News Flash:

5 beneficii ale napului

2 Iunie 2011
6306 Vizualizari | 0 Comentarii

Napul este o planta erbacee, originara din tarile bazinului Marii Mediterane, cultivata de mai bine de 4.000 de ani. Pana la aparitia cartofului, napul avea un rol important in alimentarea europenilor. Radacina de nap contine zaharuri (predomina glucoza), proteine, lipide, multe saruri minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, zinc), multe vitamine (mai ales, C, B1, B2, PP), cantitati mici de caroten, celuloza. Frunzele tinere contin vitamina C. Iata cateva beneficii ale napului:


1. Napul ajuta la stabilizarea sistemului nervos si intareste imunitatea organismului.


2. Purifica sangele, mareste debitul urinei, dar contribuie si la tratarea acneei si a eczemelor daca este consumat in stare cruda.


3. Vindeca guturaiul.
Siropul din aceasta leguma este un adevarat medicament impotriva guturaiului si a durerilor in gat, avand actiune expectoranta. Pentru obtinerea sa se scobesc in mijloc cativa napi si se umplu cu zahar. Din siropul care se colecteaza dupa cateva ore se iau patru lingurite zilnic.


4. In caz de angina se pot folosi doi napi taiati rondele si fierti timp de 20 de minute intr-o cratita cu apa. Dupa ce lichidul a fost strecurat si racit, se face gargara de cateva ori pe zi.


5. Vindeca abcesele si furunculele.
Aceasta leguma se foloseste si extern si ajuta la vindecarea abceselor, a furunculelor si a panaritiilor. Pentru aceasta se coace un nap in cuptor, necuratat de coaja, apoi se zdrobeste pana se obtine o pasta si se aplica sub forma de cataplasma pe locul afectat. Se fixeaza cu ajutorul unui bandaj si se schimba de doua ori pe zi.




napul
Distribuie:  
Incarc...

Libertatea.ro

Realitatea.net

Playtech.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2016 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2557 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012106 (s)