• Bolile care se agraveaza cand se raceste vremea
• Iata care va fi alimentul viitorului!
• Medic specialist: Ejacularea precoce este o boala, o suferinta a barbatului
• Cum poti detoxifia ficatul intr-o singura zi
• Sfatul ginecologului: De ce apare sangerarea dupa primul contact sexual
• Cum poti depista rapid, acasa, daca ai infectie urinara
• Dieta recomandata persoanelor cu gastrita. Ce alimente sunt INTERZISE
• Masca cu gutui pentru riduri
• Leacurile bunicii pentru viermisori, oxiuri sau giardia
• Ceaiul de patlagina, foarte bun pentru raceli, bronsite cronice, astm bronsic, ulcer gastroduodenal, laringite, traheite, ulcer varicos, tuse, conjunctivite si diaree
Mica Publicitate
Vezi Toate | Adauga
Video Divertisment
Video Monden
Trailer Filme
Muzica Populara

Alimente premise si interzise in dieta bolnavilor cu dislipidemie

 

Dislipidemia este un dezechilibru al nivelului de lipide din sange. Literatura de specialitate identifica mai multe tipuri de dislipidemii, printre care cresterea colesterolului total sau a colesterolului LDL,  scaderea colesterolului HDL, cresterea raportului colesterol total/colesterol HDL peste 5 mg/dl, cresterea trigliceridelor. 


Dislipidemiile favorizeaza producerea aterosclerozei, cardiopatiei ischemice, infarctului miocardic, hemoragiei cerebrale, arteriopatiei membrelor inferioare si a altor boli cardio-vasculare.


Medicii  recomanda ca toate persoanele de peste 20 de ani, chiar si cele slabe, sa verifice profilul lipidic. Asta inseamna masurarea nivelului colesterolului total, LDL colesterol, HDL colesterol, precum si cel al trigliceridelor.


Analize medicale: Totul despre trigliceride 


Analize medicale: Totul despre colesterolul seric


Cel putin o data la 5 ani trebuie facute aceste analize. Daca valorile obtinute la prima determinare sunt anormale sau exista factori de risc cardiovasculari asociati, atunci controalele trebuie facute mai des, la indicatia si sub controlul medicului.


Regimul alimentar in dislipidemie
In cazul in care sunteti diagnosticat cu dislipidemie, adoptarea unui regim de viata sanatos este obligatorie. Prima etapa a tratamentului dislipidemiei consta in reechilibrarea alimentatiei si reducerea celorlalti factori de risc: renuntarea la fumat, practicarea de exercitii fizice in mod regulat, controlarea greutatii.


Bolnavii cu dislipidemii trebuie sa respecte urmatoarele reguli de alimentatie:


- sa respecte obligatoriu cinci mese pe zi (3 mese principale si 2 gustari) la ore regulate;
- in timpul meselor trebuie evitat manactul in graba, infulecatul, cititul, privitul la televizor;
- sa consume de doua ori pe saptamana carne de peste;
- maxim doua galbenusuri pe saptamana, de preferat fierte tari;
- trebuie vitate sosurile cu unt sau smantana;
- consumul de sare trebuie redus la aproximativ 5 grame pe zi;
- consumul de alcool trebuie evitat;


 Alimente permise
- carne de pasare fara pielita, vita, vanat, peste slab;
- branza de vaci slaba, cas, urda;
- lapte dulce cu 1,8% grasime si smantanit, lapte batut, iaurt slab;
- albus de ou fiert tare;
- paine graham, integrala, neagra, mamaliga, fulgi de cereale;
- legume cu 5 pana la 10% glucide - fasole verde, praz, gulii, varza, conopida, dovlecel, spanac, rosii, castraveti, ardei, andive, vinete, ciuperci, ceapa, morcov, telina, sfecla rosie etc.;
- legume cu 20% glucide: cartofi, fasole uscata, mazare, linte, soia- in
cantitati moderate;
- unt in cantitate mica (5-10 grame), cu 60% grasimi;
- ulei vegetal sau margarina vegetala cu mai putin de 40% grasimi, in cantitate moderata (20-30 de grame);
- deserturi: budinci, placinte simple, biscuiti preparati cu margarina vegetala sau uleiuri, jeleuri;
- lichide: ceaiuri, cafea, suc natural de fructe si din legume permise, bauturi racoritoare.


 Alimente interzise
- carne grasa (porc, oaie, miel, gasca, rata);
- mezeluri grase- salamuri, carnati;
- organe- creier, ficat, momite, costita, kaizer, sunca, jambon;
- peste gras, icre;
- untura, slanina, jumari, supe, ciorbe grase;
- cartofi prajiti;
- salate cu maioneza si smantana, sosuri cu unt sau smantana;
- muraturi, condimente iuti;
- frisca, zahar si produse zaharoase ( bomboane, caramele, ciocolata, miere, gem etc.);
- fructe oleaginoase: nuci, alune, nuci de cocos in cantitate mare;
- fructe dulci: struguri, pere pergamute, banane, curmale, smochine, stafide, castane;
- produse de cofetarie si patiserie;
- siropuri, bauturi de ciocolata, bauturi alcoolice.


Citeste si:


5 grasimi care scad colesterolul 


9 lucruri surprinzatoare despre colesterol 



loading...
Libertatea.ro
Realitatea.net

Video Stiri