practic constituenti ai proteinelor. Toate proteinele contin aceiasi 20 de aminoacizi, dar in diferite combinaţii (inclusiv cu alte componente - glucide, lipide, elemente anorganice etc.) si aranjamente chimice. Dintre cei 20 de aminoacizi, 8 trebuie furnizati prin alimentatie, ceilalti 12 putand fi produsi de organism chiar daca ei nu au fost prezenti in alimentatie.

Totul despre proteine  


Cei 8 aminoacizi care nu pot fi sintetizati se numesc esentiali sau „indispensabili". Termenul de "esenţial" se aplica in nutritie pentru orice componenta nutritionala care nu poate fi produsa in organism, si, in consecinta, nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Ea se refera nu doar la aminoacizi, dar si la alte substante: grasimi (omega 3, omega 6), vitamine.


Aminoacizii esentiali sunt deosebit de importanti in perioada de crestere (in mod special la sugari). Cei 8 aminoacizi esentiali sunt: Izoleucina (Ile), Leucina (Le), Lizina (Lys), Metionina (Met), Fenilalanina (Phe), Treonina (Thr), Triptofanul (Trp) si Valina (Val). Acestora li se adauga 2 aminoacizi semiesentiali, dar care figureaza adesea alaturi de aminoacizii esentiali in terminologia oficiala: cisteina (Cis) si tirozina (Tyr). Uni specialisti pun pe lista cu aminoacizi esentiali si histidina (His), dar acesta este indispensabil doar la sugari, adultii fiind capabili sa-l sintetizeze..


Aminoacizii esentiali sunt necesari pentru sinteza unor substante biologice importante in organism: hormonii tiroidieni, catecolaminele (fenilalanina/tirozina), serotonina (triptofan), histamina (histidina) etc. Iata care este rolul fiecarul amionacid esential in organism:


Valina - insuficienta ei in alimentatie provoaca scaderea consumului de hrana si dereglari de coordonare a miscarilor;


Lizina - intra in componenta triptofanului si metioninei. Insuficienta de lizina in dieta are drept consecinta dereglarea circulatiei sanguine, micsorarea numarului de eritrocite in sange si continutului de hemoglobina, provoaca oboseala muschilor, dereglari în calcificarea oaselor, cefalee, vertijuri, greata, voma, anemie;


Metionina - normalizeaza metabolismul lipidelor si al fosfolipidelor in ficat si se recomanda la profilaxia si tratarea aterosclerozei. Metionina este necesarala functionarea suprarenalelor si la sinteza adrenalinei;


Treonina - in lipsa ei se micsoreaza masa corpului si se incetineste cresterea;


Triptofanul - participa la sinteza albuminei si globulinei si mentinerea echilibrului azotat, la sinteza proteinelor serice si a hemoglobinei, a acidului nicotinic si joaca un rol important în profilaxia pelagrei;


Fenilalanina - participa la normalizarea functiei glandei tiroide si a suprarenalelor;


Histidina - participa la sinteza hemoglobinei. Decarboxilarea histidinei contribuie la formarea histaminei, care dilata vasele, mareste permeabilitatea peretilor lor;


Leucina - contribuie la normalizarea bilantului de azot, a metabolismului proteic si glucidic;


Izoleucina - intra în componenta proteinelor organismului. Lipsa izoleucinei în ratia alimentara provoaca echilibru azotat negativ;


Sursele de aminoacizi esentiali sunt proteinele din alimentatie. Proteinele cu inalta valoare biologica sau complete contin toti aminoacizii esentiali (de exemplu, proteinele din lapte, ou) in timp ce in proteinele incomplete (proteinele vegetale, cu exceptia proteinei de soia, care este una completa) lipsesc unul sau mai multi aminoacizi esentiali. 

Citeste si:

Proteinele bune pentru micul dejun  




Urmareste SANATATE.BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Articole despre: +aminoacizii +proteinele +aceiasi +histidina
loading...
Libertatea.ro
Realitatea.net

Video Stiri

Mica publicitate

Vezi toate anunturile | Adauga gratuit anuntul tau